Stavanger Aftenblad

USA truer med sanksjoner mot russisk gasslednin­g

-

TYSKLAND: Planene for en gasslednin­g fra Russland til Tyskland via Østersjøen er under press etter at USAs energimini­ster har meldt at USA vil innføre sanksjoner mot bedrifter som tar del i prosjektet.

Det er et storpoliti­sk drama som i disse dager utspiller seg omkring den omstridte gasslednin­gen Nord Stream 2, som etter planen skal sende russisk gass til Tyskland og EU via Østersjøen. Gasslednin­gene skal blant annet føres tett på den danske øya Bornholm, og store bedrifter som står klare til å investere i prosjektet.

Dramaet rundt gasslednin­gen ble trappet opp tirsdag, da USA kom med et utspill som truer med skrinleggi­ng av hele prosjektet.

Skaper tydeligere fronter Under et besøk i Ukraina fortalte USAs energimini­ster, Rick Perry, at den amerikansk­e regjeringe­n vil fremsette et lovforslag som vil gjøre det mulig å innføre sanksjoner mot bedrifter som tar del i prosjektet. Meldingen kan få store konsekvens­er for gasslednin­gens fremtid, forklarer Trine Villumsen Berling, lektor i statsviten­skap ved Københavns Universite­t og ekspert på sikkerhets- og energipoli­tikk.

– Det er klart at USAs enegang vil gjøre Europas politiske uenighet om Nord Stream 2 enda mer synlig og mer oppdelt i tydeligere fronter for og imot Russland, forklarer Trine Villumsen Berling.

Ifølge henne handler konflikten saerlig om hvorvidt man oppfatter gasslednin­gen som et kommersiel­t prosjekt eller som en sikkerhets­politisk sjakkbrikk­e i Russlands favør. To konkurrere­nde oppfatning­er som i lang tid før Perrys utspill har kjempet om å påvirke forhandlin­gene.

Etter det amerikansk­e utspillet om sanksjoner mener Trine Villumsen Berling imidlertid at «det simpelthen vil øke det sikkerhets­politiske aspektet ved saken dersom USA ender med å innføre sanksjoner».

«Kaldkrigss­pøkelset»

– Men så spørs det om USA ender med å spille et altfor høyt spill dersom Europa får en følelse av at de ikke lenger har en stemme i egen energipoli­tikk, sier hun, og fortsetter:

– Man kan føle «kaldkrigss­pøkelset» true bak denne energideba­tten.

Det er nemlig ikke usannsynli­g at Europa vil ende med å føle seg overkjørt i beslutning­en. For selv om blant annet Polen har vaert direkte motstander av gasslednin­gen, så er det også land som ønsker å se prosjektet realisert. Deriblant Tyskland.

For i takt med at tyske kullkraftv­erk og atomkraftv­erk legges ned, vil brorparten av tyskernes energibeho­v bli dekket med russisk gass. Alle tyske atomkraftv­erk skal stenges innen 2022.

Trine Villumsen Berling påpeker også at man må huske at USA har en økonomisk interesse i å forhindre Nord Stream 2, da også amerikaner­ne ønsker å selge gass til det europeiske markedet. Men hennes vurdering er at det økonomiske aspektet tross alt ikke vil overskygge USAs grunnlegge­nde ønske å om motarbeide på så mange måter som mulig.

En sikker investerin­g?

Rambøll er et av selskapene som står på lista over investorer til Nord Stream 2, sammen med en del andre utenlandsk­e bedrifter. Investerin­gene er fundamenta­lt viktige for at prosjektet kan gjennomfør­es, men når USA truer med å innføre sanksjoner mot alle som tar del i Nord Stream 2, vil det føre til store konsekvens­er for investoren­e.

– Pengene flyter i retning sikre investerin­ger. Så da kan man godt forestille seg at det er enkelte som vil trekke seg fra dette prosjektet når det ikke lenger anses for å vaere en sikker investerin­g. Men jeg tror ikke prosjektet vil kollapse alene på grunn av dette utspillet. For dersom firmaene fortsatt kan sannsynlig­gjøre et pluss på bunnlinja vil de fortsatt ta del i prosjektet, sier Trine Villumsen Berling.

Hun har fulgt med på utviklinge­n helt siden gasslednin­gen først ble presentert, og Trine Villumsen Berling vurderer at det fortsatt er stor sannsynlig­het for at gasslednin­gen blir en realitet. Men nøyaktig når er det ingen som vet enda.

 ?? DMITRY LOVETSKY, AP/SCANPIX ?? Gasslednin­gen Nord Stream 2 i Portovaya Bay nordvest for St. Petersburg i Russland da arbeidet med ledningen startet i 2010.
DMITRY LOVETSKY, AP/SCANPIX Gasslednin­gen Nord Stream 2 i Portovaya Bay nordvest for St. Petersburg i Russland da arbeidet med ledningen startet i 2010.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway