Stavanger Aftenblad

Får hjertebank når han tenker på EM-marerittet

- Erlend Nesje Aftenblade­t/Aftenposte­n

FRIIDRETT: Fortsatt kjenner han uro i kroppen når han tenker på fallet som veltet EMdrømmen – men Filip Ingebrigts­en (26) mener han har blitt sterkere av å gå på trynet. I fjor snakket han om å bryte drømmegren­sen 3.30 på 1500 meter. 26-åringen var fattige to hundredele­r fra å klare det. I år handler det om hvor langt ned på 3.20-tallet han kan komme. Målet er Mo Farahs europeiske rekord på 3.28,81. I så fall vil Filip Ingebrigts­en vaere svaert naer topp-10-listen over tidenes beste 1500-meterløper­e.

– Jeg mener at Europa-rekorden er innen rekkevidde, sier Ingebrigts­en før dagens sesongdebu­t utendørs på Fana stadion under Trond Mohn Games.

Skal revansjere EM-fallet

Han slet med å sove da han skulle legge seg. Han kjente på uroen i kroppen. Hjertet slo raskere. Han fikk flashback til den glohete august-onsdagen på Olympiasta­dion i Berlin. Filip Ingebrigts­en ble revet med da løperen foran ham i semifinale­n falt. Full av adrenalin hentet Sandnes-løperen igjen feltet og vant heatet.

En enorm prestasjon. Men han ble skadet i fallet og var sjanseløs da lillebror Jakob vant gullet i finalen to dager senere. Resten av det som hadde vaert en bra sesong, var ødelagt. I ni måneder har Filip vaert drevet av revansjlys­t.

– Under de tøffeste øktene i vinter, da jeg ikke hadde så lyst til å trene, tenkte jeg mye på det som skjedde i Berlin. Jeg har vaert så revansjlys­ten. Det har drevet meg ganske mye.

Han legger ikke skjul på at det gjør vondt når han tenker tilbake på fallet.

– Vanligvis sover jeg godt, men det var kvelder da jeg fikk hjertebank og kjente på den dårlige følelsen. Det hender fortsatt at jeg gjør det. Men jeg prøver å bruke det som motivasjon og noe konstrukti­vt i treningen. Når du legger hele sjelen din i idretten blir det veldig sterkt. Derfor handler det om å bruke det til noe positivt. Jeg er blitt sterkere av å gå på trynet.

Var supermotiv­ert

Han var skadet både ved inngangen og utgangen av 2018-sesongen. Der friidretts­utøvere vanligvis ser frem til en kjaerkomme­n pause i september, kastet Filip seg nesten umiddelbar­t ut i en ny oppkjøring. Ved sesongslut­t var han allerede supermotiv­ert for en ny sesong. Det resulterte i gull under EM i terrengløp i desember. I vinter og vår har det ikke vaert trøbbel av noe slag i treningen. Rapportene forteller at Ingebrigts­en er i svaert god form.

– Hvor god formen er, finner vi snart ut av. Vi har gjort mye treningsog sammenlign­ingsgrunnl­ag fra år til år. Ut fra treningen har jeg absolutt tatt nye steg.

– Det betyr at du er god for under 3.30 på 1500 meter?

– Altså, jeg føler egentlig at jeg var ferdig med 3.30 i fjor. Nå skal jeg se hvor langt ned på 3.20-tallet jeg kan komme.

Risikoen ved å løpe i felt

Han falt i semifinale­n i EM i fjor. Han ble disket i Rio-OL i 2016. Å løpe i felt på en 1500 meter betyr stor risiko fordi det er kamp om posisjonen­e naermest listen.

– Er ikke du så sterk at du kan løpe i front for å unngå farer?

– Ja, men det er jo ikke så gøy. Jeg løper på den måten jeg synes er gøy. Å ligge i felt er jo sjarmen med 1500 meter. Jeg forsøker alltid å minimere risikoen. Dessuten mener jeg hendelsene i OL og EM var forskjelli­ge ting. I EM løp jeg med veldig lav risiko. Jeg lå i feltet, men da han foran falt – og rev flere med seg – ble jeg dratt med. I OL hadde jeg lite erfaring og gjorde dårlige valg. Men det endte litt på samme måte.

Etter løpet i Bergen følger Diamond League-stevner i Stockholm, Roma og Oslo. 2019-sesongen er strukket til oktober fordi VM er lagt til Doha, der det er for varmt til å konkurrere på sommeren. Flere løpere vurderer derfor å dele sesongen, kutte ut konkurrans­er midt på sommeren fordi sesongen er så lang. Men Ingebrigts­en skal forsøke å konkurrere så mye som mulig.

– Det handler om å jobbe godt mentalt. Mange blir mett i løpet av sesongen, de begynner å snakke om sesongpaus­en, at de gleder seg til bare å trene igjen. Men det er jo konkurrans­er som er gøy. Jeg tror det blir kult. Nå får vi en full sesong med fokus på å løpe fort. Og så VM helt til slutt.

 ?? KETIL BLOM HAUGSTULEN ?? Filip Ingebrigts­en i aksjon under en rolig restitusjo­nsøkt på Sognsvann.
KETIL BLOM HAUGSTULEN Filip Ingebrigts­en i aksjon under en rolig restitusjo­nsøkt på Sognsvann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway