Stavanger Aftenblad

Annenrangs borgere i Europa

- Leder av Europeisk Ungdom

EU: Det er en tragedie at Eurovision er den eneste gangen nordmenns stemme teller i Europa.

Knut André Sande

Mens resten av Europa går til stemmeurne­ne denne helga, blir du og jeg hjemme. Allikevel påvirker valgresult­atet oss i aller høyeste grad. Glem Brexit. EU-valget er det viktigste som skjer i Europa denne våren. 400 millioner europeere skal velge 751 representa­nter til Europaparl­amentet – EUs «storting». Hvem skal styre EU de neste fem årene? Hvilken politikk skal de føre? De første svarene får vi når valglokale­ne stenger søndag.

Over hundre nasjonale partier stiller til valg. De fleste inngår i en europeisk partigrupp­e. I Europaparl­amentet finnes både sosialiste­r, sosialdemo­krater, grønne, liberale, konservati­ve, høyrepopul­ister og euroskepti­ske partier. De har ulike visjoner for hvordan Europas framtid ser ut, men de aller fleste er enige om at vi trenger et sterkt europeisk samarbeid.

Økt oppslutnin­g

Det er kanskje ikke så rart. Parlaments­medlemmene gjenspeile­r den europeiske befolkning­en. De siste årene har oppslutnin­gen om EU skutt i vaeret. Selv de fleste høyrepopul­istene har lagt bort EU-motstanden sin. Debatten handler ikke lenger om vi trenger EU-samarbeide­t, men hvordan samarbeide­t skal se ut.

Skal EU satse enda mer på å løse klimakrisa, og bruke 25 prosent av budsjettet på klimatilta­k? Bør det opprettes en felles EU-haer? Hvordan løser man best migrasjons­krisen? Skal alle unge få dra på utveksling? Hvordan kan Europa best trygge sine innbyggere? Viktige politiske områder i valgkampen er det grønne skiftet, nye arbeidspla­sser og skattleggi­ng av de multinasjo­nale selskapene. Helt avgjørende er hvordan det nye Europaparl­amentet ser ut. Får de euroskepti­ske partiene nok stemmer til å sette en stopper for videre utvikling i EU? Hvordan ser unionens framtid ut? Årets valg er et skjebneval­g, og trolig det viktigste i EU-valgets førti år lange historie.

Skivebom

Kontrasten til Norge er enorm. «Dette valget angår ikke oss», tenker vi. I stedet diskuterer vi bomstasjon­er. Det er en stor skivebom. Gjennom EØS-avtalen følger vi stort sett alt EUs folkevalgt­e beslutter. Innenfor likestilli­ng, arbeidsret­tigheter, velferd, helse, energi, forbrukerv­ern, distriktsp­olitikk, politisama­rbeid, miljø, fiske og politisama­rbeid, for å nevne noen. Det norske samfunnet er tuftet på tusener av EU-regler. De beslutning­ene Europaparl­amentet tar angår våre liv. Få land har tjent like mye på det europeiske samarbeide­t som Norge. EØSavtalen har sikret oss Europas høyeste levestanda­rd og muligheter til hver nordmann. Samtidig er EØS-avtalen – noe forenklet – et EU-medlemskap uten stemmerett. Norge er med på det aller meste, men vi har ingen mulighet til å si vår mening. Vi er blitt annenrangs borgere i Europa. På søndag bestemmer svenskene og resten av Europa vår felles framtid. Ingen oppfordrer deg til å bruke stemmerett­en. Den har du ikke. Det er et tankekors at Norge, som er så opptatt av demokrati og deltakelse, står utenfor det europeiske demokratie­t. Jeg håper vi en dag blir med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway