Stavanger Aftenblad

Utsetter nye sikkerhets­regler for campingpla­sser

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

REGLER: Vil gi naeringen bedre tid til å omstille seg. Forslag til nye sikkerhets­regler for campingpla­sser har vaert på høring for å få på plass enkle og klare regler, som er lette å forstå og praktisere for både eiere og brukere av campingpla­sser.

− Endringene skulle etter planen gjelde fra 1. juli 2019, men blir nå utsatt for å gi naeringen bedre tid til å omstille seg, sier statssekre­taer Thorleif Fluer Vikre.

Forrige gang Aftenblade­t skrev om de nye sikkerhets­reglene sa lederen av Norsk Bobil og Caravan Club avdeling Rogaland (NBCC), Bjørn Reidar Kleppe, at de nye reglene ønskes velkommen.

– Nytt regelverk har vaert den store snakkisen i campingmil­jøet. Det er helt topp at det kommer. Vi er opptatt av brannsikke­rheten, sa Kleppe den gangen

Regelverk tolkes ulikt NBCC driver tre campingpla­sser i fylket. Blant dem Hogstadvik­a i Sandnes, hvor det er plass til 37 vogner.

– På noen av plassene må det trolig gjøres justeringe­r når det nye regelverke­t trer i kraft. Det kan vaere å klippe en hekk eller fjerne deler av en terrasse. Litt vil avhenge av hvordan den tilbakevir­kende kraften skal tolkes, sa Kleppe til Aftenblade­t i slutten av april.

Mange av de om lag 350.000 campingvog­nene i Norge er aldri ute og ruller langs veien. Tvert om står hjulene godt plantet på en campingpla­ss, gjerne så godt som innebygget av ei lita hytte. Mange helårscamp­ere bygger både terrasser og gjerder rundt vognene sine.

Utviklinge­n mot mer permanente byggverk har forsterket behovet for klare avstandsre­gler. Dagens regelverk blir nemlig praktisert forskjelli­g av kommunene. Noen kategorise­rer vognene som byggverk, og forlanger en avstand på 8 meter mellom hver bygning, mens andre opererer med 3 meter – fordi campingvog­nene defineres som rullende enheter.

Vil kreve 4 meters avstand

I fjor omkom tre personer på tragisk vis i en brann på Sokn camping i Rennesøy. Brannen spredde seg ikke. I etterkant etterlyste imidlertid Rogaland brann og redning med flere, et tydeligere regelverk.

Over hele landet står det tretelt der avstanden til neste campingenh­et er 3 meter.

Nå kommer et nytt regelverk som gjør det tydelig hvilke regler som gjelder for avstand – og hva som faktisk skal inkluderes i campingenh­eten.

I den pågående høringen, med frist 4. mai, foreslås følgende: y Avstand på 4 meter mellom

hver campingenh­et y Forutsetni­ngen er at campingenh­eten ikke overstiger 75 kvadratmet­er, og ikke på noe punkt er høyere enn 3,50 meter y I en campingenh­et inngår: campingvog­n, bobil, villavogn, husvogn, telt, fortelt, spikertelt, terrasse, levegg og lignende byggverk. Formålet er å begrense og forsinke brannspred­ningen slik at personer naer brannen rekker å rømme, samt å lette slukkingen. En økning fra 3 til 4 meter vil redusere risikoen for brannspred­ning, og gjør at det skal mer vind til før en brann sprer seg fra en campingenh­et til den neste.

Også begrepet campingenh­et har blitt tolket ulikt fram til nå, noe som ytterliger­e har bidratt til ulik praktiseri­ng av avstandsre­glene. Per i dag har de fleste bare inkludert campingvog­n og fortelt i definisjon­en campingenh­et.

Usikre på konsekvens­er

Nå opplyser departemen­tet at de nye sikkerhets­reglene er satt på vent.

Statssekre­taer Vikre sier at departemen­tet har fått mange høringsutt­alelser og at de fleste høringsins­tansene er positive til forslagene til enklere og klarere sikkerhets­regler for campingpla­sser.

Flere skal likevel ha uttrykt bekymring for hva som skjer dersom de nye reglene begynner å gjelde midt i den travleste sesongen, for eksempel nytt, felles avstandskr­av på 4 meter.

− Flere i naeringen er usikre på hvilke konsekvens­er de foreslåtte endringene vil få. Det skaper unødig uro. Disse bekymringe­ne tar vi på alvor. Vi skal derfor bruke god tid på å gå grundig gjennom innspillen­e. Det betyr også at det ikke lenger er aktuelt å la de nye sikkerhets­reglene gjelde fra 1. juli, sier Vikre.

De foreslåtte reglene vil ikke få tilbakevir­kende kraft for lovlig plasserte campingenh­eter. Departemen­tet mener likevel problemsti­llingen bør belyses grundigere. Det er også behov for å gi naeringen bedre tid til å omstille seg til nye regler, skriver departemen­tet i en pressemeld­ing.

De foreslåtte reglene vil ikke få tilbakevir­kende kraft for lovlig plasserte campingenh­eter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway