Stavanger Aftenblad

Google presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei

-

WASHINGTON: Internettg­iganten Google tvinges til å avvikle samarbeide­t med kinesiske Huawei, som Det hvite hus ser på som en sikkerhets­risiko.

Midt under den økende handelskri­gen mellom USA og Kina har president Donald Trump nedlagt forbud for amerikansk­e selskaper mot å drive handel med telekomsel­skaper som administra­sjonen oppfatter som en trussel.

Tiltaket rammer saerlig den kinesiske telegigant­en Huawei som står på svartelist­en til handelsdep­artementet over selskaper som bare kan få handle med amerikansk­e partnere hvis de blir klarert og får grønt lys. Forbudet retter seg spesielt mot teknologid­eling.

Bloomberg skriver at Intel, Broadcom og Qualcom - tre av verdens ledende produsnter av prosessore­r - også kutter samarbeide­t med Huawei. Dette rammer Huaweis produksjon av servere, baerbare datamaskin­er og mobiltelef­oner.

Gir etter

– Vi retter oss etter dette pålegget og er i ferd med å gå gjennom konsekvens­ene, sier en talsperson for Google til AFP.

Tapet kan bli like katastrofa­lt for Google som for Huawei, kanskje større, tror sjefen for det danske teknologin­ettstedet Input, Torben Vognsen.

-Det er ingen tvil om at Google ønsker president Trump ditt pepper'n gror. Det er en av Googles aller største kunder som nå bli tvunget vekk fra deres plattform, en desidert katastrofe for Google, nesten større enn for Huawei, sier Vognsen.

Han viser til at Googles brukere legger igjen masse personlige opplysning­er når de bruker gratistjen­estene som Gmail og YouTube, informasjo­n som Google tjener penger på. Dette blir nå borte.

Google og Huawei har lenge hatt et tett samarbeid, noe som er blitt understrek­et under flere mobillanse­ringer de siste årene. Nå har forholdet tatt en brå slutt, og det er tragiske nyheter for alle med Huawei-telefoner, skriver Dagbladets Dinside.

Google vil i siste instans stanse all forretning­svirksomhe­t med Huawei som omfatter overføring av maskinvare, programvar­e og tekniske tjenester.

Ifølge Reuters har Google blokkert sine tjenester for Huawei og fjernet selskapets Android-lisens. I praksis vil det bety at kommende Huawei-modeller blir levert uten tilgang til Googles tjenester som Gmail, YouTube, Google Maps og andre.

Blir ikke oppdatert

Allerede eksisteren­de telefoner vil ikke miste appene de har i dag, men blir avskåret fra framtidige oppdaterin­ger, skriver Dinside.

Ledelsen i Huawei har ikke kommentert den siste utviklinge­n i forholdet til Google. Nyheten kommer neppe overrasken­de etter den siste tidens turbulens omkring spionasjoa­nklager og bygging av neste generasjon internett, det såkalte 5G-nettet.

USA og flere andre land vil ikke slippe til Huawei av frykt for at fortrolige og følsomme opplysning­er blir lekket til kinesiske etterretni­ngsorganis­asjoner. Huawei meldte for et års tid siden at selskapet vurderer å bygge sitt eget operativsy­stem, dersom Android skulle falle bort. Det er ikke kjent hvor langt dette arbeidet er kommet. (NTB)

 ?? MATT ROURKE, AP / NTB SCANPIX ?? Google trapper ned samarbeide­t med Huawei.
MATT ROURKE, AP / NTB SCANPIX Google trapper ned samarbeide­t med Huawei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway