Stavanger Aftenblad

Betydninge­n av å gå sine egne veier i flokkmenta­litetens tidsalder

- Erik Lerdahl Professor i kreativite­t, Høyskolen Kristiania

KRONIKK: Til syvende og sist handler det ikke bare om all informasjo­nen vi mottar, men hvordan vi forholder oss til den og anvender den. Vi lever i en tid med enorme mengder informasjo­n og nyheter som spres i rekordfart gjennom mediene og sosiale kanaler. Mange mediekanal­er sliter med stramme budsjetter og føler et økende press om å lage saker som skaper engasjemen­t og blir fort spredt på nettet. Jo flere lesere av en nyhet, jo større suksess.

Dette presset fører fort til at nyheter blir mindre nyanserte, der man skiller dårlig mellom fakta og meninger. Det blir fristende å vinkle saker som skaper spontan ergrelse og klikk på sosiale medier. Vi så det for eksempel i saken rundt Trond Giskes dansevideo. Behovet for en god historie fortrenger til sist sannheten.

Ifølge en gallupunde­rsøkelse utført av Knight Foundation i 2018, mener 66 prosent av alle spurte amerikaner­e at mediene er dårlige til å skille mellom fakta og meninger. Det er en økning på 50 prosent siden 1984. Under halvparten av amerikaner­ne mener at mediene rapportere­r nyheter objektivt. Tillit til mediene er et viktig fundament i et demokratis­k samfunn.

I stim

Informasjo­nsmengden vi tar til oss har økt betrakteli­g de siste tiårene. I et hektisk liv blir det fort til at vi som mediebruke­re forholder oss ukritisk til informasjo­nen vi mottar, saerlig den som deles på sosiale medier. Det krever energi å forholde seg kritisk, for da kan vi ikke gå på autopilot, slik vi tilsynelat­ende gjør naermere halvparten av tiden. Det skal lite til for at vi raskt trykker «like» eller ergrer oss over saker vi leser, der fakta er blandet med meninger og følelser og til og med forvrengt.

Hvis mange vi kjenner er irritert i en sak, hopper vi lett på det «samme toget» og ergrer oss sammen med dem. Jo flere som har trykt på «like», jo lettere trykker vi selv på det. Det leder fort til en flokkmenta­litet, ikke minst siden vi ofte leser meninger fra bekjente og «allierte» som vi deler standpunkt med. Vi bekrefter og får stadig bekreftet våre synspunkte­r i vårt felles ekkokammer. På kort tid kan naermest halve Norges befolkning ergre seg over en sak.

Denne bølgen av felles ergrelse skaper en kraft som gir påvirkning­smulighete­r, der feil kan rettes opp. Samtidig kan den få fatale følger, saerlig hvis vinklingen i utgangspun­ktet er feil. På kort tid kan toget få så stor fart at det er omtrent umulig å stoppe. Flokkens tanker leder da ut på et destruktiv­t blindspor. Fakta og nyanser forsvinner i stormen, og sannferdig­e erfaringer møter døve ører. De fleste saker har nemlig sjelden ett perspektiv som er helt rett. Et perspektiv kan vaere mer riktig i det totale bildet, men det finnes stort sett alltid relevante motargumen­ter.

De som går mot strømmen

Vi lever i en tid med store globale utfordring­er og økende digitalise­ring og robotiseri­ng. Alt tyder på at kreativite­t og nytenkning vil stadig bli mer etterspurt. Vi kan nemlig ikke løse morgendage­ns utfordring­er med gårsdagens tenkning. Blind flokkmenta­litet er det vi da minst trenger. Der alle tenker likt, tenker ingen saerlig mye.

BI-forsker Øyvind Martinsen har vist at kreative mennesker er mindre redd for å gå motstrøms og stå for upopulaere standpunkt, dersom det kjennes rett. De gode ideer bryter gjerne nettopp med den vante oppfatning og møter ofte motbør. Kreativite­t oppstår ikke ved å følge flokkens tanker. Kreativ tenkning handler derimot om å kunne inneha flere perspektiv­er i hodet på en gang.

Et kjennetegn på kreative mennesker er nettopp at de har en mental fleksibili­tet, der de gjerne snur og vrir på egne oppfatning­er. De er skeptiske til vanepreged­e tanker og antagelser. Dette står i kontrast til mye av dagens diskurs i sosiale medier som leder til konformite­t og polariseri­ng. Selv svaert oppadgåend­e mennesker blir fort dumme og unyanserte i det emosjonell­e bekreftels­estyrannie­t som sosiale medier stimulerer.

Medier og ansvar

Mediene har et stort ansvar for å skille tydeligere mellom fakta og meninger og unngå fristelsen til å vinkle saker med en stil som raskt trigger emosjonell­e reaksjoner. Et ønske om mest mulig klikk og deling kan og må ikke bli målet i seg selv. De burde også i større grad legge mer til rette for gode meningsutv­ekslinger som bidrar til kunnskapsu­tvikling fremfor økt polariseri­ng og flokktenkn­ing.

Samtidig har vi mediebruke­re også et stort ansvar. Når saker kun blir presentert fra ett perspektiv, burde varsellamp­ene lyse i oss. Fremfor å følge magefølels­en og den første impuls om å ergre seg eller trykke «like», kan vi stoppe litt opp, puste dypt og ta oss tid til å utforske saken fra flere vinkler, selv om ikke avsender har gjort det. Vi kan bevisst prøve å se saken fra motsatt ståsted og utfordre oss selv. Det motsatte perspektiv kan vise seg å vaere vel så riktig, selv om det kan vaere ubehagelig å innrømme.

Aller helst må vi kunne våge å vaere den ensomme motstemmen som tenker selv og ikke følger flokken. Det krever mot og viljestyrk­e. Men da igangsette­r vi en prosess som blir utviklende og gjerne leder til ny innsikt, nye ideer og dypere forståelse, og vi utvikler oss som mennesker.

Til syvende og sist handler det ikke bare om informasjo­nen vi mottar, men hvordan vi forholder oss til den og anvender den.

Aller helst må vi kunne våge å vaere den ensomme motstemmen som tenker selv og ikke følger flokken.

 ?? NTB SCANPIX ?? «Vi bekrefter og får stadig bekreftet våre synspunkte­r i vårt felles ekkokammer. På kort tid kan naermest halve Norges befolkning ergre seg over en sak», skriver Erik Lerdahl.
NTB SCANPIX «Vi bekrefter og får stadig bekreftet våre synspunkte­r i vårt felles ekkokammer. På kort tid kan naermest halve Norges befolkning ergre seg over en sak», skriver Erik Lerdahl.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway