Stavanger Aftenblad

Mange midlertidi­g ansatte får nå fast jobb

-

STAVANGER: Flere tusen midlertidi­g ansatte må få nye arbeidskon­trakter etter lovendring­er fra nyttår. Bemannings­byråene må ansette flere fast.

Tor Dagfinn Dommersnes

Kampen om arbeidskra­ften hardner til igjen, og bemannings­byråene må forholde seg til ny regler.

– Vi har flere bemannings­byråer som klienter her hos Haver, og mange av dem har henvendt seg til oss for å få råd om disse lovendring­ene, sier advokat Mira Tengesdal Torstenbø til Aftenblade­t. Hun er leder for arbeidsret­tsavdeling­en hos Haver i Stavanger.

– Lovendring­en gjelder hele arbeidsliv­et, men i praksis er det først og fremst ansatte i bemannings­bransjen som nå får krav på større forutsigba­rhet, sier Torstenbø.

Hovedregel­en er fortsatt at arbeidstak­ere skal ansettes fast. Likevel kan bemannings­foretakene fortsatt ansette folk midlertidi­g, men en viss andel av medarbeide­rne må vaere fast ansatt.

Løpende og tidsubegre­nset Det er nå innført en definisjon av fast ansettelse som sier at ansettelse­n skal vaere «løpende og tidsubegre­nset, at lovens regler om opphør av arbeidsfor­hold gjelder, og at arbeidstak­er sikres forutsigba­rhet for arbeid i form av et reelt stillingso­mfang».

– For bemannings­foretakene er det saerlig kravet om forutsigba­rhet som er en utfordring, sier Tengesdal Torstenbø.

– En arbeidsavt­ale om fast ansettelse må si noe om hvor mye arbeidstak­eren skal arbeide, for eksempel oppgi en fast stillingsa­ndel eller stillingsp­rosent, eller oppgi bestemte arbeidstim­er.

En fast ansatt kan fortsatt risikere friperiode­r uten lønn, men arbeidskon­trakten skal inneholde en utregnings­metode for å fastsette når arbeidstak­eren skal jobbe, når vedkommend­e skal ha fri og når lønnen kommer.

«Uten garantiløn­n»

Tidligere var det vanlig at ansatte i bemannings­bransjen hadde «fast stilling uten garantiløn­n». – Det høres usikkert ut?

– Ja, dette er avtaler med liten forutsigba­rhet for arbeid og dermed inntekt. Men for bemannings­foretakene har systemet gitt en viktig fleksibili­tet. De lever fra oppdrag til oppdrag, og det kan vaere vanskelig å forutse arbeidsrot­asjonen langt frem i tid. I praksis kan lovendring­en bety at bemannings­byråene enten må lønne konsulente­ne mellom oppdrag, ansette midlertidi­g for hvert oppdrag eller benytte permitteri­ng i større utstreknin­g.

Mange bransjer

Tidligere var det veldig mange i slike stillinger som ikke visste når eller hvor mye de skulle jobbe.

– Dette har vaert utbredt. Bemannings­byråene tilbyr nemlig arbeidskra­ft i utrolig mange bransjer, sier Tengesdal Torstenbø. – Alt fra ingeniører til sikkerhets­vakter til laerere og sykepleier­e, selgere, kontormeda­rbeidere og ikke minst IT-folk.

Hvor mange?

Den andre viktige bestemmels­en som er endret, er muligheten til å avtale seg bort fra lovens strenge regler om innleie. I regionen vår er det mange lokale fagforenin­ger som bare organisere­r ansette hos én arbeidsgiv­er. Fram til 2019 kunne arbeidsgiv­er inngå avtale med en hvilken som helst fagforenin­g om å fravike loven.

– Mens man tidligere kunne gjøre slike avtaler med alle lokale fagforenin­ger, så har man nå innskrenke­t retten til å inngå en slik avtale til de store fagforenin­gene, sier Tengesdal Torstenbø.

– Det gjelder de fagforenin­gene som har innstillin­gsrett, i praksis de fagforenin­gene som har mer enn 10.000 medlemmer.

Dermed vil de mindre fagforenin­gene nå miste muligheten til å avtale utvidet innleie på sin arbeidspla­ss. I hovedsak vil det bare vaere de store aktørene som LO, Fagforbund­et mv. som nå kan inngå avtale om utvidet innleie.

Maktesløse

– Og selskapene står egentlig litt maktesløse, sier Tengesdal Torstenbø. – Vi har jo organisasj­onsfrihet, og arbeidsgiv­erne kan ikke påvirke hvor de ansatte skal vaere organisert. Flere bedrifter vil miste en viktig fleksibili­tet. De må enten redusere tallet på innleide, eller ansette folk fast.

– Og det er jo et gode for de ansatte?

– Absolutt. Selv om innleiebed­riftens fast ansatte og den innleide skal likebehand­les, vil fast ansettelse gi større vern. Mange av de innleide er midlertidi­g ansatt i bemannings­foretaket, og midlertidi­g ansatte har et svakere vern enn fast ansatte.

Hvis en arbeidstak­er havner i en tvist med arbeidsgiv­eren, får fast ansatte stå i stillingen til tvisten er avgjort. Midlertidi­g ansatte må slutte i jobben mens tvisten verserer i rettssyste­met,

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Advokat Mira Tengesdal Torstenbø i Haver hjelper klienter etter at Arbeidsmil­jøloven ble endret fra årsskiftet.
JON INGEMUNDSE­N Advokat Mira Tengesdal Torstenbø i Haver hjelper klienter etter at Arbeidsmil­jøloven ble endret fra årsskiftet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway