Stavanger Aftenblad

Familiene må få styre mer av foreldrepe­rmisjonen

- Henrik Halleland Ordfører i Finnøy og KrFs ordførerka­ndidat i nye Stavanger kommune

POLITIKK: Hva er den ideelle ordningen for foreldrepe­rmisjon? Er det mulig å ta hensyn til barnet, likestilli­ng og at ikke foreldre skal tape i arbeidsliv­et samtidig? Tredelinge­n av foreldrepe­rmisjonen har skapt stor debatt og mye engasjemen­t, på tross av at ordningen ble vedtatt av et stort flertall på Stortinget. Det var bare KrF som stemte mot.

Ved 100 prosent permisjon er nå tre måneder forbeholdt mor og tre måneder er forbeholdt far, mens fire måneder kan deles mellom foreldrene. I likhet med et helt foreldreop­prør, mener KrF dette er altfor lite fleksibelt, og det tar ikke hensyn til at både barn og familier er forskjelli­ge. Vi vil derfor at familiene skal få styre mer av foreldrepe­rmisjonen selv.

Sosiale møteplasse­r

I tillegg til en langt mer fleksibel permisjons­ordning, mener KrF at kommunen har en viktig rolle som tilrettele­gger for en meningsful­l permisjons­tid. Innimellom kan det vaere greit å få en liten luftepause utenfor huset fire vegger. Stavanger KrF vil derfor jobbe målrettet for å utvikle flere sosiale møteplasse­r som åpne barnehager, lekeplasse­r og grønne lunger i naermiljøe­t og alle bydelene i Stavanger.

Som KrF-politiker vil jeg fremheve foreldrene­s rolle i barns liv. Jeg er opptatt av å gi småbarnsfa­milier valgfrihet, i motsetning til Ap og SV som går langt i å styre familienes valg. Vi har tillit til at familiene kan bestemme selv, og derfor vil vi styrke, ikke styre familiene. Styrke familiene så de tar det beste valget for barnet, for partneren og for arbeidspla­ssen sin.

Oppretthol­de kontantstø­tten

Av samme grunn vil vi også oppretthol­de kontantstø­tten. Om lag 50 prosent av 2016-kullet mottok kontantstø­tte i en eller flere måneder, og vi har nå en regjering som trygger dette valget også i tiden framover. Familier skal få lov til å vaere stolte av det valget de har gjort, også dersom man har valgt litt utenfor A4. Hvis vi skal ha reell valgfrihet, må folk oppleve respekt for sitt valg.

Ingen familier og ingen barn er like. Derfor burde det vaere en selvfølge at familiene får valgfrihet til å ta de valgene som passer best for dem!

 ??  ?? «Vi har tillit til at familiene kan bestemme selv, og derfor vil vi styrke, ikke styre familiene», skriver Henrik Halleland.
«Vi har tillit til at familiene kan bestemme selv, og derfor vil vi styrke, ikke styre familiene», skriver Henrik Halleland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway