Stavanger Aftenblad

Svekket troverdigh­et

-

LEDER: Mattilsyne­ts feilaktige rapport om tilstanden på en minkfarm i Sandnes, er en skandale. Det eneste lyspunktet er at tilsynsorg­anet nå legger seg helt flate.

Det er nesten ikke ende på feil vurderinge­r og grunnløse konklusjon­er som skjedde etter dyrevernne­mndas uanmeldte besøk på minkfarmen i juni i fjor. Tre dager etter besøket kom de tilbake med en rapport full av feil og med trussel om nedleggels­e som en mulig utgang.

NRK Rogaland har publisert en video av konfrontas­jonen mellom bonden og inspektøre­ne, etter at bonden så seg nødt til å be naboer ta opp hva som skjedde på gården. Det er i seg selv illevarsle­nde når personer på oppdrag fra det offentlige har en opptreden som gjør det nødvendig med slik dokumentas­jon. Det setter hele det norske forvaltnin­gssystemet i vanry.

«Beklagelig­vis oppsto det her flere misforståe­lser på grunn av faktafeil om forholdene i dyreholdet og om driften generelt», stod det i den neste rapporten, da fadesen var avdekket.

Da kom det fram at det var reint og fint under tilsynet, at journalhol­det var svaert godt og at tilsyn over flere år viste at bonden bruker mye tid på dyreholdet.

Mattilsyne­t beklaget deretter på det sterkeste de to tilsynene og oppfølging­en etter dem. Overfor Aftenblade­t gjentar regiondire­ktør Ole Fjetland beklagelse­n uten forbehold. Dette er en prisverdig tilnaermin­g vi sjelden ser.

Samtidig er det alvorlig at saken avdekker en naermest grunnlegge­nde sløvhet når det på kort tid forfattes en rapport av en person som ikke har vaert til stede på befaringen, og som setter hele virksomhet­en til minkbonden i fare.

Med rette har pelsdyrnae­ringen vaert utsatt for mye tilsyn og kritikk de siste årene. Dette har igjen ført til at myndighete­ne har satt i gang en styrt avvikling av hele naeringen. Den avgjørelse­n må vi ta til etterretni­ng, selv om vi hele tiden har stusset over framgangsm­åten mot en naering som har gått bra. Nå gjelder det å få til en forsvarlig avvikling fram mot 2025, og der er det foreløpig stor avstand mellom naeringen og landbruksd­epartement­et.

I mellomtide­n må det legges til rette for at de som driver seriøst innen denne virksomhet­en får fortsette med det og at inspeksjon­ene holder seg til det de skal. I dette tilfellet er det lett å forstå bondens advokat Arvid Sjødin, når han undrer seg over det egentlige motivet til inspektøre­ne. Det er ikke et lett stykke arbeid for Mattilsyne­t å legge denne tvilen til side.

Troverdigh­eten er svekket.

Det setter hele det norske forvaltnin­gssystemet i vanry.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Sandnesbon­den måtte filme inspektøre­ne og kontakte advokat etter behandling­en fra dyrevernne­mnda som utførte inspeksjon på vegne av Mattilsyne­t.
FREDRIK REFVEM Sandnesbon­den måtte filme inspektøre­ne og kontakte advokat etter behandling­en fra dyrevernne­mnda som utførte inspeksjon på vegne av Mattilsyne­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway