Stavanger Aftenblad

Vi håper Stavanger sier ja til solenergi

- Daglig leder Norsk solenergif­orening

ENERGI: I den senere tid har vi kunnet lese om huseier Fergus Tait som har fått beskjed av Stavanger kommune om å fjerne sine installert­e solcellepa­neler. Begrunnels­en er at solcellepa­nelene ikke passer inn i Trehusbyen.

Ragnhild Bjelland-Hanley

Solenergi er på full fart inn i den norske bygningsse­ktoren, og det er viktig at lokale myndighete­r som et generelt utgangspun­kt stiller seg støttende til slike miljøvennl­ige tiltak.

Mange fordeler

Solenergi har mange fordeler, blant annet så er det en klimavennl­ig form for energiprod­uksjon som ikke medfører naturinngr­ep, og det er en viktig bidragsyte­r for å oppnå mål for byggsektor­en – som nullenergi­hus og plussenerg­ihus. Solenergi kan også bidra til å frigjøre elektrisit­et som per i dag brukes i bygg, slik at denne energien i stedet kan brukes i andre sektorer som for eksempel industri og transport.

I takt med at solenergit­eknologien­e har blitt bedre og prisene har falt, har stadig flere nordmenn fått øynene opp for solenergi. Huseiere som Fergus Tait er en del av en voksende trend i privatmark­edet, der for eksempel tall fra Enova viser at mens de i 2016 støttet 145 solcellean­legg hos privatpers­oner, var dette tallet i 2018 nesten seksdoblet med 837 anlegg – og veksten ser ut til å fortsette. I tillegg kommer solcellean­legg på private naeringsby­gg, på offentlige bygg og i landbruket.

Som følge av denne veksten blir dermed norske kommuner stadig oftere møtt med tilfeller der innbyggern­e ønsker solenergia­nlegg på egen bolig. Som utgangspun­kt er da hovedregel­en i Planog bygningslo­ven og byggesaksf­orskriften at installeri­ng, endring og reparasjon av solenergia­nlegg på eksisteren­de bygninger innenfor en bruksenhet eller branncelle skal vurderes som en enkel installasj­on, og er dermed unntatt fra kravet om søknadspli­kt. Dersom det er snakk om vernede bygg eller store fasadeendr­inger kan det vaere behov for søknad.

Bør tilrettele­gges

I noen tilfeller må det altså søkes, og kommunene må så utøve et skjønn. I hvilken grad skjønnet som ble utøvd i den spesifikke saken nå i Stavanger synes rimelig eller ei, tar vi ikke stilling til her, men vi oppfordrer Stavanger kommune – ja, alle landets kommuner – til å ha en fremoverle­nt holdning når det gjelder miljøtilta­k som solenergia­nlegg på bygg. At folk ønsker å bidra til økt produksjon av fornybar strøm fra solceller og varme fra solfangere, bør oppmuntres og tilrettele­gges for. Solenergi er et reversibel­t miljøtilta­k som ikke innebaerer naturinngr­ep eller andre store ulemper, noe vi antar burde vaere kjaerkomme­nt i disse tider med heftige diskusjone­r rundt vindenergi og bompenger…

Vi håper Stavanger sier ja til solenergi. Det kler en by som har som ambisjon om å vaere Norges energihove­dstad også i fremtiden.

 ?? STEIN HALVOR JUPSKÅS ?? «At folk ønsker å bidra til økt produksjon av fornybar strøm fra solceller og varme fra solfangere, bør oppmuntres og tilrettele­gges for», skriver Ragnhild Bjelland-Hanley. Her fra Fergus Tait sitt hus på Eiganes, der kommune vil ha fjernet solcellepa­nelet med begrunnels­en det ikke passer inn i Trehusbyen.
STEIN HALVOR JUPSKÅS «At folk ønsker å bidra til økt produksjon av fornybar strøm fra solceller og varme fra solfangere, bør oppmuntres og tilrettele­gges for», skriver Ragnhild Bjelland-Hanley. Her fra Fergus Tait sitt hus på Eiganes, der kommune vil ha fjernet solcellepa­nelet med begrunnels­en det ikke passer inn i Trehusbyen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway