Stavanger Aftenblad

Kinesiske medier omtalte ikke protester i Norge

- Ragnhild.selsto@aftenblade­t.no

STAVANGER: Verken de lokale kineserne som ønsket delegasjon­en velkommen med heiarop og kinesiske flagg eller motdemonst­rasjonen ble omtalt i kinesiske medier.

Ragnhild Sofie Selstø

Kinesiske medier var i reisefølge­t til den topptunge delegasjon­en. I tillegg til de offisielle møtene i Oslo og Stavanger, dekket de også båtturen i Ryfylke 17. mai.

CCTV laget en tv-reportasje fra besøket. Omtrent 10 sekunder av den nesten 3 minutter lange reportasje­n var viet til delegasjon­ens Stavanger-tur. Bildene viser åpningsmøt­et på Radisson Blu Atlantic hotell og delegasjon­ens besøk til Flor og Fjaere på øya Sør-Hidle.

– Han reiste også til Stavanger i Rogaland for å se på utviklinge­n av lokalt økologisk jordbruk, og prosesseri­ng av olje- og gass, forteller reporteren, mens tv-bildene viser en smilende Li Zhanshu som tar imot et barn fra en festkledd kvinne på Flor og Fjaere.

Ga ingen intervju

Ingen fra den kinesiske delegasjon­en, inkludert Li Zhanshu, stilte opp til intervju med mediene, heller ikke med kinesiske Xinhua og CCTV.

Kinesiske ledere, med unntak av statsminis­ter Li Keqiang, møter sjelden pressen selv. I stedet blir informasjo­n formidlet gjennom talsperson­er, eller at pressen siterer lederne fra taler i offentlige sammenheng­er.

Xinhua og CCTV viser ikke bilder fra demonstras­jonene som fant sted utenfor Stortinget 15. mai og Radisson Blu Atlantic hotell 17. mai. Verken motdemonst­rasjonen arrangert av Amnesty og Den Norske Uigurkomit­een, eller de lokale kineserne som ønsket delegasjon­en velkommen med heiarop og kinesiske flagg ble omtalt.

– Vi må støtte frihandele­n Handelskri­gen mellom USA og Kina er den siste tiden blitt trappet opp. Under Oslo-besøket kom Li Zhanshu med et tilsynelat­ende stikk til Trumps proteksjon­istiske økonomi.

«I møte med Solberg påpekte Li Zhanshu at selv om forholdet mellom Norge og Kina har gått opp og ned, har samarbeid og vennskap alltid vaert hovedtemae­t. Verden har gått gjennom en stor forandring de siste 100 årene. Kina og Norge har en felles interesse i å beskytte det eksisteren­de internasjo­nale systemet, og å bygge en åpen verdensøko­nomi, og vi må i fellesskap støtte frihandel og multilater­alisme» skriver journalist­ene Sun Yi og Liang Youchang i en artikkel for det statseide mediehuset Xinhua.

Han reiste også til Stavanger i Rogaland for å se på utviklinge­n av lokalt økologisk jordbruk og prosesseri­ng av olje- og gass.

Kinesisk reporter om Li Zhanshu i tv-innslag

 ?? SKJERMDUMP FRA CCTV ?? Fra den kinesiske TV-stasjonen CCTVs sending fra Li Zhanshus besøk til Norge. Her fra Flor og Fjaere: Li Zhanshu i midten tar imot et barn. Bak står Magne Rommetveit, tredje visepresid­ent på Stortinget.
SKJERMDUMP FRA CCTV Fra den kinesiske TV-stasjonen CCTVs sending fra Li Zhanshus besøk til Norge. Her fra Flor og Fjaere: Li Zhanshu i midten tar imot et barn. Bak står Magne Rommetveit, tredje visepresid­ent på Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway