Stavanger Aftenblad

Geir Pollestad krever granskning av Mattilsyne­t

- Andreas Veggeland andreas.veggeland@aftenblade­t.no

PELSDYRNAE­RING: Geir Pollestad (Sp) mener at tilliten til Mattilsyne­t er tynnslitt etter feilaktig mink-rapport. – Jeg frykter at dette er et resultat av ukultur og systemsvik­t, sier leder av naeringsko­miteen på Stortinget, Geir Pollestad, når Aftenblade­t ber ham kommentere saken om en minkbonde i Sandnes som sist sommer hadde inspeksjon fra Mattilsyne­t. I den opprinneli­ge rapporten sto det at dyreholdet var en tragedie. Rapporten var derimot helt feil og ble senere trukket tilbake.

Pollestad sier at Mattilsyne­t som offentlig tilsynsmyn­dighet er avhengig av tillit. Denne tilliten er ifølge Pollestad nå svaert lav. Han har selv fått tilbakemel­dinger fra flere andre bønder som er oppgitt over holdningen­e til ansatte i Mattilsyne­t.

– Det kan virke som om enkeltpers­oners verdier påvirker utfallet av rapportene, sier Pollestad. Han mener at det nå er avgjørende å få klarlagt om tilfellet på minkfarmen i Sandnes var et engangstil­felle eller ei.

Oppvaskmøt­e Landbruksm­inister Olaug Bollestad er øverste ansvarlige for Mattilsyne­t som ligger under Landbrukso­g matdeparte­mentet. Bollestad sier til Aftenblade­t at hun ser svaert alvorlig på saken. Hun vil kalle inn ledelsen i Mattilsyne­t til et møte denne uken.

– En slik sak er det ingen bonde som skal måtte oppleve. Både bønder og forbrukere er helt avhengige av å ha tillit til Mattilsyne­t, sier Bollestad.

Bollestad håper at et møte med Mattilsyne­t vil hjelpe henne med å komme til bunns i saken. Hun vil blant annet få svar på hvor vanlig det er at Mattilsyne­ts rapporter skrives av personer som ikke er til stede på tilsynet og om slike alvorlige feil som tilfellet i Sandnes, har skjedd tidligere.

– Må granskes

Geir Pollestad har imidlertid liten tro på at et oppvaskmøt­e med Mattilsyne­t er nok for å reetablere tilliten.

– Det blir som å spørre tyven om han har stjålet, sier Pollestad. Han mener at en ekstern aktør må få myndighet til å granske tilsynet.

– Her må vi gå drastisk til verks. En uavhengig granskning­srapport er nødvendig for å gjenoppret­te tilliten. Det vil også vaere positivt for de mange ansatte i Mattilsyne­t som gjør en god jobb, sier Pollestad.

Vil bremse lov

Lovforslag­et som vil føre til en nedleggels­e av pelsdyrhol­d i Norge innen 2025 er i disse dager til behandling i Stortinget. Pollestad sier til Aftenblade­t at mye av vedtaket om å legge ned bransjen bygger på tidligere rapporter fra Mattilsyne­t.

– Nå må vi dra i nødbremsen. Hvis regjeringe­n tar landbruket på alvor, kan vi ikke ta denne lovbehandl­ingen denne våren når det er så mye usikkerhet og tvil knyttet til rapportene, sier Pollestad.

 ??  ?? Geir Pollestad (Sp)
Geir Pollestad (Sp)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway