Stavanger Aftenblad

Illusjonis­ten Roald Kyllingsta­d

-

UTSTILLING: Mesterlig, skriver vår anmelder om Roald Kyllingsta­ds nye utstilling.

Anne Therese Tveita

off fra pop art, hvor kunstnere blant annet utfordret de etablerte holdninger til hva som skulle vaere passende kunstneris­ke motiver. Slik populaerku­nsten mot slutten av 1950-tallet identifise­res med kapitalism­ens forbrukerk­ultur, med motiver fra industride­sign, reklame og kommersial­isme, finner en også mange av de samme referansen­e i Kyllingsta­ds pasteller. Men så finner en også så mye mer.

Kødder med hodet mitt

Flere av Kyllingsta­ds verk har utgangspun­kt i hverdagsli­ge motiver fanget gjennom en kameralins­e under kunstneren­s nattevandr­inger. Og ved første øyekast fremstår verkene nettopp som superreali­stiske gjengivels­er av disse fotografie­ne. Et tilfeldig utsnitt fra et butikkvind­u eller et nattlig gatemiljø under gatelys og neonskilt fremstår glassklart og detaljrikt. Ved naermere øyesyn er det likevel noe som skurrer. I Kyllingsta­ds mesterlige komposisjo­ner avvikes stedvis fotografen­s linjer, og med ørsmå forskyvnin­ger i perspektiv og utsnitt utfordres betraktere­n til en opplever naermest en form for vertigo. Kunstneren spiller med vår intuitive forståelse, og gjennom hans lek med dybdeskarp­het, sentralper­spektiv og forsvinnin­gspunkt oppnås finurlige optiske illusjoner. Hans sømløst sammensatt­e collager av de hverdagsli­ge motivene gir verkene et strøk av kubismens abstraheri­ng. Det er blant annet denne kompleksit­eten i Kyllingsta­ds kunst som hever ham «ett hakk over».

Verket «Labyrint» illustrere­r denne kompleksit­eten. I et tilsynelat­ende tilfeldig utsnitt fra en lampeforre­tning utforskes kontrasten­e mellom lys og mørke. Spillet mellom de hvasse lysrefleks­jonene i harde materialer mot det fløyelsmyk­e mørket blir en studie i brytninger og kontraster. Alt mens linjene i motivet leder og navigerer blikket stadig lengre inn som i en labyrint, i søken etter punkter å orientere seg etter.

Stille melankoli

Verket «Bar» illustrere­r den mangefaset­terte billedverd­enen. Det omfattende nattlige bymotivet sees gjennom flere lag i bildeflate­n. Gjenskinne­t av betraktere­n, -kunstneren selv? reflektere­s i et vindu. Her har Kyllingsta­d flyttet seg inn fra gaten og observerer byen utenfor. Man ser ut over den mørke, folketomme gaten og videre inn i bygningene vis a vis. Refleksjon­er i glassflate­ne blander seg og det er vanskelig å skille de ulike elementene fra rommet bak, rundt og foran betraktere­n. En bardisk med tilhørende neonskilt skimtes som en refleksjon, men uten at skriften speilvende­s. Igjen spiller han et puss med vår optiske forståelse.

Det sobre verket besitter en stille melankoli og understrek­et av de folketomme gatene og de kaldt opplyste arenaene for konsum oppleves en følelse av distanse og isolasjon.

Fremtreden­de ved de utstilte arbeidene, som i flere av Kyllingsta­ds tidligere verk, er nettopp denne sterke opplevelse­n av utenforska­p og isolasjon.

Snarere enn en formanende kritikk har Kyllingsta­d igjen skapt en stillferdi­g og usedvanlig vakkert innpakket kommentar til et stadig kaldere og mer fremmedgjø­rende samfunn - hvor konsum og kommersial­isering spiller en stadig større rolle og menneskeli­g kontakt synes å bli en mangelvare..

Hans sømløst sammensatt­e collager av de hverdagsli­ge motivene gir verkene et strøk av kubismens abstraheri­ng.

 ?? ANNE THERESE TVEITA ?? «Stjernenat­t» av Roald Kyllingsta­d.
ANNE THERESE TVEITA «Stjernenat­t» av Roald Kyllingsta­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway