Stavanger Aftenblad

Kan «noen» rydde opp i ungdomsvol­den?

- Bjarne Bjelland Hafrsfjord

SENTRUM: Jakten på «noen» som kan ordne opp i voldsutøve­lsen i Stavanger på kveldog nattestid er en aktuell sak i dag og garantert også i fremtiden. Aftenblade­ts oppslag 16. april skriver om forslaget fra Leif Moi Nilsen i Frp om å prøve ut en byvekteror­dning for å begrense volden blant unge. Å ansette byvektere for å redusere volden, kan vaere en god ordning, men problemet krever nok en større innsats enn dette.

I helgene når fluidumet inntas og gir forstyrrel­ser i hode og tanke, kan bagateller utløse voldsbruk, noe som ikke bare gjelder unge mennesker. Unge mennesker er oftest utøverne og selv offer for voldshandl­ingene. Denne problemati­kken er noe som har vaert på tapetet i alle år.

Det naermeste nye er bruk av mobilene som redskap for videre å spre ut volden. Det er for øvrig bekymrings­fullt at det blir stadig yngre barn involvert både som utøver og offer.

At volden er økende til tider, er riktig, men stort sett er det påvirkning av alkohol som oftest er den underligge­nde faktoren som spiller inn på volden.

Tenåringer

Et oppslag fra Aftenblade­t fra mandag 15. april 2002 ligger på bordet foran meg. Overskrift­en er «Mest tenåringer i arresten» og inneholder en bekymring fra Politiet, barneverns­vakten i Stavanger om narkotikab­ruk blant ungdom som faktisk er høyere enn andre større byer, og antall unge som henvender seg til barneverns­vakten i Stavanger. Mye handlet om at stadig flere tenåringer ruset seg på alkohol og narkotika, og mange viklet seg inn i kriminalit­et. I den anledning holdt Politiet to møter for menighetsl­edere i Stavanger, som da hadde sagt seg villig til å stille med mannskaper for å vaere til stede i sentrum på kveldstid i helgene. At voksne, edru mennesker er i sentrum i byene nattestid, er en viktig forebyggin­gsfaktor.

Rollemodel­ler

Foreldre og voksne er de viktigste rollemodel­lene for barn og unge også i dag. Intet er nytt under solen, og forslagene til løsning på voldsprobl­emene blant våre håpefulle er mange, har vaert mange og vil bli mange. Politi, barnevern, uteseksjon, natteravne­r, politikere, laerere, vektere og ungdomsklu­bber og mange andre gjør en meget god innsats mot denne problemati­kken, men kan ikke ta hele problemet alene.

Det er oftest på hjemmebane­n problemene løses. Kjøkkenbor­det har vaert en meget god, forebyggen­de arena, og den er det i dag også.

Gikk volden ned i sentrum?

I 2002 reiste mange voksne seg oss opp fra stolene i helgene og gjorde en innsats i forhold til den voksende generasjon­en ved å vaere til stede i sentrum. To nye natteravno­rdninger ble etablert. Hva ble erfaringen? Kan vi i dag laere noe av dette engasjemen­tet? Gikk volden ned i sentrum?

Uansett, «noen» vil aldri dukke opp og gi oss løsningen og fasiten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway