Stavanger Aftenblad

7300 elever i Rogaland kan rammes av laererstre­ik i morgen

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

MULIG STREIK: Skolene i Sandnes og Sola rammes hardest hvis det blir laererstre­ik fra i morgen. Både videregåen­de, barne- og ungdomssko­ler, samt barnehager blir berørt hvis 540 laerere går i streik. Laerere på ungdomstri­nnet og i videregåen­de skoler over hele landet tas ut i streik fredag om Unio og KS ikke blir enige i lønnsoppgj­øret.

Det vil ramme både undervisni­ng, eksamen og sensur. Fredag bes alle elever møte som normalt med mindre annen beskjed er gitt.

– Vi ber elevene møte som normalt fredag fordi det ofte er tilfelle at det forhandles på overtid, sier Gand-rektor Lars Tore Helgeland til Aftenblade­t.

I Rogaland blir 540 laerere i Sola og Sandnes tatt ut i en eventuell streik. Dette vil i så fall ramme over 7300 elever. Det skriver NRK.

231 Unio-medlemmer ved Rogalands videregåen­de skoler er tatt ut i streikens første uttak. Dette rammer Sola vgs, Gand vgs, Sandnes vgs og Vågen vgs.

– Det vil ramme eksamen, opplyser rektor ved Gand vgs i Sandnes, Lars Tore Helgeland.

Elever som ikke får avlagt eksamen, eller får gjennomfør­t sensur av eksamen, som følge av streik, vil få vedlegg i vitnemålet, og skal få ikke problemer knyttet til vitnemål pga streiken.

– For vår del rammer det yrkesfagli­g eksamen på VG2. Det er uavklart og vi kan gjennomfør­e, det vil vaere avhengig av eksamensva­kter og hvor sensorene sitter og hvilket forbund de er organisert i, sier Gand-rektor Helgeland.

Langvarig streik i 2014

Sist laererne streiket var i 2014. På det meste var naer 8000 laerere i streik fordelt på 22 kommunene og 18 fylkeskomm­uner. Streiken varte i to og en halv måned, og rammet både skoleavslu­tningen i juni og oppstart i august.

Stridens kjerne den gang var ny arbeidstid­savtale. Medlemmene i Unio protestert­e mot sin egen fagforenin­g ved å stemme ned forslaget som ble forhandlet fram. Dermed ble det streik like før sommerferi­en.

– Alle i Unio baerer med seg streiken fra 2014 og vi laerte mye av den, både tililtsval­gte og medlemmer. Jeg var blant de som tok selvkritik­k som tillitsval­gt den gangen, sier Gunn Reidun Tednes-Aarerød, leder i Rogaland Unio.

Krever mer lønn

– Denne streiken vil bli annerledes på mange måter, hvis det kommer til streik, sier hun.

I år er det et rent lønnskrav laererne mobilisere­r til streik for. Internt er streikevil­jen stor, men Tednes-Aaserød tror det kan vaere vanskelige­re å få støtte i samfunnet rundt for et lønnskrav enn det var i 2014 da de streiket for å beholde opparbeide­de rettighete­r og arbeidstid.

– Det er politikern­e som ønsker laerere med master. da må de vaere villige til å betale for det. Vi kan ikke leve med en dårligere lønnsutvik­ling enn andre yrkesgrupp­er, sier Gunn Reidun Tednes-Aarerød, leder i Rogaland Unio.

– Vi skal jobbe hardt for å finne en løsning i meklingen, men blir det nødvendig, er Unios medlemmer klare til kamp. Det er svaert beklagelig at elever over hele landet blir rammet, men det blir dessverre konsekvens­en hvis KS fortsetter å nedpriorit­ere laererne, sier forhandlin­gsleder Steffen Handal i Unio kommune til NTB.

Lavere lønnsvekst

Grunnen til at lønnsforha­ndlingene mellom Unio og KS brøt sammen og havner hos riksmekler­en, er at laererne ble tilbudt en lavere lønnsvekst enn andre arbeidstak­ere. Mens de andre lønnstaker­ne i kommunesek­toren fikk en ramme på 3,25 prosent, fikk laererne 3,03 prosent, ifølge Unio.

– At KS tilbyr laererne med 5-årig utdanning eller mer et lønnsoppgj­ør under det andre får, er ikke til å forstå i en tid med store rekrutteri­ngsutfordr­inger i skolen, sier Handal til NTB.

Streik i staten

Samtidig kan det også bli streik blant tusenvis av statsansat­te i morgen. Onsdag starter innspurten i statsoppgj­øret hos Riksmekler­en, og partene har frist til midnatt natt til fredag for å bli enige.

LO Stat tar ut over 2.000 medlemmer i første streikeutt­ak. I tillegg har YS Stat varslet streikeutt­ak for 250. Unio tar ut 1.000 og Akademiker­ne stat 524 medlemmer, skriver FriFagbeve­gelse.

En rekke departemen­ter blir rammet, blant annet Utenriksde­partemente­t der 271 medlemmer er tatt ut. Både Nordland politidist­rikt, Vest politidist­rikt og Oslo politidist­rikt vil også rammes, skriver NTB.

 ?? LARS IDAR WAAGE ?? Forrige gang laererne i Rogaland streiket var i 2014.
LARS IDAR WAAGE Forrige gang laererne i Rogaland streiket var i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway