Stavanger Aftenblad

Behov for ny kommisjon

-

LEDER: Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil ha en ny ytringsfri­hetskommis­jon.

Det vil vi også.

Det er bare 20 år siden den forrige kommisjone­n leverte sin utredning, «Ytringsfri­hed bør finde

Sted», under ledelse av professor Francis Sejersted. Utredninge­n har dannet grunnlaget for en annerledes ytringsfri­hetsdebatt i landet.

«Det er ikke en kampsak for meg at folk skal få vise pupp på Facebook, men det er et veldig illustrere­nde eksempel på at det er Facebook som bestemmer hva som kan publiseres, og ikke norsk lov», sa Isaksen til Klassekamp­en mandag, da han lanserte sin idé om en ny kommisjon.

Han viste først og fremst til framvekste­n av sosiale medier. Faktum er at multinasjo­nale konsern langt på vei kan lage grenser for hvordan vi kan snakke sammen, helt uavhengig av prektige grunnlovsb­estemmelse­r.

Men det er mer: Siden 1999 har ytringsfri­heten blitt satt under press av ekstreme terroriste­r, som bruker vold mot utøvere av religionsk­ritikk. Terrorangr­epet på det franske satiremaga­sinet Charlie Hebdo i januar 2015, er et eksempel på det. Tidligere på 2000-tallet hadde vi karikaturs­tridene rundt Muhammedte­gningene.

Det organisert­e samfunns svar på terror har vaert økt bruk av overvåking, mer kontroll av innbyggern­e, også vi som bor i folkestyrt­e, liberale rettsstate­r.

Den digitale revolusjon­en har gjort statlig regulering av mediene til en vits. Du trenger ikke lenger konsesjon for å drive en radio- eller fjernsynsk­anal og det er ikke nasjonale selskaper som skaper meningsenf­old og maktkonsen­trasjoner i Telemark.

Men selv etter at blasfemibe­stemmelsen er fjernet fra straffelov­en, går folk rundt og synes det er leit med vanlig religionsk­ritikk og de fleste aksepterer det meste av overvåking dersom det gir økt trygghetsf­ølelse.

Det er også en misforståe­lse at det er mediene som har skapt «falske nyheter». De kommer fra helt andre organer (og stater) som bruker dem for å påvirke valg og spre falske rykter.

Det er interessan­t i seg selv at det er naeringsmi­nisteren som nå tar til orde for en ny kommisjon. På 1990-tallet var dette kulturpoli­tikk og justispoli­tikk. Nå kan vi sløyfe justismini­steren, for det er ikke lovteksten i Grunnloven­s paragraf 100, som er problemet. Kulturmini­ster Trine Skei Grande (V), som også er ytringsfri­hetsminist­er, må derimot vaere med på laget.

For det som må utredes er hvordan ytringsfri­heten kan ha den betydning den skal ha i dagens digitalise­rte krenkelses­samfunn.

Det er interessan­t at det er naeringsmi­nisteren som tar til orde for en ny kommisjon.

 ?? VIDAR RUUD / NTB SCANPIX ?? Så langt har det kommet: Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen kan nå også spille rolle som ytringsfri­hetsminist­er.
VIDAR RUUD / NTB SCANPIX Så langt har det kommet: Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen kan nå også spille rolle som ytringsfri­hetsminist­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway