Stavanger Aftenblad

MDG frykter at bompengekj­ør vil skape politikerf­orakt

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Arild Hermstad kritiserer regjeringe­n for å håndtere en «bompengekr­ise» i stedet for å erklaere klimakrise. MDG-toppen tror bompengesa­ken vil holde velgere i sofaen.

Geir Søndeland

I løpet av 40 år fra 1975 til 2015 falt valgdeltak­elsen i fylkesting­sog kommuneval­get fra drøyt 71 prosent til henholdsvi­s 55,9 og 60 prosent. Nå frykter Hermstad, nasjonal talsperson i Miljøparti­et De Grønne (MDG), at enda faerre vil stemme under lokalvalge­t 9. september. Han tror bompengesa­ken kan «demobilise­re» velgere.

– Det vil skape politikerf­orakt når så mange politikere løper fra vedtak de tidligere har stilt seg bak, sier Hermstad.

– Du mener bompengesa­ken kan skape det store sofavalget?

– Ja, jeg frykter det, sier MDG-toppen.

Krisetider

– Vi har sett at flere nasjonalst­ater og flere norske kommuner har erklaert klimakrise. Hva er det som blir erklaert i Norge? Jo, det er bompengekr­ise. Vi mener det er et svik mot dagens unge, sa han på en pressekonf­eranse i går.

Hermstad bekrefter at han viste til VG-saken om at Siv Jensen vil ha «krisemøte» om bompenger, men Jensen er ikke sitert på begrepet «bompengekr­ise». Terje Halleland (Frp) påpeker at regjeringe­n aldri har erklaert en bompengekr­ise.

– Er det ikke behov for å erklaere klimakrise?

– Nei, sier Halleland.

– Vil bompengesa­ken holde folk i sofaen?

– Jeg vet ikke om jeg noen gang har sett en mer demokratis­erende sak. Folk har reist seg opp, og politikere lytter til dem. Det er en seier for demokratie­t om de kan vinne fram med ønsket om mindre bompenger, sier stortingsr­epresentan­ten.

– Mareritt for bilister Jensen slår overfor Aftenblade­t fast at MDG elsker bompenger og at de er aerlige nok til å innrømme det. Hun tror et samarbeid mellom Ap, Sp og MDG vil bli et garantert mareritt for norske bilister.

– De vil gjøre bilen til et luksusgode som kun de rike har råd til, slik vil jeg ikke ha det. Det gjør tydeligvis ikke inntrykk på Hermstad at familier må droppe fritidsakt­iviteter for ungdommene sine fordi de ikke har råd til å betale titusenvis i bompenger, uttaler Frp-lederen i en e-post. Hun mener folk kjører bil fordi de må og ikke har et alternativ.

Jeg vet ikke om jeg noen gang har sett en mer demokratis­erende sak. Folk har reist seg opp, og politikere lytter til dem.

Terje Halleland (Frp)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway