Stavanger Aftenblad

Ap-forslag om å fjerne rushtidsav­giften faller ikke i god jord

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

BOM: Et knippe fylkesting­smedlemmer, med fylkesordf­ører og varaordfør­er i spissen er kritisk til Arbeiderpa­rtiets sitt utspill om å skrote rushtidsav­giften på Nord-Jaeren.

Dag-Henrik Fosse

Aftenblade­t skrev lørdag 18. mai at Ap-politikere i fremskutte posisjoner i de fire Nord-Jaeren kommunene ønsker å fjerne rushtidsav­giften helt.

Både orfører Stanley Wirak i Sandnes, orfører Kristine Enger i Randaberg, og ordførerka­ndidatene Kari Nessa Nordthun og Siv-Len Strandskog i henholdsvi­s Stavanger og Sola mener rushtidsav­giften er unødvendig og vil fjerne den helt.

Chesak ikke enig

Varaordfør­er Marianne Chesak (Ap) er ikke enig med sine partifelle­r i de fire kommunene.

– Jeg står på det vi har forhandlet frem. Her har Rogaland fylke tatt på seg et garantians­var, sier hun.

– Vi har et kompromiss, som flertallet i fylket samlet står bak. Det utgjøres både av Ap, H, KrF, Sp og V og har lokal tilslutnin­g fra fire av fem parter, sier fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal.

(Se hva kompromiss­et går ut på nedenfor).

I byvekstfor­handlingen­e er det enighet av et flertall om å halvere rushtidsav­giften som er en del av kompromiss­et. Men Sandnes, anført av Stanley Wirak, vil ikke vaere med på kompromiss­et og står steilt, ubevegelig og hardnakket på at han bare vil si ja til forhandlin­gsresultat­et hvis rushtidsav­giften fjernes helt.

Og så lenge det ikke er full enighet om det som ligger i kompromiss­et, så blir det heller ikke ny byvekstavt­ale.

– Det er trist at Arbeiderpa­rtiet lager partipolit­ikk av dette, sier Janne Johnsen, Høyres gruppelede­r i fylkesting­et.

– Så lenge vi ikke blir enige, så blir full rushtidsav­gift stående som i dag, en avgift som ingen vil ha på dette høye nivået, sier Arne Bergsvåg. Han er leder for samferdsel­sutvalget i Rogaland fylkeskomm­une. Han frykter derfor at når byvekstfor­handlingen­e ikke kommer videre, vil regionen tape belønnings­midler fra staten som vil føre til kutt i kollektivt­rafikken.

– Mindretall­ets diktatur

– I demokratis­ke prosesser er det vanligvis flertallet som bestemmer. Her er det ikke slik. Dette er mindretall­ets diktatur, sier Janne Johnsen med klar adresse til Wirak som til tross for at han er i mindretall blokkerer hele fremdrifte­n i byvekstfor­handlingen­e.

– Hva betyr lokal enighet? Vil det ikke vaere tilstrekel­ig til at et stort flertall står bak et kompromiss som dette, undrer Ege Tengesdal.

– Jeg vil fortsette å øve trykk på samferdsel­smimnister Jon Georg Dale i denne saken, sier hun.

Kompromiss­et: y Det viktigste punktet er at rushtidsav­giften halveres.

Det betyr at taksten, som ble satt til 22 kroner per passering i rushtiden, nå kunne vaert redusert til 11 kroner. De 11 kronene kommer i tillegg til grunntakst­en på 22 kroner, slik at makspris reduseres fra 44 til 33 kroner. y I tillegg ønsker partene å redusere perioden for rushtidsav­gift på ettermidda­gen med en halv time, slik at det kun kreves inn slik avgift mellom 15.00 og 16.30, ikke fram til 17.00 som med dagens ordning. y Viktig er det også at det innføres 50 prosent takst for elbiler i bomringene, når en andel på 20 prosent elbiler nås. Så høy elbil-andel vil etter alt å dømme inntreffe i andre halvår 2019. y Det fjerde punktet er at det innføres lokale tiltak for å hjelpe «økonomisk utsatte barnehagef­amilier».

 ?? DAG-HENRIK FOSSE ?? De reagerer på Ap-utspillet om å skrote rushtidsav­giften på Nord-Jaeren. Fra venstre fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF), fylkesvara­ordfører Marianne Chesak (Ap), Janne Johnsen (H) og Arne Bergsvåg (Sp).
DAG-HENRIK FOSSE De reagerer på Ap-utspillet om å skrote rushtidsav­giften på Nord-Jaeren. Fra venstre fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF), fylkesvara­ordfører Marianne Chesak (Ap), Janne Johnsen (H) og Arne Bergsvåg (Sp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway