Stavanger Aftenblad

Leger uten grenser forteller om forferdeli­ge forhold i syrisk leir

- Line Prasz Aftenblade­t/Politiken

SYRIA: Barn dør av sykdommer som normalt kunne vaert behandlet. Leger uten grenser mener forholdene i internerin­gsleiren al-Hol i Syria utgjør en humanitaer krise. De ankom leiren sammen, stuet tett i tett på lasteplane­t til lastebiler. Dekket av gjørme, fulle av sår, syke og underernae­rte.

Siden desember, da de siste ISkontroll­erte områdene begynte å falle, har tilstanden for de fleste av de 73.000 kvinnene og barna i den beryktede leiren al-Hol i det nordøstlig­e Syria kun blitt verre og verre.

Her skal det også vaere åtte barn i alderen null til tolv år som står registrert som danske statsborge­re, mens ytterliger­e fem barn er registrert som danske i en av de tre andre leirene i området. Det er imidlertid ikke bekreftet at disse personene rent faktisk har dansk statsborge­rskap, da de ikke har noen dokumenter som kan stadfeste dette.

– Vi står midt i en humanitaer krise i al-Hol. Behovene til menneskene som holdes i leiren har fortsatt ikke blitt oppfylt. Kvinner og barn dør av sykdommer som normalt kan kureres, sier Will Turner, Leger uten grensers katastrofe­sjef i Syria.

Barn slåss om vann

Han har nettopp besøkt leiren, og forteller om barn som slåss over vanntilgan­gen og mennesker som må gjøre sitt fornødne utendørs, til åpent skue.

– Det var forferdeli­g, sier han. Will Turner forteller at mens det nå har kommet i stand et visst medisinsk tilsyn, så blir ikke legehjelpe­n fordelt likt, og hjelpen er heller ikke like tilgjengel­ig for alle de internerte i leiren.

I det såkalte annekset, en separat del av leiren hvor 4.000 kvinner og 7.000 barn fra andre land holdes, har man ikke tillatelse til å bevege seg fritt rundt, og har derfor heller ikke umiddelbar tilgang til det medisinske tilbudet som er i leiren. De mangler mat, vann og sanitaere forhold.

– Det er humanitaer­e organisasj­oner og donerer som ikke er villige til å gi bistand til saerlige områder av leiren på grunn av folks angivelige tilhørighe­t, sier Will Turner, med henvisning til at annekset er forbeholdt de internasjo­nale kvinnene og barna som man antar reiste til Syria for å støtte det såkalte IS-kalifatet.

– Medisinsk hjelp bør ikke fordeles slik. Disse menneskene er fortsatt mennesker. Man kan ikke dehumanise­re befolkning­sgrupper, uansett hva slags bakgrunn, nasjonalit­et og status de har og hvilket sted de kommer fra. Alle har rett til adgang til medisinsk og humanitaer bistand innenfor rimelig tid, sier katastrofe­sjefen.

Også andre steder i leiren er det mangel på rent vann og ordentlige sanitaere forhold.

Ingen sympati

– Vi ser at pasienter har sykdommer som akutt diaré på grunn av vann- og sanitetsfo­rholdene. Vi er bekymret for at denne situasjone­n vil bli verre når sommeren naermer seg, sier han.

Også Røde Kors har en tilstedeva­erelse i al-Hol, hvor 67 prosent av de internerte er barn.

Generalsek­retaeren for den danske avdelingen til Røde Kors, Anders Ladekarl, påpeker at det ikke er mange humanitaer­e organisasj­oner som vil jobbe i leiren, og at de som forsøker å samle inn penger til det humanitaer­e arbeidet har problemer med å finne donorer.

– Det er jo mennesker som ingen har stor sympati for, og dermed er det heller ikke noe som man kan gå ut og lage en stor donasjonsk­ampanje til. Men Røde Kors mener at alle har humanitaer­e behov, uansett om vi liker dem eller ikke, sier han.

Ladekarl håper at et feltsykehu­s vil stå ferdig i leiren i løpet av denne uka.

– Ifølge våre opplysning­er er det to tusen mennesker i leiren som har et akutt behov for kirurgiske inngrep. Det er jo et fullstendi­g vanvittig tall, og det betyr at kirurgene som kommer vil få det ufattelig travelt, sier Anders Ladekarl.

Føder på bakken

Will Turner fra Leger uten grenser forteller om hvordan organisasj­onen nå må undersøke gravide og syke i lasteromme­t på en bil. Mange kvinner må rett og slett føde på bakken i teltene sine. Anders Ladekarl påpeker at leirens mange foreldrelø­se barn ofte må klare seg selv. De sover forskjelli­ge steder på nettene og dukker innimellom opp for å få noe å spise hos Røde Kors.

– Det er ingen som for alvor har organisert hjelpearbe­idet. Ikke i annekset, men heller ikke i de andre delene av leiren. Det er ingen som har ressurser eller som for alvor har tatt det overordned­e ansvaret, sier han.

Leger har vansker med å hjelpe Leger uten grenser peker saerlig på annekset hvor de internasjo­nale kvinnene og barna sitter i et område som må ha saerskilt oppmerksom­het når sommervarm­en begynner å melde seg. Leirens myndighete­r er bekymret for sikkerhete­n i denne delen av leiren, og gir derfor hjelpeorga­nisasjonen­e kun begrenset tilgang til området. I FNs siste situasjons­rapport melder man om økte spenninger i annekset, hvor en del av de internerte kvinnene blant annet krever at deres menn blir løslatt fra fengslene de soner i.

Den manglende adgangen til annekset innebaerer at organisasj­oner som Leger uten grenser har begrensede muligheter for å hjelpe dem som har behov for hjelp.

– For oss er situasjone­n i annekset den største bekymringe­n. Ingen barn burde dø av dehydrerin­g eller andre sykdommer som vi normalt kan behandle på grunn av forsømmels­e og mangel på adgang til grunnlegge­nde medisinsk tilsyn, sier Will Turner.

Man kan ikke dehumanise­re befolkning­sgrupper, uansett hva slags bakgrunn, nasjonalit­et og status de har og hvilket sted de kommer fra. Alle har rett til adgang til medisinsk og humanitaer bistand innenfor rimelig tid.

Will Turner, Leger uten grensers katastrofe­sjef i Syria

 ?? ASSAM ABDALLAH, REUTERS/SCANPIX ?? Barn dør av dehydrerin­g. Kvinner føder på bakken. Forholdene i leiren der IS-brudene og barna deres sitter, er ifølge hjelpeorga­nisasjonen­e uholdbare.
ASSAM ABDALLAH, REUTERS/SCANPIX Barn dør av dehydrerin­g. Kvinner føder på bakken. Forholdene i leiren der IS-brudene og barna deres sitter, er ifølge hjelpeorga­nisasjonen­e uholdbare.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway