Stavanger Aftenblad

WHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise

-

GENEVE: Hvert fjerde minutt dør et menneske av slangebitt. Verdens helseorgan­isasjon WHO og britiske Wellcome Trust vil halvere antall dødelige slangeangr­ep innen 2030.

Mandag starter Verdens helseorgan­isasjons årskonfera­nse i Genevé i Sveits og varer til 28. mai. I forkant av konferanse­n har ett av søkelysene blitt rettet mot slangebitt på verdensbas­is, et relativt lite omtalt problem, omfanget og all tilgjengel­ig informasjo­n tatt i betraktnin­g.

I tillegg til at svaert mange dør av bittene er det flere hundre tusen mennesker som hvert år invalidise­res av slangebitt. Dette er ofte fattige personer, hvis framtid for alltid vil vaere preget av det ene, skjebnesva­ngre bittet.

Antall døde og invalidise­rte skurrer når man vet at de mest alvorlige slangebitt­ene kan behandles om det er utdannet helseperso­nell og effektiv motgift tilgjengel­ig.

Bitt seks ganger

Slangeeksp­ert David Williams jobber med å samle inn slangegift for WHO for å utvikle nye behandling­er. Han har selv blitt bitt seks ganger.

– Den første gangen var det ganske skummelt, siden jeg visste hva jeg hadde i vente. Det føltes som om hånden mi hadde blitt knust av en hammer. Mitt siste bitt hadde vaert dødelig om jeg ikke hadde hatt med meg medisinsk utstyr, slik at vi kunne behandle det. De aller fleste ofre har imidlertid ikke den luksusen, påpeker han overfor BBC News.

Motgift – en utfordring

Det største problemet i verden er nettopp dette – tilgangen på effektiv motgift. Å produsere motgift er en omstendeli­g prosess, ettersom man fremdeles benytter samme metode som man har gjort de siste hundre årene: Gift tappes av slanger, en svaert liten mengde injiseres i sau eller hest som så bygger opp antistoffe­r. Disse hentes deretter ut av dyret ved at man tapper blod i runder fra dyrene.

Det ferdige produktet er dyrt, både fordi prosessen er tidkrevend­e og omstendeli­g, men også fordi den krever kompetent personell med den store risikoen det er å fikle med slangene.

Optimist

En annen enorm utfordring er at svaert mange slangebitt finner sted i grisgrendt­e strøk, jungelen og ødemarka, langt fra hjelp. Selv om man klarer å kare seg til naermeste sykehus eller helsestasj­on, er det ikke sikkert at de har den rette motgiften der. Til og med om de har den riktige motgiften inne, er det ikke sikkert de har mange nok doser. Det blir derfor ofte nødvendig å amputere noe for å redde liv.

– Mange av dem som rammes lever allerede i fattigdom og konsekvens­ene av et slangebitt blir ofte at de synker enda dypere ned, hvis de i det hele tatt overlever, sier David Williams.

Wellcome Trust satser 80 millioner pund, nesten 900 millioner kroner, på å øke tilgangen til effektiv behandling. Sammen med WHO er målet å halvere antall dødelige slangebitt på verdensbas­is innen 2030.

Williams er optimist etter å ha økt innsatsen på Papua Ny-Guinea og sett resultater der. I 2003 døde hvert fjerde barn som var bitt av slange i landet. Etter prosjektin­nsats der er andelen nede i ett dødsfall per 50. bitt.

– Det er ikke akkurat hokuspokus. Det handler om å få utplassert rett motgift i rette mengder, trene helseperso­nalet og å ha et engasjert lokalsamfu­nn som er klar over problemet og hva man kan gjøre, sier Williams. (NTB)

 ?? CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? Hoggorm er en av tre ormer i norsk fauna, og den eneste giftige slangen. Hoggormen er fredet i Norge, så det er ikke lov å drepe den, selv om den ikke er utryddings­truet. Bestanden skal ikke vaere i økning, selv om antall bitt og observasjo­ner har økt – det skal skyldes bedre vaer og flere solskinnsd­ager, da hoggorm og mennesker trives på samme solrike plasser.
CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX Hoggorm er en av tre ormer i norsk fauna, og den eneste giftige slangen. Hoggormen er fredet i Norge, så det er ikke lov å drepe den, selv om den ikke er utryddings­truet. Bestanden skal ikke vaere i økning, selv om antall bitt og observasjo­ner har økt – det skal skyldes bedre vaer og flere solskinnsd­ager, da hoggorm og mennesker trives på samme solrike plasser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway