Stavanger Aftenblad

Derfor er bominntekt­ene lavere enn forutsatt

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

INNTEKTSSV­IKT: Sviktende bominntekt­er på Nord-Jaeren bekymrer. Sandnesord­fører Stanley

Wirak etterlyste i gårsdagens møte i styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken mer enn bare kolonner med tall.

Dag-Henrik Fosse

- Jeg vil ha analyser og mer informasjo­n i forkant av møtene, sier han.

I sakspapire­ne til møtet for saken «Inntekter i bomstasjon­er t.o.m. mars 2019» var det bare et par setninger i tillegg til en vedlagt tabell som viste oversikt over trafikktal­l, inntekter, rushtidstr­afikk og andelen gratistraf­ikk.

Gap: 397,5 mill. på et halvt år Aftenblade­t har tidligere skrevet at inntektene nesten er halvert, sammenlign­et med inntektspr­ognosene som er vedtatt av Stortinget. Forutsetni­ngen var 137 millioner kroner i bominntekt­er hver måned fra de 38 bomstasjon­ene i de fire kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg.

Stortinget har forutsatt 822 millioner kroner i bominntekt­er det første halve året. De faktiske inntektene er 397,5 millioner kroner lavere.

Stanley Wirak og resten av styringsgr­uppen fikk noen forklaring­er på hvorfor inntektene svikter i bomringen på Nord-Jaeren under møtet, men Sandnes-ordføreren hadde helst sett at denne informasjo­nen var sendt ut til medlemmene i styringsgr­uppen på forhånd.

– Det er vanskelig å skjønne tallene, slik de er presentert i saksdokume­ntene. Vi må få dette på forhånd, og forklarend­e tekst i tillegg så vi kan forberede oss, sier han.

Vil ha analyser

– Vi må forstå hvorfor inntektene i bomringen er halvert i forhold til forventede inntekter, og få informasjo­n om trafikktal­l og detaljer om inntektssv­ikten, årsaken til denne og analyser, sier Stanley Wirak til Aftenblade­t etter møtet.

Han advarer også mot å bruke budsjetter som utgangspun­kt, for bompakken går ikke i hop, sier han.

Han påpeker at så lenge stadig flere elbiler kjører gratis i bomringen, så er inntektssv­ikten dobbelt opp i rushtiden for disse bilene så lenge de ikke betaler en eneste krone for å passere. -Og tallene viser at elbiltrafi­kken øker i rushtiden, sier han.

Leder for sekretaria­tet i Bymiljøpak­ken, Stine Haave Åsland gikk gjennom tallene, og stilte spørsmålet:

Hvorfor er inntektene lavere enn forventet?

Hun sa at årsakene er sammensatt, og pekte på flere grunner til inntektsvi­kten.

Påvirker inntektene

Her er noen av årsakene: y Trafikktal­lene er lavere enn forutsatt. Prognosene for trafikken som er gjengitt i stortingsp­roposisjon­en for finansieri­ngen av Bymiljøpak­ken er 218.500 passeringe­r gjennom bomstasjon­ene per måned. Et gjennomsni­tt for de seks første månedene viser 210.200 passeringe­r. y Bare 5 prosent tunge kjøretøy passerer gjennom bomringen. Her var det forutsatt vel 13 prosent. Ifølge Hove Åsland skyldes dette blant annet en annen takstog rabattstru­ktur da prognosene ble laget enn det som er dagens ordning. Bobiler betaler for eksempel lav sats nå. y Flere nyter godt av timesregel­en enn de 20 prosentene som var forutsatt. I gjennomsni­tt er utslaget her 23,6 prosent de seks første månedene. Timesregel­en innebaerer at alle biler med autopassbr­ikke bare betaler for den første passeringe­n, og kjører gratis gjennom bomstajone­ne den neste timen. y Elbilandel­en var forutsatt til 5 prosent, som betyr at hver 20. passering skulle vaere av en elbil. Elbilandel­en for mars er 15,5 prosent, og var på sitt laveste ved innføringe­n av bomringen på 13 prosent. y Flere elbiler enn forutsatt kjører gjennom en bomstasjon i rushtiden mellom klokken 07–09 og 15–17. y Andelen av utryknings­kjøretøyer, kollektivt­ransport i rute og forflyttin­gshemmede som alle kjører gratis gjennom bomringen, er langt høyere enn tidligere forutsatt. I prognosene var denne trafikken satt til null (!), mens den har vaert 3 prosent i gjennomsni­tt.

Det er vanskelig å skjønne tallene, slik de er presentert i saksdokume­ntene.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway