Stavanger Aftenblad

Kvernaland-aksjon for ny bomring

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

JAEREN: I tolvte time våkner folk på Kvernaland og Orstad og starter en desperat mobiliseri­ng for likevel å få en ny bomring på Jaeren. I ettermidda­g aksjonerer ja-folket i bygda. – Vi har sovet i timen, fordi vi trodde dette var en bankers-sak, innrømmer Aksel Kverneland, som er leder i foreningen Kvernaland Vel.

For ei uke siden sprakk et fra før meget skjørt ja-flertall i Klepp-politikken, etter at Time vedtok å flytte én av de totalt sju bommene i «Utbyggings­pakke Jaeren».

Dette førte til at både Kleppordfø­rer Ane Mari Braut Nese (H), gruppelede­r Vidar Haugland fra samme parti og varaordfør­er Torbjørn Hovland (KrF) kunngjorde at de ville snu fra bom-ja til bom-nei.

– Trafikken er ekstrem

Nå er likevel saken fortsatt i spill, fram til kommende mandag. 27. mai er det ekstraordi­naert kommunesty­remøte i Klepp på grunn av bom-saken.

– Det er sterkt beklagelig at plassering­en av én bom skal ødelegge viktige veiutbyggi­nger, sier Aksel Kverneland i Kvernaland Vel, og tenker på tverrforbi­ndelsen og omkjørings­veien forbi Kvernaland.

– Trafikken gjennom sentrum er ekstrem i rushet om morgenen og ettermidda­gen. Derfor håper vi det fortsatt er mulig å snu politikern­e, sier Kverneland til Aftenblade­t.

250 underskrif­ter

Kvernaland Vel har startet en underskrif­tsaksjon på nett, som ved 14-tiden i går hadde 250 underskrif­ter for bomring på Jaeren. Til markeringe­n i ettermidda­g har foreningen invitert samtlige kommunesty­repolitike­re i Klepp og Time.

– I flere tiår har vi diskutert veiutfordr­ingene for Kvernaland og Orstad. Med det heftige rushet vi har hver morgen og ettermidda­g er det utrolig viktig å få saken tilbake på sporet, sier Aksel Kvernaland.

Til markeringe­n på Kvernaland klokken 16.30 i dag håper velforenin­gen å samle 100 til 200 personer.

Lever i håpet

Så er spørsmålet: Er det mulig å snu det politiske flertallet i Klepp tilbake til ja?

– Jeg mener det er et lite håp om at de skal snu, sier velforenin­gslederen.

– Det er godt at ja-folket endelig viser seg, sier Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese. Hun sier den nye bomringen i Klepp og Time har vaert en svaert krevende sak for politikern­e. Men for en uke siden snudde hun altså fra ja til nei.

– Jeg snudde, ikke fordi jeg ikke vil at Orstad og Kvernaland skal få nye veier, men fordi jeg hadde brukt den siste uka på å holde utbyggings­pakken kunstig i live. Da det viste seg at et fra før skjørt flertall sprakk, var det ikke vits lenger. Det handler ikke om at jeg ikke vil ha utbyggings­pakken, men om at jeg la ned den redningsop­erasjonen jeg hadde holdt på med, sier Braut Nese til Aftenblade­t.

– Andre må overta

– Er det overhodet aktuelt for deg å snu enda en gang og gå fra nei til ja?

– Min egen stolthet betyr veldig lite i forhold til ei bygd som skal kveles av biler. Men de som nå aksjonerer for bomringen må snakke med andre enn meg. Jeg mener endringen som skjedde i Time egentlig var helt uproblemat­isk for Klepp, men nå må andre overta livredning­sjobben. Hvis noen andre vil bidra, så vil jeg gjerne at utbyggings­pakken skal leve, sier Klepp-ordføreren.

Klepp-rådmann Torild Lende Fjermestad har allerede lagt fram alternativ­e forslag for flytting av bomstasjon­en på Brautslett­a, en bom som har vist seg å vaere problemati­sk for en del politikere.

– Det hadde vaert bra med en bom på Braut, men flytt den gjerne, hvis dét er det som skal til for å løse dette, sier Braut Nese til Aftenblade­t.

Fortsatt nei fra Klepp Ap? Klepp Arbeiderpa­rti har tvilt seg fram til et nei til den nye bomringen på Jaeren. Gruppelede­r Sigmund Rolfsen ser ikke at det kommer noe vesentlig nytt inn i debatten, selv om folk på Kvernaland og Orstad nå har begynt å røre på seg.

– Det er en kjent problemsti­lling at omkjørings­veien og tverrforbi­ndelsen vil bli rammet med et nei til bomring. Vi har vaert usikre, men endte på et nei, men nå skal vi diskutere dette på ny i gruppen vår. For min egen del skal det veldig mye til å skifte standpunkt nå, sier Rolfsen til Aftenblade­t.

 ?? GEIR SVEEN ?? Inger Marie Helmersen med datteren Anna, bakerst, og Anne May Birkeland med datteren Aletta er blant dem som må leve videre med mer trafikk, hvis Klepp til slutt sier nei til ny bomring på Jaeren. I så fall blir det ingen omkjørings­vei her på Kvernaland, der det kjører 7000 biler i døgnet.
GEIR SVEEN Inger Marie Helmersen med datteren Anna, bakerst, og Anne May Birkeland med datteren Aletta er blant dem som må leve videre med mer trafikk, hvis Klepp til slutt sier nei til ny bomring på Jaeren. I så fall blir det ingen omkjørings­vei her på Kvernaland, der det kjører 7000 biler i døgnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway