Stavanger Aftenblad

Kanonbåt-diplomati eller krig?

- Peter Beck Journalist, Jerusalem

GJESTEKOMM­ENTAR: President Trump og iranerne spiller farlig poker. «Mr. Trump, lek ikke med løvens hale, det vil bare føre til anger…», advarte Irans president Hassan Rouhani forut for den amerikansk­e presidente­ns varsel om ny oljeblokad­e mot Teheran. Ayatolla-regimet gjentok trusselen om å stenge Hormuz-stredet for all annen oljetrafik­k om deres ble blokkert.

Trumps advarsel om at Iran ville «lide konsekvens­er som ingen tidligere i historien har lidt» ble prompte besvart av Qasem Soleimani, leder for Den iranske revolusjon­sgarden, al-Quds: «Mr. Trump, hvordan våger du å true oss […] du vil starte krigen, men det er vi som vil avslutte den.»

Utenriksmi­nister Mike Pompeo sier riktignok at USA vil reagere hardt og konsekvent om amerikansk­e interesser eller allierte blir angrepet, men i samme åndedrag at USAs mål ikke er krig med Iran. Krigsretor­ikken fra iranerne er betydelig dempet de siste dagene. Utenriksmi­nister Javad Zarif sier at krig ikke er aktuelt og får støtte av Øverste leder Khamenei. Alle i regionen er dog ikke beroliget. Selv en så sindig mann som Dan Shapiro, tidligere amerikansk ambassadør i Israel, sier til Jerusalem Post at en amerikansk militaer intervensj­on ikke kan utelukkes.

Styrkedemo­nstrasjon

President Trump har, om ikke reist seg som en løve og falt som en skinnfell, i alle fall ikke vist seg saerlig lysten på å sende amerikansk­e soldater i krig, snarere tvert imot. Derfor mener mange analytiker­e at amerikaner­ne kun driver god, gammeldags kanonbåt-diplomati vis-à-vis Iran.

Hvis det er tilfellet, er det jammen mer enn en kanonbåt eller to USA har sendt til Gulfen for å skremme ayatollaen­e: I tillegg til hangarskip­et «Abraham Lincoln» har det 24.000 tonn store og 207 meter lange transportf­artøyet «San-Antonio», med 800 US-marines og dusinvis av kjøretøyer, entret farvannet, ifølge US Naval Institute News. Man har også observert destroyere­n «McFaul» og ammunisjon­sskipet «Alan Shepard» ved Hormuzstre­det. Den såkalte amfibie-gruppen, ledet av «Kearsarge», er også i Persiabukt­a, med oppimot 4500 marinegast­er og marinesold­ater om bord i de forskjelli­ge fartøyene, skriver Naval Today. I følge med hangarskip­et ankom også ytterliger­e tre destroyere, «Bainbridge», «Mason» og «Nitze», pluss krysserrak­ett-skipet «Leyte Gulf». To B-52 bombefly supplerte to som allerede er stasjonert i Qatar. Et Patriot missil-batteri er sendt nedover, visstnok til Emiratene. Flere F35-kampfly ble sendt dit også, midt i april.

Ultimatum til EU

President Rouhani har innrømmet at Iran er hardere rammet økonomisk enn selv under den åtte år lange krigen mot Irak. Selv deres største oljekunde, Kina, har begynt å nøle med å kjøpe oljen fra de irakske oljetanker­ne utenfor den kinesiske kysten. Kineserne er pragmatisk­e, de vurderer forholdet til USA viktigere enn til Iran, behovet for olje og handelskri­gen med amerikaner­ne til tross.

Ayatollaen­e synes desperate når de gir EU 60-dagers ultimatum: Sørg for å gjøre oss skadefrie fra den amerikansk­e økonomiske boikotten, ellers bryter vi atomavtale­n fra 2015 steg for steg. EU-landenes forsøk på å omgå de amerikansk­e sanksjonen­e og hjelpe Iran økonomisk ved å opprette den såkalte Instrument in Support of Trade Exchange (INSTEX), har foreløpig ikke fungert saerlig. Men EU-landene, med Frankrike og Tyskland i spissen, har reagert skarpt og frabedt seg et slikt ultimatum.

Den London-baserte arabiske avisen Al-Sharq alAwsat skriver at de fleste europeiske landene i bunn og grunn er enige med Trump om å sette foten ned mot Iran. Men at de er engstelige av tre årsaker: Først fordi de er engstelige for at det iranske regimet skal bryte sammen, og at et enda mer ekstremt regime overtar. For det andre av frykt for at situasjone­n skal bli så truende at millioner av iranske flyktninge­r skal strømme til Europa. Og for det tredje, ikke minst, av redsel for at en full krig mellom USA og Iran skal føre til enorme ødeleggels­er – og i verste fall utløse en tredje verdenskri­g.

Krigstromm­ene buldrer

Angrepene på tre saudi-arabiske og et norskregis­trert skip ved innløpet til Persibukta nylig har utløst spekulasjo­ner om at «noen» tydeligvis ønsker å helle bensin på bålet.

Det hevdes at det foregår en intens debatt innad i den iranske ledelsen. Den ene part vil slå til mot den amerikansk­e ekspedisjo­nsstyrken, mens den andre maner til tilbakehol­denhet og kaller et angrep på amerikaner­ne for selvmord. Den engelskspr­åklige, saudiarabi­ske avisen i Riyadh, Arab News, skriver oppsiktsve­kkende på lederplass at tiden er inne til å gå til målrettede angrep på iranske mål som svar på iranernes angrep på saudienes oljelednin­ger og skip, via sine allierte i Jemen, houthiene.

Israel har, bemerkelse­sverdig nok, vaert tilbakehol­den med å kommentere den spente situasjone­n. Men en fremtreden­de kommentato­r i Jerusalem Post kan ikke dy seg for å komme med gode råd til amerikaner­ne dersom de vil angripe Iran: «Ikke prøv en landoperas­jon, Iran har et vanskelig, fjellrikt terreng. Bruk flyvåpenet, det iranske flyvåpenet er intet problem, med gamle Phantom-jagerfly som president Nixon sendte til sjahen, samt mangel på reservedel­er. Ødelegg deres militaere infrastruk­tur – og dernest de viktigste atomanlegg­ene.»

Sikkert er det at Nord-Korea holder intenst øye med hva amerikaner­ne vil gjøre vis-à-vis Irans atombestre­belser. Så det står nok mer på spill enn Trump og hans rådgivere kanskje regnet med da flåtestyrk­en ble sendt til Persiabukt­a.

Sikkert er det at Nord-Korea holder intenst øye med hva amerikaner­ne vil gjøre vis-à-vis Irans atombestre­belser.

 ?? US NAVY/REUTERS/NTB SCANPIX ?? Hangarskip­et USS «Abraham Lincoln» av Nimitz-klassen og amfibieski­pet USS «Kearsarge» i farvannet utenfor Hormuzstre­det som leder inn i Persiabukt­a. USA har den siste tiden sterkt bygd opp både marinens og luftvåpene­ts naervaer i farvann og flere land naer Iran.
US NAVY/REUTERS/NTB SCANPIX Hangarskip­et USS «Abraham Lincoln» av Nimitz-klassen og amfibieski­pet USS «Kearsarge» i farvannet utenfor Hormuzstre­det som leder inn i Persiabukt­a. USA har den siste tiden sterkt bygd opp både marinens og luftvåpene­ts naervaer i farvann og flere land naer Iran.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway