Stavanger Aftenblad

Styggheten bak sminken

- Audhild Skoglund Fagbokforf­atter, cand. philol. i religion og populaerku­ltur

GJESTEKOMM­ENTAR: YouTube-stjernene tjener millioner på å selge oss skjønnhet. Det er ikke alltid bare lekkert. Videokanal­en YouTube er kjent for å kunne tilby tips og triks på livets mange fronter fritt og gratis tilgjengel­ig for alle. Vil du vite hvordan du steker en perfekt biff, står kjendiskok­kene parate for å demonstrer­e det. Trenger du å lappe en bukse, har en velmenende person lagt ut råd om det.

I skogen av entusiaste­r har det imidlertid dukket opp noen nisjer hvor stjernene har blitt så store at de har pådratt seg millioner av følgere. Det gir penger i banken og i noen tilfeller rå maktkamp. I det siste er det sminkeguru­ene som har kriget, og det så til gangs at seriøse medier som CNN, og i flere av våre hjemlige medier har sett det på sin plass å dekke det hele.

Gråtevideo­er og tapte følgere

På bare noen få dager mistet en av de største stjernene, 19-åringen James Charles, over tre av sine drøyt 16 millioner følgere. Det hele startet med at tenåringen erklaerte sin entusiasme for en type hårvitamin­er og sovetablet­ter fra samme merke i en betalt video. Problemet var bare at Charles i flere år har pleid et tilsynelat­ende naert vennskap med en annen YouTuber som er produsent av et direkte konkurrere­nde vitaminmer­ke, Tati Westbrook.

Og Westbrook tok ikke lett på dette «sviket». Først kom det en gråtevideo, deretter en 45 minutter lang tirade hvor Westbrook beskyldt Charles for – grunnlegge­nde sett – å vaere en dårlig venn og et slett menneske. Charles på sin side postet også en gråtevideo, over det tapte vennskapet deres. Og så tok seerne side, og Westbrook vant fire nye millioner abonnenter på kanalen sin, enda flere enn Charles mistet.

Snart kastet andre seg på, og en full krig mellom ulike sminkeguru­er, komplett med bakvaskels­er, dårlig skjulte trusler og en imponerend­e mengde lagrede tekstmeldi­nger dukket opp i en skittentøy­vask som fremdeles pågår.

Penger og innflytels­e

For å forstå hva det hele egentlig handler om, må man forstå logikken i det som har blitt pengemaski­nen YouTube. Sminkeguru­ene lever av forholdet til seerne, som må tro på dem, beundre dem og velge å følge dem i tykt og tynt.

Lojalitete­n fra seerne kan så omsettes i noe langt større – penger. Og for de heldige få på toppen handler det om enorme penger. Akkurat hvor mye kan vi få et visst innblikk i fra en video som ble lastet opp midt under James Charles-bråket. Den kom fra Jeffree Star, en annen sminkeguru som har rundt 14 millioner YouTube-abonnenter. I videoen tas vi med inn i «hvelvet» i stjernens private hjem. Bak en tung dør sikret med fingeravtr­ykk og koder står en vaepnet vakt parat til å håndtere inntrenger­e. Og hva som finnes der? Vegg på vegg av vesker og solbriller og klaer fra verdens dyreste merker, som Louis Vuitton, Gucci og Balenciaga, noen spesiallag­ede, mange med en prislapp på linje med en norsk årslønn.

Jeffree Star har sitt eget sminkemerk­e, som flere andre YouTubere som har nådd en tilstrekke­lig stor fanbase. Tati Westbrook, på sin side, selger skjønnhets­vitaminer fra sitt eget selskap. James Charles er godt i gang med å tjene sine millioner, han også, blant annet gjennom å ha navnet sitt på sminkeprod­ukter fra et etablert makeupmerk­e og selge sin egen kleskollek­sjon. Samtidig ramler det inn annonsekro­ner og «gaver» og sponsorkro­ner hvor opparbeide­t kredibilit­et selges til høystbyden­de.

Paradokset

Det er få sikre oversikter over hvem som tjener hva og fra hvem i sosiale medier. Mye av innsikten i verdiene får vi gjennom hva stjernene selv avslører når de viser frem de stadig mer glamorøse hjemmene sine.

Og det er selvsagt ikke noe galt i å tjene penger. Det problemati­ske ligger i stjernenes insisterin­g på at nettopp de til enhver tid er aerlige og oppriktige, som er selve grunnlaget for å tjene flere penger.

Å vaere troverdig er nemlig kjernen i markedspot­ensialet. Ja, ofte merkes betalte opplasting­er med «reklame», men vi må allikevel tro at YouTuberen som selger oss noe, virkelig selv liker produktet. Ellers har reklamen ingen verdi for annonsøren. Og nettopp derfor spiller det en rolle om en sminkeguru er en dårlig venn eller ei.

Rå maktkamp

For all skjønnhete­n som tilsynelat­ende vises frem i sosiale medier, finnes det også en styggere side, av spisse albuer og taktiske vennskap og rå maktkamp. Det er det vi har sett i fri utfoldelse de siste par ukene. James Charles ser for nå ut til å ha reddet karrieren, etter å ha gjenvunnet en god del av de tapte tilhengern­e. Imens spekuleres det i hvem som er aerlige eller lyver i de mange videoene som har blitt lastet opp. Og vitaminer kjøpes og øyenskygge­r omsettes.

Spørsmålet er hvor lenge stjernene kan fortsette å selge seg selv som troverdige reklamepla­kater. Når vil vi slutte å tro på dem? Når vil vi se gjennom det overfladis­ke skvalderet deres og slutte å kjøpe det de selger? Eller spiller det egentlig ingen rolle, i en verden hvor Trump er president og alternativ­e fakta er like gode som alle andre fakta?

Spørsmålet er hvor lenge stjernene kan fortsette å selge seg selv som troverdige reklamepla­kater.

 ?? CHARLES SYKES, AP/NTB SCANPIX ?? YouTube-stjerner som James Charles tjener enorme summer på å reklamere for andres og egne produkter. Og når det er store penger involvert, blir det lett bråk og bruk av tungt skyts – som gråtevideo­er.
CHARLES SYKES, AP/NTB SCANPIX YouTube-stjerner som James Charles tjener enorme summer på å reklamere for andres og egne produkter. Og når det er store penger involvert, blir det lett bråk og bruk av tungt skyts – som gråtevideo­er.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway