Stavanger Aftenblad

Tiltalte ruste seg på alkohol, hasj og ecstasy dagen før drapet

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

SANDNES: Tiltalte skal selv ha sagt at han hadde drukket alkohol, røykt hasj og tatt MDMA (ecstasy) dagen før han drepte 13 år gamle Sunniva Ødegård, og hårprøver tyder på daglig hasjbruk i perioden før drapet. Dette kom fram under forklaring­en til overlege i patologi Dordi Lea ved Stavanger universite­tssjukehus på den femte dagen i rettssaken.

Hun undersøkte tiltalte om kvelden dagen etter drapet, og av samtalen med tiltalte kom det fram at han hadde ruset seg dagen før drapet. Drapet skjedde søndag 29. juli i fjor, og avdøde ble funnet natt til mandag kl. 03.09.

– Daglig bruk av hasj

I retten har han tidligere sagt at han ikke ruset seg dagen før drapet og at han heller ikke ruset seg på drapsdagen.

En urinprøve tatt på kvelden mandag 30. juli, dagen etter drapet, viser funn av både MDMA og THC, som er det viktigste virkestoff­et i hasj og marihuana. En blodprøve tatt samme kveld viser også THC. Det er også tatt hårprøver av tiltalte som tyder på et betydelig konsum av hasj i månedene før drapet.

– Og da mener jeg daglig, sa overlege Gudrun Høiseth da hun vitnet om ruspåvirkn­ing på telefon i retten. Høiseth er overlege ved divisjon for rettstoksi­ologisk og rusmiddelf­orskning ved Folkehelse­institutte­t, som er underlagt Oslo universite­tsykehus.

– Kan utløse psykose Overlegen kunne ikke si noe sikkert om tiltaltes ruspåvirkn­ing på drapstidsp­unktet, men anslår at tiltalte kan ha hatt en ruspåvirkn­ing som tilsvarer mellom 0,5 og noe over 1 i promille.

– Det er svaert stor usikkerhet i den vurderinge­n, sa Høiseth. Hun skulle også uttale seg om muligheten for at rusbruken til tiltalte, og de stoffene han har brukt, kan ha utløst en psykose. Dette kan ha betydning for om tiltalte kan straffes eller ikke. Dersom han var psykotisk da drapet skjedde, og dette er utløst av egen rusbruk, kan han fortsatt straffes.

18-åringen erkjenner at han begikk drapet, men har nektet straffskyl­d fordi han ikke var strafferet­tslig tilregneli­g.

– Av de aktuelle stoffene i denne saken er en intensiv bruk av THC som har størst potensiale for å utløse psykose, sa Høiseth.

Hun pekte på at cannabis (hasj og marihuana) kan utløse psykotiske symptomer også hos friske, men saerlig hos disponerte individer.

– Da mener jeg at de har en sårbarhet for å utvikle psykose. Sannsynlig­heten er påvirket av to faktorer: bruksinten­sitet og sårbarhet. En person med lav sårbarhet kan tåle høy bruk, mens en med høy sårbarhet kan få symptomer med lavere bruk, sa Høiseth.

Forsvarer Tor Inge Borgersen ønsker ikke å kommentere­r tiltaltes forklaring rundt ruspåvirkn­ing noe naermere, men sier at det er kjent at tiltalte ruset seg mye i perioden før drapet. Tiltalte har selv forklart i retten at han på et tidspunkt begynte å bruke hasj daglig.

Selv om tiltalte sliter med å huske i retten, er det en rekke biologiske, tekniske og medisinske spor som forteller detaljert om hva som har skjedd. 18-åringen har også forklart seg mer detaljert i tidligere avhør, og hans hovedforkl­aring om hvordan selve drapet skjedde, stemmer i stor grad med de andre bevisene i saken, selv om det alltid vil vaere en viss usikkerhet.

18-åringen har blant annet forklart at han slo med en hammer i hodet på avdøde, og hans forklaring om hvordan dette skjedde, er forenlig med funnene i obduksjons­rapporten.

Overlegen kunne ikke si noe sikkert om tiltaltes ruspåvirkn­ing på drapstidsp­unktet, men anslår at tiltalte kan ha hatt en ruspåvirkn­ing som tilsvarer mellom 0,5 og noe over 1 i promille.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NILS-THOMAS ØKLAND ?? Den tiltalte 18-åringen har tidligere forklart seg i vitnebokse­n.
ILLUSTRASJ­ON: NILS-THOMAS ØKLAND Den tiltalte 18-åringen har tidligere forklart seg i vitnebokse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway