Stavanger Aftenblad

Eigersund sendte bompengesa­ken tilbake

-

E39:– Jeg krever ikke å få viljen min, men jeg krever å bli hørt, sa ordfører Odd Stangeland. Sammen med KrF, V og SV fikk Ap flertall for å sende E39-saken tilbake.

Arnt Olav Klippenber­g

lovet å støtte Eigersund og R 2.

Det ble tidlig klart at kommunesty­ret stort sett mente det samme som formannska­pet. Fremskritt­spartiet fikk kjørt seg litt ekstra siden de har vaert med og stemt fram Nye Veier på Stortinget. Bompenger er en del av måten det nye selskapet finansiere­s på. May Helen Ervik fremholdt at Frp er mot bompenger både lokalt, regionalt og nasjonalt.

– AS Norge har penger på bok. Vi kan finansiere dette uten bompenger.

Det fikk Kenneth Pedersen (KrF) til å replisere:

– Jeg er hundre prosent sikker på at hvis vi skal få ny vei, så vet alle oppegående mennesker at den ikke blir laget uten bompenger.

Høyre ja

Høyre har som eneste parti frontet ja til bompenger og vei nå. Argumentet er at denne saken handler om Norge, ikke Bjerkreim og Egersund. Bjørn Carlsen (H) frykter imidlertid at to av de tre kryssene i Bjerkreim/Eigersund kan ryke når Nye Veier skal spare penger. I så fall må egersunder­ne til Bue for på komme seg på veien enten de skal sørover eller nordover.

– Derfor er R 2 viktig. Men jeg klarer ikke å legge meg ned på et nivå der vi gjør dette til en lokal valgkampsa­k.

Dag Rune Skår (Frp) tok replikk.

– Hvorfor skal vi som lokalpolit­ikere ta stilling til det Høyre kaller et gigantisk nasjonalt prosjekt?

Rut Evy Berglyd (Sp) tenkte som Skår.

– Det er ingen vits i å stemme over dette. Staten har bestemt hvordan veien skal finansieri­es. Siden bompenger er bestemt av Stortinget, så er det ingen vits i at vi bestemmer at det skal vaere bompenger.

Ordfører Odd Stangeland (Ap) mener saken først og fremst handler om rekkefølge. Hvor skal veien gå? Etterpå kan kommunen si hva den mener om finansieri­ng.

– Saken fra Nye Veier forskutter­er en trase (R1). Jeg er farget av den prosessen som har vaert. Jeg krever ikke å få viljen min, men jeg krever å bli hørt. Kommunedel­planen må behandles først, deretter finansieri­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway