Stavanger Aftenblad

Empati for nybegynner­e

-

DRØSET: Nå må det snart bli slutt på at folk er så kritiske og vrange, spesielt kranglefan­tene i media.

De av oss som er veldig åpne og undrende som personer laerer stadig noe nytt. Det kan vi blant annet takke prinsesse Märtha Louise for. På sin siste turné har hun blant annet kommet med noen velplasser­te meldinger til oss som leier ut sjelene våre til dyret i Johannes åpenbaring, også kjent som Pressen.

Lenge har vi gått rundt og innbilt oss at vi drev med noe som innimellom var nyttig for den offentlige samtalen, demokratie­t og ytringsfri­heten.

Slik er det selvfølgel­ig ikke. Vår rolle er nok først og fremst å vaere irriterend­e.

Heldigvis har prinsessen kommet oss til unnsetning, og hjulpet oss å finne en vei ut av det forvirrend­e mørket vi har rotet rundt i alle disse årene.

Mandag kunngjorde hun at vi, til tross for at vi er journalist­er, har et valg om hva vi vil skrive og hvem vi vil vaere. At vi kan velge å ha empati og medfølelse.

Det er jo fantastisk­e nyheter.

Jeg kan bare snakke for meg selv og mine naermeste kolleger, men det er liten tvil om at mangelen på empati og medfølelse er påfallende i vårt miljø. Vi er rett og slett ikke i stand til å sette oss inn i hvordan andre folk har det. Hvis sjefen vår for eksempel ber oss om å dekke en Viking-kamp, drar vi ut og melder om at Viking tapte, selv om dette kan oppleves som trist og leit for spillerne. Tenker vi noensinne på hvordan det føles for dem å få sine elendige resultater brettet ut over avissider og internett? På ingen måte.

Men nå som vi har fått opplyst at empati er en selvvalgt egenskap, kan vi starte nye og bedre liv. Neste gang Viking taper, skal vi ikke nevne resultatet noe sted.

Vi skal i stedet skrive artikler om at alle gjorde så godt de kunne og at det viktigste er å delta. På den måten vil vi skape et varmere samfunn hvor alle hører veldig godt etter på hjertene sine. Det er bare å glede seg.

Neste gang Viking taper, skal vi ikke nevne resultatet noe sted.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway