Stavanger Aftenblad

Bom stopp for bom?

-

LEDER: Da bompengeop­prøret nådde Oslo, gikk aksjonisme­n fra kuriositet til «krise». Det er det lett å le av, men sprengkraf­ten i denne saken er ingen spøk.

På den siste meningsmål­ingen gjort for Bergens Tidende er Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger (FNB) byens største parti, med like mange velgere som de tre sittende partiene i byrådet (Ap, KrF og Venstre) har til sammen.

Og i Oslo sier Ap-leder Jonas Gahr Støre nå at bompenger er usosiale. Vi er usikre på om dette er noe han nettopp har oppdaget, eller om det bare er politisk opportunt å si det nå.

Bompengeop­prøret, som har preget lokalpolit­ikken på Nord-Jaeren i godt over ett år, har nå nådd Oslo og Bergen. Og da går det fra lokal kuriositet til nasjonal, politisk krisesitua­sjon. Slik er logikken.

Mange har spådd at opprøret mot bomstasjon­ene, som tross alt oppsto her på Nord-Jaeren og førte til at FNB ble valgt inn i bystyret i Stavanger med tre representa­nter i 2015, ville gi større utslag på meningsmål­ingene her i regionen. Men denne effekten har så langt latt vente på seg.

Dette skyldes nok i alle fall delvis at kommunestr­ukturen på Nord-Jaeren er svaert ulik den i Bergen, som ble en storkommun­e allerede på 1960-tallet. Svaert mange innbyggere i Bergen bor langt fra sentrum, og opplever at de blir straffet økonomisk for å bevege seg innen sin egen by. Slik likner Sandnes faktisk mer på Bergen enn Stavanger gjør.

Det er også viktig å ha i mente at bompengeop­prøret også har en ideologisk komponent. I en tid med økende politisk polariseri­ng, med en sterk vekst på begge de politiske fløyene, er nok bompengemo­tstand, sammen med for eksempel klimaskeps­is og motstand mot identitets­politikk, en reaksjon på denne styrkingen av de rødgrønne partiene.

I Stavanger har riktignok FNB ikke opptrådt som et typisk høyreparti. Tvert imot har Frp, i alle fall i praksis, utnevnt FNB til en slags politisk hovedmotst­ander. Det skyldes selvfølgel­ig at partiene dels konkurrere­r om de samme velgerne.

Det er nemlig ikke sånn at «folk flest» er motstander­e av bompenger. Noen er svaert fornøyd med at trafikken går ned, andre er opptatt av at faerre biler betyr lavere utslipp av klimagasse­r. De er like mye «folk flest».

Aftenblade­t har lenge etterlyst et alternativ som både ivaretar behovet for å få veksten i biltrafikk­en under kontroll, og samtidig ikke blakker folk med dårlig råd. Det alternativ­et finnes. Det krever bare politikk.

Demonstras­jonene for og imot bompenger på Jaeren i går viser tydelig at det er folkelig støtte for begge syn i denne saken.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Demonstras­joner for og imot bompenger på Kvernaland tirsdag.
JON INGEMUNDSE­N Demonstras­joner for og imot bompenger på Kvernaland tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway