Stavanger Aftenblad

Hvordan kan vi redde verden sammen?

- 12 år, Kampen skole

KLIMA/MILJØ: Jeg mener at hvis vi skal klare å få til noe for miljøet, må alle sammen gjøre en innsats.

Josefine M. Maeland

For å bygge et hus, må man vaere mer enn en person, det samme gjelder hvis vi skal redde verden. Alle må gjøre en jobb for at noe skal bli gjort. Selv om bare én person i verden gjør noe, vil endringer skje, men jo flere som holder på, jo større forskjell vil det bli.

Ta frem sykkelen

Hva kan du og din familie gjøre? Dere kan begynne med å kjøpe mindre, slik at det blir mindre kasting. Hva med å ta frem sykkelen og ta den til jobb, skole og trening? Hva med å ta med gårsdagen middag på skolen og jobb? Lag retter av mat som har ligget i kjøleskape­t litt for lenge, men selvfølgel­ig ikke hvis den er dårlig. Minst én gang i uken kan dere ha en kjøttfri dag. Produksjon av kjøtt er en lite miljøvennl­ig prosess.

Har dere noen klaer som har blitt for små eller ødelagt, og bare tenker på å kaste dem?

Tenk dere litt om! Det finnes noe som kalles

Fretex, og noe som heter resirkuler­ingsstasjo­ner. Det som ikke blir solgt i Fretex-butikken, går til en stasjon som river det opp i biter og lager pledd til de som trenger det.

Har du noen gang tenkt over hvor mye du kjøper som du bare bruker én gang og så kaster du det? Klaer blir produsert av folk som får lite lønn og har dårlige arbeidsfor­hold. Bruk dine egne matbokser, vannflaske­r og eget nett, ikke bare kjøp deg en vannflaske på vei til trening.

Har du noen gang tenkt over hvor mye du kjøper som du bare bruker én gang og så kaster du det?

Gjør noe

Men hva kan hele samfunnet i Norge gjøre? Av og til kan vi ha ryddedugna­der. Folk hadde kjørt mindre hvis vi hadde hatt billigere, offentlig transport. Ved å slutte med prøvesmaki­ng av mat i butikken, kan vi spare oss for en mengde plastkoppe­r og skjeer. Vi kan bruke mindre olje og plast. Vi kan kjøpe norske varer, som ikke har reist verden rundt. Det er ingen vits i det!

Som sagt, gjør en forskjell. Redd verden! Redd samfunnet. Gjør noe!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway