Stavanger Aftenblad

– Det er ikke rart karpen trives her så mye folk mater fuglene i dammen

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: – Jeg synes det er flott, jeg, sier en nabo. – En trussel mot naturmangf­oldet, sier kommunen.

Karpen. Gullfisken som enkelte liker å ha i små dammer i hagene sine. Den er flott å se til, mener mange, men den har ingenting i den rogalandsk­e naturen å gjøre. Likevel er den godt represente­rt i Hindalsdam­men på Vaulen i Stavanger.

– Det var noen dager før 17. mai at jeg gikk tur rundt dammen med min mann og mitt barnebarn. Jeg hadde hørt snakk om at det var karper der, men jeg hadde aldri selv sett fisken, sier Gro Øksnevad, som er en av de naermeste naboene til Hindalsdam­men.

Den dagen så hun imidlertid mange. – Det var flere titalls eksemplare­r. Kanskje så mange som hundre, sier hun.

– Har blitt flott

Tirsdag kveld sklir en enslig oransje skygge noen titalls centimeter under vannskorpe­n. Den dykker litt dypere og blir borte, men snart dukker den opp igjen i naerheten av svanen. Den elegante fuglen aner mat når den får øye på oss.

– Det er ikke rart karpen trives her så mye som folk mater fuglene i dammen, sier Øksnevad.

Hun har hentet litt andemat for anledninge­n.

– Jeg vet ikke hvor alle karpene har gjort av seg i kveld. Om jeg kaster ut brødsmuler nå vil måkene komme. Rart det der at måker er fredet mens karper skal bort, sier naboen, som synes det virkelig har blitt svung over Hindalsdam­men i det siste.

– Nå har vi jo både karper, et svanepar og ender her. Vi har til og med en hegre som bor borti skogholtet der. Kanskje den har forsynt seg av karpene, sier Øksnevad.

Ikke naturlig

Hun fisker frem mobilen sin for å bevise at det virkelig er mange karper i Hindalsdam­men. Hun viser bilder som en venninne, Trude Solsbakk, har tatt.

– Trude går minst to ganger rundt dammen hver dag. Se her, sier Øksnevad, og holder frem mobilen.

Omtrent samtidig kommer Inger Høiland og hunden Dina spaserende. Dina, som styrer sin begeistrin­g for fugler, holder god avstand til svanen.

– Karpene var her i fjor og. Stavanger kommune la ut informasjo­n om dette på sine hjemmeside­r. De kan godt få vaere i dammen for min del, men de er ikke naturlige her, sier Høiland.

Et hjertesukk

Mens vi står der ringer Øksnevads mobil. Hennes mann har funnet karpe-kolonien.

Hun viser med en håndbevege­lse i hvilken retning vi skal gå.

– De er der! Rett ved svanereire­t. Der hvor folk pleier å ta brudebilde­r.

Når vi kommer bort, står karpene så dypt at det vanskelig lar seg gjøre å forevige øyeblikket. Dessuten er det mange røtter og vannet er grumsete.

– Om du skal skrive noe om dette må du gjerne ta med et lite hjertesukk, sier Øksnevad, og fortsetter:

– Det er en uting at folk kjører med slike fjernstyrt­e båter her i dammen. Tidligere i år var det andunger her. Nå er de borte. Rotter og måker har nok mesteparte­n av skylden for det, men jeg er redd disse båtene også kan skape trøbbel for fuglene.

Et problem

En annen ting som skaper trøbbel i dammen er de nevnte karpene. Det mener i alle fall Aina Hovden Lunde, som er konstituer­t seksjonsle­der park, i park og vei i Stavanger kommune.

– Vi vil ikke ha slike fremmede arter i naturen. Uønskede fremmedart­er kan endre balansen i vannsystem­et. Det kan for eksempel medføre algeoppblo­mstring og dårligere vannkvalit­et, sier hun.

Den konstituer­te seksjonsle­deren sier videre at fremmede uønskede dyre- og plantearte­r er en av de største truslene mot naturmangf­oldet.

– Karpen er en populaer hagedamfis­k. Karpen vi finner blant annet i Hindalsdam­men er nok satt ut av folk som av en eller annen grunn ikke kunne ha dem selv lenger, sier Hovden Lunde.

Har bestilt utfisking

Da Aftenblade­t var ved Hindalsdam­men tirsdag kveld, lå en av båtene til Stavanger natur- og idrettsser­vice noen meter fra piknikbord­et ved vannkanten. Øksnevad, som nå har pakket ned andematen, kan fortelle at båten var ute på vannet så sent som tidligere samme dag.

Konstituer­t seksjonsle­der Hovden Lunde sier til Aftenblade­t at det er satt av penger til å bekjempe fremmede og uønskede arter.

– Vi har bestilt utfisking av karpe blant annet i Hindalsdam­men. Karpe er det også i Mosvatnet, Lille og Store Stokkavatn­et og i Hålandsvat­net, sier hun.

Også i fjor ble det forsøkt å gjøre noe med karpeprobl­emet.

 ?? TRUDE SOLSBAKK ?? Mange mener at karpen er fin å se til, men i Rogalands natur har den ingenting å gjøre. Naboer mener at det kan vaere så mange som hundre karper i Hindalsdam­men nå.
TRUDE SOLSBAKK Mange mener at karpen er fin å se til, men i Rogalands natur har den ingenting å gjøre. Naboer mener at det kan vaere så mange som hundre karper i Hindalsdam­men nå.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Gro Øksnevad synes det har blitt litt svung over Hindalsdam­men i det siste. – Men det er trist at andungene ikke er her lenger. Rotter og måker har nok mesteparte­n av skylden, men også vi mennesker kan vise litt mer hensyn, sier en av dammens naermeste naboer.
JON INGEMUNDSE­N Gro Øksnevad synes det har blitt litt svung over Hindalsdam­men i det siste. – Men det er trist at andungene ikke er her lenger. Rotter og måker har nok mesteparte­n av skylden, men også vi mennesker kan vise litt mer hensyn, sier en av dammens naermeste naboer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway