Stavanger Aftenblad

Oppdrettsg­igant bygger ny operasjons­sentral i Finnøy

-

FINNØY: Grieg Seafood Rogaland skal investere rundt 16 millioner kroner i et nytt havbruksse­nter på Judaberg i Nye Stavanger.

Tor Inge Jøssang

Planen er at bygget skal stå ferdig i 2020. Det skal både huse hovedkonto­ret til Grieg Seafood Rogaland og en operasjons­sentral som fjernstyre­r fôringen ute på oppdrettsa­nleggene. I tillegg inviteres andre havbruksak­tører inn i nybygget.

– Vi håper å komme raskt i gang, sier Liv Marit Årseth, samfunnsko­ntakt i oppdrettss­elskapet, som også har lakseslakt­eri på Sjernarøy. Det svømmer oppdrettsf­isk rundt i merder ved Brennevins­grunnen og 18 andre lokalitete­r i Finnøy kommune. Tre av disse har Grieg.

Flere oppdrettss­elskaper har lagt om til fjernfôrin­g de siste årene. Fra en operasjons­sentral på land styrer spesialise­rte operatører fôringen ute på sjøen. Grieg åpnet et slikt «kontrolltå­rn» på Judaberg i fjor. Dette overvåker åtte av de 12 sjøanlegge­ne.

Ikke faerre folk

– Pilotprosj­ektet ser veldig lovende ut, sier Liv Marit Årseth.

På sikt skal alle oppdrettsa­nlegg fôres og overvåkes fra land. Fra sjøanlegge­ne får den døgnbemann­ede operasjons­sentralen både video og miljødata om strøm, vind og oksygen. Etter hvert vil maskinlaer­ing og kunstig intelligen­s hjelpe operatøren­e med overvåking­en.

– Blir det faerre ansatte ute på merdene?

– Nei, anleggene driftes som tidligere. Dette er ingen nedbemanni­ng. Vi blir ikke faerre folk. Tvert imot. Vi gjør dette for å få bedre kvalitet og oversikt. Vi blir flere folk og da trenger vi større plass. På sikt kan senteret gi opp mot 30 arbeidspla­sser, svarer Liv Marit Årseth. Utbygginge­n skal skje på den såkalte legeboligt­omta i Judaberg sentrum.

Finnøy kommune selger tomta til Grieg Seafood AS for 2,8 millioner kroner. Saken har skapt lokal debatt fordi taksten var nesten det doble.

– Grieg sin etablering er veldig bra og et skritt videre i utviklinge­n av havbruksna­eringen i Finnøy. Lokale arbeidspla­sser er utrolig viktig for Judaberg, uttaler Finnøy-ordfører Henrik Halleland (KrF). I fjor fikk kommunen tildelt drøyt 45,8 millioner kroner fra det såkalte Havbruksfo­ndet, mens Rennesøy fikk 7,2 millioner. Når de to ryfylkekom­munene innlemmes i Nye Stavanger, kommer den nye storkommun­en helt i front innen marin verdiskapn­ing.

Snuoperasj­on etter 2015 Oppdrettsn­aeringen har også kontrovers­ielle sider, blant annet beslag av store sjøområder, forurensin­g, lakselus og rømt fisk.

Tidligere år har Grieg Seafood hatt problemer med fiskesykdo­mmer og tapt store summer, spesielt på anlegg ved Shetland og British Columbia. Etter at Andreas Kvame fra Hjelmeland, tidligere en av toppene i Marine Harvest, overtok som konsernsje­f i 2015, har de økonomiske resultaten­e snudd.

I Rogaland omsatte Grieg for 1 milliard i 2018, og har mål om å produsere 25.000 tonn i 2020. Konsernet omsatte for 7,5 milliarder i 2018, og målet for samlet produksjon er 100.000 tonn i 2020.

Mindre sykdom

Grieg hadde ingen dødelighet på grunn av fiskesykdo­mmen PD i noen av sine tolv lokalitete­r i Rogaland i det siste kvartalet. Dette skyldes, ifølge konsernsje­fen, satsingen på storsmolt i Rogaland. Fisken er 450–500 gram når den settes på sjøen og er derfor mindre utsatt for sykdom. Til nå har smolten kommet fra et settefiska­nlegg i Trosnavåg, men framover leveres det også fisk fra det nye postsmolta­nlegget Tytlandsvi­k Aqua i Hjelmeland, hvor Grieg er deleier.

Grieg Seafood Rogaland på Finnøy er for øvrig de første i verden som nytter solcellepa­nel og vindmøller på et oppdrettsa­nlegg, som ligger ved Sjernarøy. Det sparer om lag 36.000 liter diesel i året, og betyr nesten 98 tonn lavere CO2-utslipp og 400.000 kroner i sparte strømutgif­ter.

Dette er ingen nedbemanni­ng. Vi blir ikke faerre folk. Tvert imot. Vi gjør dette for å få bedre kvalitet og oversikt. Vi blir flere folk og da trenger vi større plass.

Liv Marit Årseth, samfunnsko­ntakt Grieg Seafood Rogaland

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway