Stavanger Aftenblad

Jakob kutter terrengløp, men forlenger karrieren på asfalt

-

FRIIDRETT: Jakob Ingebrigts­en er stolt av seg selv etter terrenginn­satsen under VM utenfor Aarhus lørdag. Stolt fordi han klarte å fullføre, men i framtiden blir det bane og asfalt og bare det.

Egil Ø. Naerland

En time etter målgang, dramatisk kollaps og en tur på sykestua, ruslet vi sammen med 18-åringen og trenerpapp­a Gjert Ingebrigts­en.

Han hadde vondt, det brant i føttene, fortalte han, men vondtene blir bare en nyttig erfaring og viktig avklaring på veien mot de ultimate målene: Medalje på bane i de store mesterskap­ene, i VM eller OL.

Maraton er fremtiden

– Jeg har tenkt å fortsette karrierene mange år etter at jeg er ferdig med baneløping. Da blir det asfalt (les maraton) og bare asfalt, sier Jacob til Aftenblade­t.

– Jeg løper ikke én meter til på underlag og i bakketerre­ng som her i Aarhus, kroppen min er ikke bygget for det, tilføyer han.

Vi rusler gjennom det strengt avsperrede utøverområ­det, og Jakob er utrolig nok på vei til en saftig joggetur og påfølgende «clean out» som han kaller det. Her er det ikke snakk om å sluntre unna.

Det går sakte, ikke fordi Jakob sliter med å bevege seg, derimot sliter han med å komme videre mellom alle konkurrent­ene som vil ha selfie med ham.

Japanere, kinesere, polakker, sørafrikan­ere. De gir seg ikke, trenerpapp­a Gjert er mest utålmodig.

18 afrikanere og Jakob

Jakob endte som nummer 12 i Aarhus, han håpet på plass blant de ti beste, klarte ikke det, men ble suverent best fra Europa og var bare omgitt av afrikanere før og etter, en japaner ble nummer 20, en kineser nummer 26. Det sier alt om utfordring­en. 12. plass til tross, den ubestridte stjernen er utadvendte Jakob Ingebrigts­en fra Norge, stjerne for arrangøren som bare snakket om ham, stjerne blant tilskuerne, og stjerne blant de andre utøverne.

Det er vanskelig å forklare hvor populaer Jakob er for folk som ikke har opplevd det på naert hold. Ikke bare i Europa, i USA er hele Team Ingebrigts­en ifølge Nikes Europa–sjef, danske Johnny Nielsen, nesten mer populaere enn amerikaner­nes egne.

Stolt far og sønn

– Jeg er stolt av deg, Jakob, kommer det plutselig fra trenerpapp­a Gjert.

– Du hevdet deg på et umulig underlag i umulig konkurrans­e med hele Afrika, men jeg skulle nok ønsket at du ga deg da du kjente at dette ble vondt, sier Gjert som kjente kollapsen langt inni pappahjert­et.

– Jeg er stolt selv også, stolt fordi jeg kjempet meg inn selv om jeg knapt nok husker den siste sløyfen over taket på vikingmuse­et. Og så er jeg litt irritert over at jeg ikke er fornuftig og gir meg. Men jeg kunne ikke, tilskuerne bar meg frem meter for meter, jeg kunne ikke skuffe, sier Jakob.

– Det brenner i beina

– Men huff, akkurat nå gjør det fryktelig vondt i beina, gjentar han og lover at hodet kvitter seg kjapt med den vonde opplevelse­n. Beina vil merke det noen dager, tror han, og tar fatt på runde etter runde i den vakre parken som omkranser Moesgaard Museum.

Jammen avslutter han ikke med noen skikkelige drag, noen knallharde 40 meters spurter.

– Clean out. Jeg renser musklene, forklarer han, og forberedte 20 kilometer sammen med broder Henrik allerede søndag morgen.

Jakob, Filip og Henrik er inne i en tung treningspe­riode. Jakobs avstikker til Danmark endrer ingenting, ingen roligere treningsøk­ter av den grunn. Senest tirsdag før løpet lørdag gjennomfør­te trioen to såkalte terskeløkt­er, det vil si trening helt på grensen.

Mange løp i juni/juli

– Vi er midt i en lang periode med grunntreni­ng som strekker seg til midten av mai. 12. april drar guttene til høydetreni­ng i USA og blir der til midten av mai. Innimellom tar de med åpningsste­vnet i Palo Alto, forteller trenerpapp­a Gjert.

Han lover en lang og intens løpsperiod­e i juni og juli med guttene på start i flere Diamond League-stevner. Etter den forventede fartsfeste­n i Monaco 12. juli eller kanskje London 20. juli, blir det en ny periode grunntreni­ng med tanke på VM i Qatar i månedsskif­tet september/oktober.

Jeg er stolt over meg selv og litt irritert over at jeg ikke er fornuftig og gir meg. Men jeg kunne ikke, tilskuerne bar meg frem meter for meter, jeg kunne ikke skuffe,

Jakob Ingebrigts­en

 ?? EGIL Ø. NAERLAND ?? Jakob Ingebrigts­en var merket, men kom kjapt til hektene etter målkollaps­en under VM terreng U20 like utenfor Aarhus. Her har han akkurat gjennomfør­t en halv times økt etter løpet.
EGIL Ø. NAERLAND Jakob Ingebrigts­en var merket, men kom kjapt til hektene etter målkollaps­en under VM terreng U20 like utenfor Aarhus. Her har han akkurat gjennomfør­t en halv times økt etter løpet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway