Stavanger Aftenblad

Forskere mener havet kan stige over 2 meter

-

LONDON: Havet kan i verste fall stige mer enn 2 meter de neste 80 årene, ifølge forskere. Det vil ramme store, tett befolkede områder og byer som New York og London.

Årsaken til havnivåsti­gningen er den globale oppvarming­en. Vannet utvider seg, og enorme mengder is smelter når temperatur­en stiger.

Men det er svaert vanskelig å vite nøyaktig hvor mye havet kommer til å stige. Tidligere har FNs klimapanel anslått at havoverfla­ten i verste fall vil løfte seg i underkant av 1 meter innen 2100 hvis klimautsli­ppene fortsetter å øke.

En fersk studie tyder på at dette anslaget er altfor forsiktig, og at stigningen kan bli på over 2 meter.

5 graders oppvarming Forskerne bak studien har undersøkt hva som kan skje hvis CO2utslipp­ene fortsetter å vokse og vi får en katastrofa­l global oppvarming på hele 5 grader.

Da vil havet sannsynlig­vis stige over en halv meter. Og det er en liten, men langt fra ubetydelig 5 prosents risiko for at økningen kan bli på over 2 meter.

I så fall vil store bebodde områder og jordbruksl­and bli oversvømt blant annet i Bangladesh og Egypt. Storbyer som London, New York og Singapore vil bli truet.

200 millioner mennesker kan bli tvunget til å finne seg nye steder å bo.

– For å sette dette i perspektiv, så førte den syriske flyktningk­risen til at rundt 1 million flyktninge­r kom til Europa, sier professor Jonathan Bamber ved University of Bristol til BBC.

Ustabilt i Antarktis?

Den nye studien er delvis basert på ekspertvur­deringer og publisert i det amerikansk­e forsknings­tidsskrift­et PNAS. Forskerne mener scenarioet med 2 meters havnivåsti­gning må tas i betraktnin­g i langsiktig samfunnspl­anlegging.

Ved «moderat» global oppvarming er det smelting av isen på Grønland som bidrar mest til havnivåsti­gningen.

Men hvis temperatur­en stiger mer enn 2 grader, øker risikoen for omfattende smelting også i Antarktis. Bamber, som har ledet arbeidet med den nye studien, mener det er en viss risiko for at isen i Øst-Antarktis kan bli «svaert ustabil».

Mange klimaprogn­oser går bare fram til 2100, men den globale oppvarming­en vil fortsette lenge etter det hvis klimautsli­ppene fortsetter.

I 2200 kan oppvarming­en i verste fall ha løftet havet 7,5 meter, ifølge Bamber og hans kolleger. (NTB)

200 millioner mennesker kan bli tvunget til å finne seg nye steder å bo.

 ?? TSVANGIRAY­I MUKWAZHI, AP/NTB SCANPIX ?? Et oversvømt område i kystbyen Pemba i Mosambik etter syklonen Kenneth tidligere i år. Stigende havnivå øker risikoen for oversvømme­lser under kraftige uvaer langs kysten mange steder i verden.
TSVANGIRAY­I MUKWAZHI, AP/NTB SCANPIX Et oversvømt område i kystbyen Pemba i Mosambik etter syklonen Kenneth tidligere i år. Stigende havnivå øker risikoen for oversvømme­lser under kraftige uvaer langs kysten mange steder i verden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway