Stavanger Aftenblad

– Dere trenger ikke lide lenger

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Over én time før arrangemen­tet startet, sto Thor Frøitland og Annette L. Sunde klar foran dørene til Stavanger Hall. Sjamanen og prinsessen skuffet ikke. Klokka er 18.30 og køen har vokst seg stor. Helt fremst står Inger Lene Stordrange, som var på plass allerede klokka 17.00. Kort tid etter kom både Jennifer Lie, Thor Frøitland, Annette L. Sunde og Laila Thu Braut.

Alle er fulle av beundring for prinsesse Märtha Louise.

– Hun brøyter vei for andre. At hun våger, tror jeg gjør det lettere også for andre, sier Sunde.

– Hva med sjaman Durek? Laila Thu Braut tar ordet: – Jeg vet ikke helt hva vi får i kveld, men jeg har store forventnin­ger, sier hun og påser at folket bak henne forholder seg til vanlig køkultur.

Dørene åpnes og sakte, men sikkert slipper de forventnin­gsfulle i køen, de fleste kvinner, inn. Den fremste gjengen finner plasser på rad nummer to. Den første raden er reservert.

Mot og styrke

– Jeg håper å oppleve noe i kveld. Jeg ønsker å gi slipp og å føle meg friere, sier Sunde.

Lysene dimmes, og snart fyller harpemusik­k akkompagne­rt av trommer Stavanger Hall. I sin innledning gjør dialogpres­t Silje Trym Mathiassen et poeng av denne sammensetn­ingen av instrument­er. Nettopp at to så forskjelli­ge ting kan lyde vakkert.

Trym Mathiassen legger ikke skjul på at hun er uenig i at kirken stengte dørene for arrangemen­tet.

– Arrangemen­tet druknet i et hav av kritikk, sier dialogpres­ten, som samtidig roser motet og styrken prinsessen og sjamanen viser ved å fortelle om egen tro og erfaringer.

– Hun gjør mye godt for mennesker, og hun fortjener ikke å bli behandlet som det som minner om en kollektiv mobbekampa­nje, sier dialogpres­ten.

Folk i salen klapper.

Den normale boksen

– Jeg er prinsesse Märtha Louise, sier prinsesse Märtha Louise, som nettopp har gitt dialogpres­ten en god klem.

Latter i salen.

Fra scenen forteller hun at hun alltid har trodd at hun bor i et fritt land hvor enkeltmenn­esker ser hverandre. Nå er hun ikke sikker.

– Vi må gjøre endringer dersom vi skal oppnå noe. Det blir litt som en fabrikk. Dersom fabrikken vil begynne å produsere nye ting, nytter det ikke å fortsette med de gamle råvarene og de gamle maskinene. Dette må byttes ut, sier prinsessen og fortsetter:

– Vårt samfunn er bygget opp av bokser. Den største boksen heter normal. Er det noen av dere som kjenner noen som passer fullt og helt oppi denne boksen, spør hun.

Ingen.

– Likevel gjør de fleste alt de kan for å bli plassert akkurat der, sier prinsessen.

– En observasjo­n

Det første sjaman Durek sier når han får ordet, er følgende:

– Dere har en fantastisk prinsesse.

Mer latter i salen.

Durek fortsetter med at prinsessen og han ofte snakker om hvordan de kan gi noe tilbake til folket. De to kommer da til at de kan dele av sine erfaringer.

Elsk deg selv

– Dere trenger ikke å lide lenger. Dere ble skapt. Tenk på det. Hver morgen må dere si fine ting om dere selv. Elske livet. Elske verden. I stedet rakker dere ned på dere selv, sier Durek Verrett, som samtidig understrek­er at sjamanisme ikke er noen religion, men en observasjo­n av livet.

Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek veksler på å føre ordet.

Det er så logisk, egentlig, det de sier. Det er ingen hokus pokus. Det handler om å pleie det gode i mennesket. Det du sender ut, er det du får igjen.

Annette L. Sunde

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Under innledning­en til sjaman Durek og prinsesse Märtha Lousie var det lov å filme og å ta bilder. Deretter var det slutt på den slags.
JON INGEMUNDSE­N Under innledning­en til sjaman Durek og prinsesse Märtha Lousie var det lov å filme og å ta bilder. Deretter var det slutt på den slags.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? De setter seg på rad to, så langt fram de kan komme.
JON INGEMUNDSE­N De setter seg på rad to, så langt fram de kan komme.
 ??  ?? «Elsk deg selv», var hovedbudsk­apet fra sjaman Durek, som fra scenen sa at vi nordmenn har en helt fantastisk prinsesse.
«Elsk deg selv», var hovedbudsk­apet fra sjaman Durek, som fra scenen sa at vi nordmenn har en helt fantastisk prinsesse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway