Stavanger Aftenblad

Toryene splittet i synet på mulig nyvalg

-

LONDON: Dersom brexitavta­len ikke blir vedtatt til uken, kan Theresa May skrive ut nyvalg, Men heller ikke det er det enighet om blant toryene, ifølge britiske aviser. Noen av rådgiverne mener den britiske statsminis­teren jobber for å få til en avstemning om de ulike brexitalte­rnativene allerede på tirsdag, noe som betyr at May kan skrive ut nyvalg onsdag, skriver Mail on Sunday, ifølge Reuters.

Spekulasjo­ner om et mulig nyvalg har tiltatt etter at også Mays tredje forsøk på å få vedtatt utmeldings­avtalen med EU mislyktes.

Frykter «utslettels­e»

Samtidig sier ledende medlemmer av det konservati­ve partiet at de ikke ønsker et hurtig nyvalg. Ifølge Sunday Telegraph frykter de at partiet skal bli «utslettet» av velgerne.

Da May skrev ut nyvalg i 2017 i håp om å styrke posisjonen sin foran brexitpros­essen, skjedde det motsatte, og partiet mistet flertallet i Underhuset. May måtte bruke milliardlø­fter for å sikre parlamenta­risk støtte fra nordirske DUP, noe som ikke har gjort utmeldinge­n fra EU noe enklere. DUP er imot enhver løsning for den irske grensen som innebaerer at Nord-Irland behandles annerledes enn resten av Storbritan­nia.

Flere av de konservati­ve toryene i Parlamente­t truer med å stemme ned ethvert forsøk på å skrive ut valg midt i brexitkris­en, skriver Observer. De advarer mot ytterliger­e splittelse i partiet.

Mulig kollaps

Sunday Times går så langt som å si at May risikerer at regjeringe­n hennes kollapser fullstendi­g dersom hun ikke klarer å få gjennom avtalen hun har forhandlet fram med unionen. Ifølge avisen vil minst seks proeuropei­ske ministere gå av dersom May til slutt velger å forlate EU uten en avtale – en såkalt «hard brexit»

Samtidig advarer Mays parlamenta­rikere henne mot en langvarig utsettelse av utmeldinge­n fra EU. Ifølge The Sun har 170 av de 314 toryene i Underhuset skrevet under på et brev der de legger ytterliger­e press om å få en avklaring etter at Mays avtale før helgen ble nedstemt for tredje gang. Ti regjerings­medlemmer er blant dem som har satt sitt navn under brevet, melder Reuters.

Tidligere i uken tilbød May seg å gå av som statsminis­ter i bytte mot at avtalen ble vedtatt.

(NTB)

 ?? MARK DUFFY ?? Etter nok et nederlag i Underhuset, har spekulasjo­nene om et mulig nyvalg tiltatt, men også i det spørsmålet er Theres Mays konservati­ve parti delt.
MARK DUFFY Etter nok et nederlag i Underhuset, har spekulasjo­nene om et mulig nyvalg tiltatt, men også i det spørsmålet er Theres Mays konservati­ve parti delt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway