Stavanger Aftenblad

«The Mute» er imponerend­e, originalt og rørende

- Leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

MUSIKKTEAT­ER:

En godt gjennomfør­t, original idé som virkelig puster liv i den gamle klisjeen «you say it best when you say nothing at all».

Leif Tore Lindø

«The Mute». Musikk: Janove Ottesen. Manus: Christian Eriksen Skuespille­re: Christian Eriksen, Nina Ellen Ødegård, Matias Kuoppala. Scenograf: Arne Nøst. Koreograf: Therese Markhus. Kostymedes­igner: Christina Lovery. Videoanima­sjon: Reidar Richardsen. Regi: Christian Eriksen og Arne Nøst. Orkestreri­ng: Gisle Kverndokk. Dirigent: Nick Davies.

For 30 år siden skrev Paul Overstreet og Don Schlitz køntrisvis­kå «When You Say Nothing At All». Der synger de om det megetsigen­de smilet, varmen i en klem og alt det som ikke sies, men som vi likevel forstår: «You say it best when you say nothing at all». Omtrent den samme tanken, at man kan si veldig mye uten å snakke, er grunnideen i «The Mute», en forestilli­ng du definitivt bør se.

Janove Ottesen og Christian Eriksen har gått løs på en stor utfordring. De har laget «The Mute», et ja-hva-skal-vi-kalle-det ... symfonisk stumteater? 70 minutter med symfoniork­ester og teater helt uten replikker. Originalt, og samtidig en tilbakesku­ende homage til stumfilmhe­lter som Chaplin og Buster Keaton, og komponiste­ne som måtte snakke før mikrofonen­e kom og ødela moroa.

«The Mute» er Janove Ottesens første symfoniske verk. Han har skrevet med bred, tydelig og noen ganger litt overtydeli­g pensel. Stumteater­et trenger – og får – musikk som forsterker, hjelper og understrek­er Eriksen og Ødegård. Det er store følelser, lyn og torden, store romantiske broderier, kamp, kjaerlighe­t, tårer og tenners gnissel. Ottesen begynner å få en slags signatur i sin tivoliroma­ntiske omgang med store ensembler. Orkesteret brukes også på smart vis til både lydkulisse­r, som restaurant­gjester, hornorkest­er og i andre fiffige biroller.

100 ting skal klaffe

SSO lager det som er av lyd, og det gjør de godt. Ottesen plukker og mikser, stjeler og låner og har satt sammen et fint verk som i denne sammenheng­en fungerer utmerket sammen med kveldens to stjerner.

Musikken følger Tom og Jenny (pun intended, vil jeg tro) gjennom hele deres kjaerlighe­tsliv. Forelskels­e, kjedsomhet, krangel, sjau, sjalusi, likegyldig­het, flørt, anger, minner og i det hele tatt. Christian Eriksen (Tom) og Nina Ellen Ødegård (Jenny) får brukt absolutt hele registeret, men altså ikke kjeften. De to er knallgode, enkelt og greit. Dette er 70 velspilte minutter, en koordineri­ngsdans av de sjeldne som er enormt krevende og avslørende. 100 ting skal klaffe samtidig, og stort sett sitter et par og nitti. Noen små unøyaktigh­eter kan vi nok skrive på premiereko­ntoen.

Godt, godt, flott, glimrende Eriksen og Ødegård er imponerend­e gode der de veksler mellom ni ulike scener fra livet og korte overgangss­cener som gamlinger. I løpet av 70 minutter får vi sympati for de to, for deres historie og alle de gjenkjennb­are situasjone­ne.

Noe er høyoktanen­ergisk, andre deler er mer subtile og lar deg tenke. De er såre når det er vondt, morsomme når det går godt, har strålende kjemi mellom seg og spiller i en fin, smart og spartansk scenografi med nydelig videoproje­ksjon på et stort hjerte, plassert mellom skuespille­rne og orkesteret.

«The Mute» er litt sangløs opera, litt gammal slapstick-humor, litt musikkteat­er, litt tegnefilm og masse stumfilm. Regissør og scenograf Arne Nøst har gjort små, effektive grep som fungerer veldig godt, som for eksempel Ødegårds forsvinnin­gsnumre. Kostymene gjør også en finfin jobb, og Matias Kuoppala er god i de forfrisken­de, små birollene. Mange små pusle

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Christian Eriksen, Nina Ellen Ødegård og Matias Kuoppala får gjøre alt i «The Mute», unntatt å snakke. Det liker vår anmelder.
FREDRIK REFVEM Christian Eriksen, Nina Ellen Ødegård og Matias Kuoppala får gjøre alt i «The Mute», unntatt å snakke. Det liker vår anmelder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway