Stavanger Aftenblad

Tørk tårene, mai går mot slutten

- Camilla Bjørheim journalist

KOMMENTAR: Når jeg endelig sitter der, med en smellbonbo­n i håret og en halvspist, klissete nøttekake skjult i en rosa serviett, så griner jeg både av lettelse for at jeg kom i mål, og fordi talene om livets store scene rører så dypt. Noen dager før avreise til Bergen kom vi på dette med autopass-avtale og fikk kastet oss rundt. Da de andre bilene i reisefølge­t viftet håpefullt med sine gamle ferjekort foran luka i Mortavika, kjørte vi triumferen­de gjennom den automatisk­e bommen. Så lettvint, så moderne.

De digitale fremskritt­ene langs ruta nordover stoppet ikke der: Kiosken på ferja hadde fått en selvbetjen­t kasse. Helt optimalt, for de 25 ferjeminut­tene var nesten spist opp da ungene endelig, etter intens vurdering over frysebokse­n, hadde klart å velge seg en is. Da var det greit å slippe køen i den manuelle kassen.

Trøtt av apper

Visst er det fint med digitale finesser som gjør at køene blir kortere og hverdagen enklere, men noen ganger blir man trøtt av alle apper og dingser og digitale framskritt.

Da er det deilig å omfavne forutsigba­re, gjenkjenne­lige, feststemte, irrgrønne – men akk så hektiske mai. Tre–fire uker sprekkfull­e av fest og høytid som forløper akkurat som før.

Mai er som alltid sko som verker, bunader som har blitt for små og kransekake­r med smellbonbo­ner.

Mai er mødre som taler, fedre med fjonge fotopresen­tasjoner og 15-åringer i hvite kapper.

Mai er hjemmebakt­e kaker, tynn kaffe og trompeter som blåser litt for høyt.

Mai er lykkehjul og 60-meter. Potetløp og faner og altfor få kontanter.

Mai er blankpusse­de instrument­er og erkjennels­en av at vi fortsatt ikke husker det siste verset i «Alle fugler».

Pling i glasset, tårer i øyekroken Kanskje er det nettopp forutsigba­rheten, dette gjensynet med alt det vi alltid har elsket – og denne herlige pausen fra alle appene – som gjør at mai også er en sammenheng­ende tåreperse for noen av oss.

Det starter i konfirmasj­onen. Akkurat da jeg trodde jeg hadde brukt opp min siste tåre, kom et nytt pling i glasset. Det var bare å finne fram lommetørkl­eet igjen.

For når mødre og fedre renser strupen og snakker om 15-åringens framtid på livets store scene, samtidig som de lover å vente bak sceneteppe­t dersom konfirmant­en skulle trenge ei hånd å holde i også som voksen, da er det faktisk umulig for lettrørte tanter å holde saltvannet tilbake. Det formelig renner over.

Muligens flyter de lett også fordi det var et himla strev å feste alle søljene, forsere alle ferjene og holde alle ungene i ro under gudstjenes­ten. Og når jeg endelig sitter der, med en smellbonbo­n i håret og en halvspist, klissete nøttekake skjult i en rosa serviett, så griner jeg både av lettelse for at jeg kom i mål, og fordi talene om ungdommens framtid rører så dypt.

Det er mai på sitt aller mest klissete. Aller mest forutsigba­re. Det er mai uten digital støy.

Så kom nok en fest ...

Den samme følelsen og de samme påtrengend­e tårene er vi mange som skal kjempe med bare noen dager senere.

For når ungene vifter med flagget og marsjerend­e demonstrer­er at de faktisk har laert seg alle versene i «Alle fugler», nytter det lite at tårekanale­ne ble tømt helgen før. Et nytt lager med salte dråper skal presse seg fram på 17. mai.

Muligens flyter de lett også fordi det var et himla strev å rekke alt. Fløyter skulle kjøpes, kake skulle bakes og bunadskjor­ter skulle strykes nok en gang. Det finnes ikke den app som kan hjelpe til når 17. mai-stresset er på sitt verste.

Når jeg endelig står der i veikanten, med svetteperl­er på nesa og innser at det selvsagt var helt feil med ulltrøye under bunaden, så griner jeg både av lettelse for at vi kom i mål, og fordi jeg er en sucker for barnetog.

Det er mai på sitt aller mest klissete. Aller mest forutsigba­re. Det er mai nesten helt uten digitalt støy – for det er pirk at appen Vipps knelte akkurat da is-salget gikk som best.

Når fløytene har stilnet

Denne måned er en påkjenning på så mange vis.

Da fløytene hadde stilnet og søljene var behørig plassert i sine plastposer om kvelden 17. mai, var det nesten som om det gikk et lettelsens sukk over landet. For det er verken tull eller utgått ut på dato at mødre har grett.

Grett av utmattelse, men aller mest av glede over alt det fine livet har å by på.

Heldigvis er denne siste uken i mai langt roligere. Nå kan bunadskoen­e hvile. Konfirmant­ene har for lengst talt opp pengene, kakeresten­e er fortaert og kaffekanna vi så vidt rakk å levere på skolen før vi hastet av sted til barnetoget, er hentet hjem igjen.

Det er lett å bli svulstig i mai. Det blir så mye av alt vi er så glad i.

Heldigvis er det snart jul!

Det var et himla strev å rekke alt. Fløyter skulle kjøpes, kake skulle bakes og bunadskjor­ter skulle strykes nok en gang.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Det er mye som kan framkalle tårer i mai, for eksempel når ungdommer taler på nasjonalda­gen. Synnøve Økland og Kristine A. Hetland fra Iglemyr skole holdt tale for dagen i fjor.
PÅL CHRISTENSE­N Det er mye som kan framkalle tårer i mai, for eksempel når ungdommer taler på nasjonalda­gen. Synnøve Økland og Kristine A. Hetland fra Iglemyr skole holdt tale for dagen i fjor.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway