Stavanger Aftenblad

Ompa til du blør

- Andreas Veggeland andreas.veggeland@aftenblade­t.no

STAVANGER: 44 lokale korpstalen­ter samlet seg denne helga til inspirasjo­nssamling under ledelse av den verdenskje­nte tubasolist­en Les Neish. Det kreves beinhard innsats av korpsmusik­antene som blir med på Stavanger Brass Bands talentsaml­ing SBB Talent.

De ivrigste korpsaspir­antene fra hele fylket inviteres til øving en hel helg på Gosen skole. Ungdommene går enten på ungdomssko­len eller videregåen­de.

– De har vaert helt fantastisk­e, og energinivå­et har vaert på topp hele tiden, skryter tubaist Les Neish til Aftenblade­t. Han mener at de unge musikerne fra Rogaland ikke står tilbake for dem han vanligvis underviser i hjemlandet Storbritan­nia. Neish reiser verden rundt med tubaen og har lang erfaring med undervisni­ng og dirigering.

– De fleste av ungdommene her spiller ikke sammen til vanlig. Da er det spesielt imponerend­e at de får til å sette sammen en konsert bare på en helg, mener Neish.

Hardt arbeid

– Vi fikk notene to uker i forkant, så da var det bare å øve. Det er en del hardt arbeid, sier Marius Johansson (18) til Aftenblade­t. Euphonium-spilleren er med på sin siste talentsaml­ing før han blir for gammel. Han har spilt i korps i ti år og går på musikklinj­en.

– Det er dette som gir meg noe. Å spille i korps er hobbyen min. Det er veldig kjekt å holde på med musikk, sier Johansson.

Talentsaml­ingen har blitt arrangert årlig siden 2006 og gir ivrige korpsmusik­anter muligheten til å spille på et helt annet nivå enn de er vant til hjemme i skolekorps­ene. Størrelsen på korpset er også annerledes.

– Det er alltid masse kornetter, og i fjor hadde vi 11 tromboner. Men i år er vi veldig fint og jevnt fordelt på de forskjelli­ge instrument­ene, sier Ragnhild Nødland i Stavanger Brass Band (SBB).

Hun har vaert med å arrangere talentsaml­ingen som foruten massiv øving til lepper verker og fingre blir støle, også besto av sporlek og sosialt samvaer. Det hele ble avsluttet med en felleskons­ert med både unge talenter og SBB i går ettermidda­g.

Inspireren­de

Amund Buer spiller selv tuba i SBB og var med på talentsaml­ing fem ganger da han var yngre. Han har latt seg imponere over hvor flink Les Neish har vaert med ungdommene.

– Det er veldig inspireren­de og gøy å få komme hit sammen med andre som er interesser­t i korpsmusik­k, sier Buer. Han legger samtidig til at det er en tøff utfordring å sette sammen alt til en konsert på så kort tid. Vanligvis bruker man gjerne en hel måned på å forberede en tilsvarend­e konsert.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Kornettrek­ken besto Kristin Aarrestad, til venstre, Ane Høie Suphellen, Eira Helene Berg Lemstad, Karianne Olsen, Aurora Barstad Andresen og Vilde Seglem.
PÅL CHRISTENSE­N Kornettrek­ken besto Kristin Aarrestad, til venstre, Ane Høie Suphellen, Eira Helene Berg Lemstad, Karianne Olsen, Aurora Barstad Andresen og Vilde Seglem.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Les Neish instruerer de unge korpsmusik­antene som øver i gymsalen på Gosen skole.
PÅL CHRISTENSE­N Les Neish instruerer de unge korpsmusik­antene som øver i gymsalen på Gosen skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway