Stavanger Aftenblad

Vi vil ha barna våre hjem fra Syria

-

IS-BARNA: I Norge diskuterer vi hvorvidt vi skal hente dem hjem - hvordan kunne det bli et spørsmål?

y Innlegget er skrevet av barnelegen­e; Bente Brannsethe­rEllingsen, Ingvild Mikalsen, Jostein Førsvoll, Frauke Bühring, Martine Gilje Jaatun, Ann Marit Gilje, Melissa Balthasar, Linn Mari Eidsnes, Inger Vestergaar­d, Gerd Synnøve Bryne, Siw Helen Obrestad Watts, Kristine Byberg, Dag Tveitnes, Magne Berget, Alet Røsvik, Inge Jøran Hagen, Dalia Navasaityt­e, Sonja Amdahl Aase, Gunn Aadland, Aksel Neven og Ujinthini Sivanantha­m.

IS er nedkjempet i Syria. Tilbake sitter tusenvis av krigsramme­de familier, et ødelagt samfunn og et ødelagt land. Blant de krigsramme­de er det norske barn, født av unge foreldre som sluttet seg til IS.

Hva skjer med dem? Naboland som bidrar med begrensede ressurser, ber hjemlanden­e hente barna hjem. I Norge diskuterer vi hvorvidt vi skal hente dem hjem – hvordan kunne det bli et spørsmål?

Rettighete­ne gjelder alle barn

I 1990 skrev Norge under på FNs konvensjon om barns rettighete­r, en konvensjon som senere er undertegne­t av alle FNs medlemslan­d bortsett fra USA. Rettighete­ne den beskriver gjelder absolutt alle barn, uavhengig av nasjonalit­et, kjønn, sosial status, religion og kultur. Hovedprins­ippet er at barnets beste skal komme først, i alle situasjone­r, overalt.

Vi siterer noen av de 42 punktene fra den forenklede utgaven av Barnekonve­nsjonen, tilgjengel­ig på Unicefs nettsider: y 3. Alt myndighete­r og organisasj­oner gjør som angår barn, skal ta hensyn til barnas beste. y 4. Staten har ansvaret for at barns

rettighete­r blir fulgt. y 19. Staten skal beskytte barnet mot fysisk og psykisk mishandlin­g, forsømmels­e eller utnytting. y 26. Barnet skal få den hjelpen og økonomiske støtten det har krav på etter landets lover. y 39. Staten skal gjøre alt som er mulig for å hjelpe barn som har vaert utsatt for misbruk, tortur eller annen nedverdige­nde behandling, tilbake til et normalt liv.

Barna er krigens ofre, på begge sider i en konflikt. Taperens side kan neppe vente noen nåde, og historien har vist oss at man ikke nødvendigv­is skiller mellom barn og voksne i et krigsoppgj­ør. I dette krigsoppgj­øret lever barna i fattigdom, utsatt for under- og feilernaer­ing, sykdom, tortur, voldtekt, fysiske og psykiske traumer som vi vet påvirker barnets hjerne, barnets utvikling og barnets helse for resten av livet.

Ansvar for hverandre

Norge har brukt store ressurser på å hente hjem nordmenn som er dømt for kriminelle handlinger i utlandet, spesielt fra land hvor vi mener at soningsfor­holdene er uverdige. Det gjenspeile­r at vi er et samfunn tuftet på medmennesk­elighet og at vi tar ansvar for hverandre. Hva har disse barna gjort? Ved ikke å hente dem hjem ligger det implisitt at vi aksepterer at disse barna skal sone for foreldrene­s valg, under saerdeles uverdige soningsfor­hold. Kan vi vaere bekjent av dette i vårt land?

Vi mener dette verken er et politisk, økonomisk eller religiøst spørsmål, det handler ene og alene om menneskere­ttigheter for sårbare barn, og det handler om moral.

Barna er vårt felles ansvar

Vi ber norske myndighete­r snarest kontakte myndighete­ne i de land som nå tar hånd om barna i flyktningl­eirer, skaffe dem og deres norske foreldre de nødvendige papirene, og betale ved hjelp av våre skattepeng­er for at barna skal gjenforene­s med sine familier i Norge. I utallige skoleklass­er og vennegjeng­er i vårt land lager foreldrene gjensidige avtaler om at vi tar hånd om hverandres barn etter behov. Det er et vidunderli­g uttrykk for den tankegang at barna er vårt felles ansvar, og i en gitt situasjon handler jeg overfor ditt barn som om det var mitt eget. Norske barn i Syria er våre barn, og deres menneskere­ttigheter er ikke ivaretatt.

Barna kan ikke vente mens man finner ut hvordan IS-krigere og -støttespil­lere skal straffefor­følges.

Når barna er trygt hjemme hos sine storfamili­er, kan man ta opp spørsmålet om hvordan deres foreldre skal håndteres i et uavhengig rettsappar­at, etter de lover som gjelder. Men først og fremst, og uten opphold: Vi vil ha barna våre hjem!

 ?? SCANPIX ?? – Ved ikke å hente barna hjem ligger det implisitt at vi aksepterer at de skal sone for foreldrene­s valg, under saerdeles uverdige soningsfor­hold. Kan vi vaere bekjent av dette i vårt land, spør 21 barneleger i dette innlegget.
SCANPIX – Ved ikke å hente barna hjem ligger det implisitt at vi aksepterer at de skal sone for foreldrene­s valg, under saerdeles uverdige soningsfor­hold. Kan vi vaere bekjent av dette i vårt land, spør 21 barneleger i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway