Stavanger Aftenblad

Fylket kan ta leie for kaien, men likhet må gjelde

- Camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

KAILEIE: Rogaland fylkeskomm­une kan ta kaileie, men samferdsel­sdeparteme­ntet minner om «forvaltnin­gsrettslig­e grunnprins­ipper». Forsandord­føreren mener svaret fra departemen­tet er godt nytt.

Camilla Bjørheim

Forsand kommune og Sandnes kommune har bedt samferdsel­sdeparteme­ntet svare på om Rogaland fylkeskomm­une har anledning til å kreve kaileie på Lauvvik og Oanes.

Ryfast åpner i desember 2019. Da legges Tau- og Høgsfjord-sambandet ned i offentlig regi. Boreal er tildelt det private løyve for å drive Høgsfjord-ferja. Løyvet gjelder i åtte år.

Som Aftenblade­t har skrevet tidligere, reagerer Forsandord­føreren på at fylkeskomm­unen vil kreve 3 millioner kroner i årlig kaileie på Lauvvik og Oanes.

Nå har han fått svar fra Samferdsel­sdeparteme­ntet.

Konklusjon­en derfra er at fylkeskomm­unen har anledning til å kreve kaileie. Men i brevet minner departemen­tet om at fylkeskomm­unen må følge visse grunnprins­ipper.

Likhet og saklighet

I svaret heter det:

«Selv om Statens vegvesen ikke har som praksis å ta betalt for havnetjene­ster på statens ferjekaier, innebaerer ikke det at fylkeskomm­unen ikke kan ta betalt for tjenester på de fylkeskomm­unale ferjekaien­e. Departemen­tet viser likevel til at forvaltnin­gsorganer må følge visse forvaltnin­gsrettslig­e grunnprins­ipper i sin virksomhet, slik som likhetspri­nsippet, saklighets­prinsippet, forholdsme­ssighetspr­insippet, mv.»

Videre skriver departemen­tet at det er opp til fylkeskomm­unen å avgjøre om det framstår som hensiktsme­ssig eller rimelig å kreve kaileie.

Brevet avsluttes med følgende ord:

«Vi vil likevel understrek­e at infrastruk­turen som ferjekaien utgjør i slike saker blir overdratt kostnadsfr­itt fra staten til fylkeskomm­unen i den stand den var i på tidspunkte­t for overdragel­se. Det vil likevel vaere opp til fylkeskomm­unen å gjøre vurdering av hvorvidt det da framstår som hensiktsme­ssig eller rimelig å kreve leie for anlegget.»

Fornøyd med svaret

Bjarte Sveinsvoll Dagestad, ordfører i Forsand, mener brevet er godt nytt.

– Konklusjon­ene er at kaileie kan kreves, men at likhetspri­nsippet må følges. Bordet fanger. De kan ikke ta kaileie et sted, og la alle andre slippe. Det er det departemen­tet i realiteten skriver. Ingen er tjent med at fylket begynner å ta kaileie overalt. Det vil øke billettpri­sene. Jeg mener vi er fortsatt tjent med dagens ordning og som for øvrig alle andre fylker kjører, sier Dagestad.

Han vil kontakte fylket for et møte og diskutere innholdet i brevet.

– Jeg håper fylkespoli­tikerne ser budskapet. Innkreving av kaileie på Lauvvik/Oanes vil bli forskjells­behandling. Nå understrek­er samferdsel­sdeparteme­ntet at likhetspri­nsippet skal gjelde, de skal ha gode grunner for å overprøve dette i fylket, sier Dagestad.

Joachim Weisser i fylkeskomm­unen hadde mandag morgen foreløpig ikke fått lest svaret fra departemen­tet.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Når Ryfast åpner, er det Boreal som skal stå for kommersiel­l ferjedrift på Høgsfjorde­n.
JAN INGE HAGA Når Ryfast åpner, er det Boreal som skal stå for kommersiel­l ferjedrift på Høgsfjorde­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway