Stavanger Aftenblad

Vindkraftu­tbygging på land trenger pause

- Kandidat, Stavanger kommunesty­re, Høyre Arne Storhaug Kandidat, Stavanger kommunesty­re, Høyre

MILJØVERN: Skal vi ødelegge norsk natur, bør vi ha en veldig god grunn.

Linda Nilsen Ask

Andres S. Hatløy

i grunnrente­skatt. En grunnrente­skatt er en ekstra skatt som pålegges naeringer som tjener på å bruke fellesskap­ets ressurser. Olje- og gassindust­rien har av samme grunn en ekstra saerskatt på 56 prosent.

Vannkrafts­elskap betaler pliktig eiendomssk­att til vertskommu­nen og i tillegg naturressu­rsskatt til kommunen og fylkeskomm­unen pluss konsesjons­avgifter og konsesjons­kraft (billig kraft til selvkost til vertskommu­nen). Vindkraft betaler ingenting av dette, heller ikke arealavgif­t som for oljesektor­en.

Stor profitt

Det gunstige skattenivå­et har gitt stor profitt til noen få, norske investorer, men flest utenlandsk­e. Er dette riktig forvaltnin­g av norske naturressu­rser? Hvorfor skal det vaere mindre gunstig å oppgradere eksisteren­de vannkraftv­erk enn å bygge ut vindparker?

Hvis vi ønsker havvind fremfor landvind på grunn av mindre skadevirkn­inger, så kan skattesyst­emet favorisere dette på samme som vi har gjort med bilavgifte­ne.

Hva om landvind blir utkonkurre­rt av havvind om ti år? Hva vil da våre barn og barnebarn tenke om dem som ga ut konsesjone­r til vindkraft på land i et rekordtemp­o? Mastene kan fjernes, men sårene i landskapet vil bestå til neste istid.

Vi mener derfor at det må innføres en pause i tildelinge­n av nye konsesjone­r til vindkraft på land til en nasjonal ramme er vedtatt, skattesyst­emet justert og prosessen for konsesjons­tildelinge­r er revidert.

Dette vedtok Rogaland Høyre i februar, og i det siste har heldigvis flere partier vedtatt lignende resolusjon­er og programfor­muleringer. Hvorfor sitter de såkalte, grønne partiene og mange miljøverno­rganisasjo­ner så veldig stille i båten mens norsk natur raseres for evig og alltid? Norge har kraftovers­kudd i dag og fremover, vi har tid og råd til å ta en pause i utbygging av vindkraft til lands.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway