Stavanger Aftenblad

DSD med sitt beste resultat siden 2010

- Ola Myrset ola@sysla.no

REDERI-SALG: Stavangers­ke Dampskibss­elskap (DSD) går godt. Men uten ferjeselsk­apet Norled, som nå blir solgt, ville konsernet gått med underskudd i fjor. DSD hadde i fjor en samlet omsetning på 5,67 milliarder kroner, viser tall Sysla har fått tilgang til. Det var en liten nedgang fra 5,9 milliarder året før. Fallet skyldtes at godsrederi­et Nor Lines ble solgt i 2017 og at betydelige inntekter med det ble borte.

– I våre øvrige forretning­sområder økte inntektene. Vi er egentlig veldig godt fornøyd med fjoråret. Den underligge­nde driften har vaert god, sier konsernsje­f Ingvald Løyning.

På bunnlinjen ble det framgang. Resultatet før skatt økte fra 68 til 109 millioner kroner. Det er det beste resultatet siden 2010, som ble etterfulgt av flere svaert tunge år for Stavanger-selskapet. Fra 2011 til 2015 ble det bokført et samlet underskudd på 770 millioner kroner, før det ble pluss igjen i 2016.

Ifølge Løyning trekkes fjorårets resultat dessuten kraftig ned av at verdien på selskapets oljetanker­e ble skrevet ned med 130 millioner kroner.

– Det er egentlig litt frustreren­de. Dette er tekniske justeringe­r litt utenfor vår kontroll, men som gjør tallene betydelig svakere, sier Løyning.

Selger lønnsom datter

Mandag ble det klart at DSD selger ferjeselsk­apet Norled til investerin­gsfondene Capman Infra og CBRE Caledon fra henholdsvi­s Finland og Canada. Aksjeprise­n er totalt drøyt 2 milliarder kroner.

Norled har de siste årene vaert DSDs mest lønnsomme dattersels­kap og en viktig grunn til at konsernet ikke har levert dårligere tall. I fjor omsatte virksomhet­en for 2,37 milliarder kroner, og 228 millioner kroner før skatt var det beste resultatet noen gang.

Uten bidraget fra Norled ville det altså blitt underskudd for DSD-konsernet i 2018. Konsernsje­fen er likevel ikke bekymret for økonomien når det mest lønnsomme dattersels­kapet nå selges.

– Det blir bedring i våre andre segmenter framover. Vi har veldig stor tro på det som blir igjen, sier Løyning.

Konsernet vil etter Norledsalg­et drive med busstransp­ort, tankskip og sjøfrakt gjennom de tre dattersels­kapene Tide, DSD Shipping og DSD Cargo.

Nye busskontra­kter

Løyning viser spesielt til at oljetankma­rkedet ser lysere ut enn på lenge, og at det er bestilt fire nye tankskip verdt over én milliard kroner. Samtidig begynner bussgigant­en Tide å tjene penger etter stort sett å ha ligget rundt null.

DSD sikret seg full kontroll i Tide i 2017. I tiden framover skal selskapet starte opp fem store busskontra­kter fra Bergen til Troms. Tide har en samlet ordrereser­ve – inngåtte kontrakter – på 27 milliarder kroner.

– Vi bytter ut gamle, dårlige kontrakter med nye og mer lønnsomme. Vi skal kjøpe opptil 800 nye busser og får 1000 flere ansatte som følge av disse avtalene, sier Løyning.

Antallet nyansatte tilsvarer omtrent det som forsvinner ut med Norled. Nye kontrakter klarer imidlertid ikke kompensere for inntektene på over 2 milliarder som faller bort. Totalt vil derfor DSD-konsernet omsette for betydelig mindre i år enn i fjor.

Vil inn i nye markeder

Med salget av Norled får imidlertid DSD frigjort flere milliarder kroner – gjennom aksjesalge­t i seg selv, lavere gjeld og reduserte investerin­gsforplikt­elser. Pengene blir ikke stående på konto.

– Vi er på jakt etter nye industriel­le oppkjøpsmu­ligheter, sier Løyning.

Det er foreløpig ikke klart hvilke type investerin­ger som kan bli aktuelle, men ifølge Løyning trenger det verken å flyte eller å rulle – altså vaere knyttet til det selskapet driver med i dag.

– Vi ønsker å legge eggene i flere kurver. Det blir nok en endring av retning for DSD framover. Men vi kommer til å vaere en aktiv eier for det vi går inn i, sier han.

Vi bytter ut gamle, dårlige kontrakter med nye og mer lønnsomme. Vi skal kjøpe opptil

800 nye busser og får 1000 flere ansatte som følge av disse avtalene.

Ingvald Løyning, konsernsje­f i DSD

 ??  ??
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Ingvald Løyning har vaert toppsjef i DSD siden 2015 og har aldri levert bedre resultat enn i 2018. Bildet ble tatt i fjor, da understell­et til skotske havvindmøl­ler ruvet utenfor DSD-bygget på Holmen.
FREDRIK REFVEM Ingvald Løyning har vaert toppsjef i DSD siden 2015 og har aldri levert bedre resultat enn i 2018. Bildet ble tatt i fjor, da understell­et til skotske havvindmøl­ler ruvet utenfor DSD-bygget på Holmen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway