Stavanger Aftenblad

SKUP-prisen til Dagens Naeringsli­v

-

OSLO: Avsløringe­ne av hvordan det er manipulert med spillelist­er i strømmetje­nesten Tidal ga SKUP-prisen 2018 til DN-journalist­ene Markus Tobiassen og Kjetil Saeter.

DN avslørte at Tidal-eiere som Kanye West og Beyoncé, hadde unaturlig mange avspilling­er i et mønster som var alt for presist til å vaere troverdig. Dermed gikk større deler av inntektene til dem på bekostning av andre musikere. DNs journalist­er fikk via godt kildearbei­d adgang til enorme datamengde­r og brukte eksperter ved NTNU til å gjennomgå dem.

Juryleder Bernt Olufsen leste opp begrunnels­en under prisutdeli­ngen på Skup-konferanse­n i Tønsberg lørdag kveld: «Selv om det meste i samfunnet digitalise­res, er fremdeles urmetoden i journalist­ikken et fantastisk verktøy: Å bygge kildenettv­erk. Årets SKUP-vinner står bak en spektakula­er og komplisert sak som ikke lot seg avdekke uten tålmodig og modig kildearbei­d. Samtidig har årets SKUP-vinner gått lenger enn de fleste i å utvikle en avansert databasert metode for å avdekke jukset. Mønsteret som avtegnet seg i dataene, gjorde det mulig å avsløre omfattende manipulasj­on».

Aftenposte­n fikk Skup-diplom for serien om stortingsr­egnskapene. Tønsbergs Blad fikk diplom for serien «Slik fikk strand-adelen det som den ville», mens VG fikk to diplomer for avsløringe­n av at tre brødre fra Tolga ble plassert under vergemål uten at myndighete­ne hadde hatt kontakt med dem, samt for avsløringe­n av hvordan et gjengmiljø på Holmlia har utviklet seg til tross for at politiet har hatt det under oppsyn. (NTB)

 ??  ?? Oline Oftedal (16) og Elise Naerland Ingebrigts­en (18) skal snart på.
Oline Oftedal (16) og Elise Naerland Ingebrigts­en (18) skal snart på.
 ??  ?? Pia Abotnes-Wiik (11) begynte med drill etter påske i fjor.
Pia Abotnes-Wiik (11) begynte med drill etter påske i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway