Stavanger Aftenblad

Vil legge ned eiendomsse­lskapet i Sandnes

-

SANDNES: Rådmannen mener kommunen vil vaere bedre tjent med en samlet organiseri­ng når Nye Sandnes ser dagens lys. Rådmann Bodil Sivertsen vil derfor legge ned kommunens eget eiendomsse­lskap.

Håkon Jonassen Norheim

består av fire politisk valgte representa­nter, ett eksternt medlem og én representa­nt fra de ansatte.

Bakgrunn i fellesnemn­da

I økonomipla­nbehandlin­gen i desember foreslo posisjonen i Sandnes at rådmannen skulle se på organiseri­ngen av kommunale foretak. I Fellesnemn­da i mars 2019 ble det foreslått å se naermere tre av de fem foretakene som er i Sandnes i dag.

Dette var en prinsippsa­k, som ble vedtatt av Fellesnemn­da. Bestilling­en var med andre ord å se på hva som var best for Sandnes. Om alt skulle bli organisert i linjeform, eller om de fremdeles skulle ha kommunale foretak.

Dette måtte ifølge rådmannen komme på plass ganske raskt, og vaere klart før ny konstituer­ing av nytt bystyre til høsten. Rådmannen tok en diskusjon med lederne i foretakene, og ble enig om at de måtte bli avklart raskest mulig.

– Dette har vaert en partssamme­nsatt prosess, som er bygget på det materialet vi hadde ved vedtaket i mars, sier rådmann Bodil Sivertsen.

– Mer effektivt

De har sett på fordeler og ulemper med å vaere organisert som et kommunalt foretak, og har sett på Sandnes kunst- og kulturhus KF opp mot direktøren kultur og naering, Sandnes Parkering KF opp mot teknisk avdeling og eiendom opp mot rådmannens ledergrupp­e.

– Da har vi lagt vekt på hvordan det er styrt, hvordan effektivit­eten er og økonomien. I tillegg tar vi utgangspun­kt i målsetting­er som ligger i ny kommunelov, og har derfor kommet frem til denne konklusjon­en, sier Sivertsen til Aftenblade­t.

Rådmannen mener det vil ha en overføring­sverdi og et samlet utviklings­potensial mellom teknisk og eiendom som kan gi gevinster.

– Investerin­gene i eiendom har vaert enorme i Sandnes de siste årene. Fremover tror vi disse vil bli noe mindre. Det gjelder også parkering, der både nasjonal og lokal politikk er endret, sier rådmannen.

Rådmannen tror heller ikke økonomien til Sandnes vil bli bedre i fremtiden. Rådmannen er i tillegg klar på at dette ikke vil ha noe å si for arbeidspla­ssene til de i de kommunale foretakene. Det er bare en omorganise­ring fra kommunale foretak til linjeorgan­isering.

– Overrasket

Kenny Rettore i Sandnes Høyre er veldig overrasket over rådmannens forslag. Han mener Sandnes eiendomsse­lskap er et veldig veldrevet foretak, med en god fagstab, som er helt i tråd med intensjone­ne til bystyret da eiendomsse­lskapet ble opprettet i 2014.

– Vi har ikke fått noen tilbakemel­dinger på at dette selskapet ikke er i tråd med de vedtektene som ligger. Om vi skulle ha gjort noen endringer, måtte vi ha fått sak på å gjøre noe med vedtektene. Rådmannens konklusjon er overrasken­de, mener Rettore.

Varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) ønsker ikke å kommentere saken på dette tidspunkte­t, da han ikke har sett sakspapire­ne enda, men mener det viktigste er å vaere organisert slik at kommunen får mest mulig ut fra ressursene de har til rådighet.

Saken skal behandles i administra­sjonsutval­get og formannska­pet 3. juni, i bystyret 17. juni og i fellesnemn­da for Nye Sandnes 29. august.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Sandnes-rådmann Bodil Sivertsen vil legge ned Sandnes Eiendomsse­lskap KF og fase det inn i linjeorgan­isasjonen i Sandnes kommune.
PÅL CHRISTENSE­N Sandnes-rådmann Bodil Sivertsen vil legge ned Sandnes Eiendomsse­lskap KF og fase det inn i linjeorgan­isasjonen i Sandnes kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway