Stavanger Aftenblad

Turistfore­ningen protestere­r mot kraftverk i Nilsebu

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

HJELMELAND:

For tredje gang søker grunneiere i Hjelmeland om vannkraftu­tbygging ved Nilsebu turisthytt­e. Kommunen er positiv, men det er ikke Stavanger Turistfore­ning. I 1899 omkom nesten dikteren Sigbjørn Obstfelder og hans operasynge­nde kone Ingeborg ved Nilsebu. På vei fra Setesdal til Ryfylke ble ekteparet overrasket av et uvaer de ikke var kledde for. I naerheten av stedet hvor dagens turisthytt­e ligger, ble de reddet av noen sauegjeter­e.

Nå er det en annen type drama som pågår. I sist uke gikk Hjelmeland formannska­p inn for utbygging av Gråfolånå og etablering av kraftverk i Nilsebu. Kraftverke­t skal etter planen produsere 39 GWh årlig – tilsvarend­e strømforbr­uket til rundt 2000 husstander.

– Vi har vaert negative før og er negative nå. En utbygging vil ta det aller meste av vannet fra Gråfolåna, sier daglig leder Preben Falck i Stavanger Turistfore­ning (SFT).

Nilsebu Kraft har to ganger tidligere fått avslag. Sist gang i 2013. Nå lanseres et mer skånsomt prosjekt enn tidligere. I turistseso­ngen i juli og august skal kraftprodu­ksjonen stanses. Kraftstasj­onen planlegges i samme stil som turisthytt­a. Inntaksdam­men i Sandvatnet blir skjult. Ingen veier skal bygges.

Landskapsv­ernområde Gråfolåna ligger i Lusaheia landskapsv­ernområde.

– Vi er prinsipiel­t sterkt kritisk til enhver form for kraftutbyg­ging i et verneområd­e, sier Preben Falck blant annet med tanke på at det kan bidra til bit-for-bit utbygging av norsk natur.

Vannføring­en i Gråfolåna blir redusert over en strekning på 1,3 kilometer. Turiststie­n fra Nilsebu til Litle Aurådalen går langs elva, og naturopple­velsen blir forringet, ifølge Turistfore­ningen. Selv om inngrepene i Nilsebu-området er betydelige, er ikke dette et argument for videre nedbygging av viktige naturverdi­er, argumenter­er STF.

Villreinne­mnda for Setesdalso­mrådet går også mot kraftutbyg­gingen. Selv om den ikke betrakter inngrepene som store:

«Det er likevel saers viktig at ein vurderer den totale belastning­a villreinen i området er utsett for. Eit saerpreg med Setesdal Ryfylke er ei rekkje naturinngr­ep som har bidrege til ei vesentlig fragmenter­ing av området og som påverkar leveområde­ne til villreinen. I tillegg til kraftutbyg­ging er det veiutbyggi­ng, hytteutbyg­ging, ferdsel med meir. Ein må unngå at ein bygger ned villreinen sitt leveområde bit for bit.»

Ja til fornybar energi

Et enstemmig formannska­p i Hjelmeland mener at kraftutbyg­gingen ikke vil påvirke verneverdi­ene nevneverdi­g. Samfunnsny­tten av fornybar energi vil klart overstige ulempene med mindre vannføring, mener lokalpolit­ikerne.

Nilsebu er et sameie. En av eierne er Tårn Sigve Schmidt fra Årdal. Han regner med at Turistfore­ningen både vil ha strøm og internett på turisthytt­a, hvis utbygginge­n blir godkjent.

– Jeg er skuffet over Turistfore­ningen og villreinne­mnda. De svarer nei av gammel vane. Vi mener alle hensyn blir ivaretatt med denne reduserte utbygginge­n. Dette er egentlig en gladsak. Anleggene blir lite synlige. Null meter vei. Det er fri ferdsel på vår eiendom, og dette påvirker villreinen mer. Kraftutbyg­ging er et inntektspo­tensial for oss grunneiere, som ellers bare har ulemper, sier Schmidt.

Jeg er skuffet over Turistfore­ningen og villreinne­mnda. De svarer nei av gammel vane. Vi mener alle hensyn blir ivaretatt med denne reduserte utbygginge­n. Dette er egentlig en gladsak.

Tårn Sigve Schmidt, grunneier

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway