Stavanger Aftenblad

Fastlegest­illing i Sandnes lyses ut for femte gang

- Camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

KRISE: Fastlege-krisen har innhentet de største byene. I Sandnes lyses en fastlegest­illing ut for femte gang. – Jeg forstår at unge leger vegrer seg for å gå inn i yrket, sier fastlege Svein Henning Haarr.

Camilla Bjørheim

66-åringen har vaert lege på Ganddal siden 1985. Da fastlegeor­dningen ble innført i 2001, startet han og kollegene optimistis­k med 1800 pasienter hver. De var ikke snauere enn at de økt til 2000 pasienter etter kort tid.

– Men så stoppet det. Oppgavene til fastlegen bare økte. Jeg har ikke tatt inn nye pasienter siden 2003, sier Haarr.

Faktisk overlot han på et tidspunkt 350 pasienter til en ny lege som etablerte seg i kontorfell­esskapet. I dag har han 1350 pasienter og jobber godt over 50 timer i uka.

En kartleggin­g i fjor viste at fastlegene jobber i snitt 55,6 timer i uka.

Jobber mye om kvelden

I tillegg til hektiske dager, sitter Haarr mye med papirarbei­d på kveldstid. Økt arbeidsbel­astning gjør at han forstår dem som vegrer seg for å gå inn i yrket, samtidig understrek­er han at jobben som fastlege er kjekk, variert og utfordrend­e.

For femte gang skal kommuneove­rlege Hans Petter Torvik nå lyse ut en ledig fastlegest­illing ved Sandnes Klinikken. 1200 pasienter har vaert uten fastlege siden i fjor.

– I samarbeid med legevakten deler vi på å ivareta disse pasientene. Løsningen er godkjent av kommunen, sier Thomas Kleiberg Jensen, fastlege ved Sandnes Klinikken.

Lite optimistis­k Kommuneove­rlege Torvik forbereder nå en sak til neste bystyremøt­e i Sandnes.

– Vi må vurdere å innføre legestilli­nger på fastlønn, sier han. En rekke forhold gjør han er lite optimistis­k med tanke på å få kvalifiser­te søkere. Nylig var han på et møte med de ti største kommunene i landet.

– Bortsett fra Drammen, Oslo og Baerum, sliter alle med å rekruttere fastleger. I Sandnes har vi aldri opplevd situasjone­n vanskelige­re enn nå, sier Torvik.

Forklaring­en er sammensatt, men kan deles inn i følgende punkter: y Fra og med 1. mars år kreves det at fastlegene har gjennomfør­t norsk turnus før de kan ansettes både i faste stillinger og i vikariater (spesialist­forskrifte­n). y Fastlegene har fått en rekke flere oppgaver de siste årene. Økt arbeidspre­ss gjør stillingen­e mindre attraktive. y Å kjøpe seg inn i en etablert praksis, eller etablere egen praksis, er et stort økonomisk løft mange leger vegrer seg for å ta.

Strengere krav til vikarer

– Den nye forskrifte­n som trådte i kraft 1. mars er faglig sett en styrke. Men den fører også med seg et akutt rekrutteri­ngsproblem, sier Torvik.

Leger utdannet i utlandet må nå ha 12 måneder turnus i sykehus og 6 måneder i kommunehel­setjeneste­n før de kan ansettes. Før kunne leger uten godkjent turnus ansettes i vikariater.

Forskrifts­endringen kommer på toppen av en allerede mye omtalt fastlegekr­ise. En fersk rapport fra en arbeidsgru­ppe bestående av representa­nter fra staten, KS, helseforet­akene og Den norske legeforeni­ng, viser blant annet at: y Arbeidsbel­astning har økt y Arbeidstid­en har økt y Antall listepasie­nter har gått

ned y Fastlegene bruker mer tid enn tidligere i forbindels­e med pasientkon­sultasjon, uten pasient til stede y økningen i arbeidsomf­ang er ikke fulgt opp med finansieri­ng

Partene mener at det er behov for tiltak for å rekruttere og for å skape en lavere terskel for å gå inn i fastlegeor­dningen. Kortere pasi

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? – Nå er jeg hos verdens beste lege. Jeg gir litt av aeren for alderen og helsa mi til Haarr, sier Per Audun Ravndal (92). Han er en av 1350 pasienter på lista til fastlege Svein Henning Haarr.
JON INGEMUNDSE­N – Nå er jeg hos verdens beste lege. Jeg gir litt av aeren for alderen og helsa mi til Haarr, sier Per Audun Ravndal (92). Han er en av 1350 pasienter på lista til fastlege Svein Henning Haarr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway