Stavanger Aftenblad

Farzan på mislykket yogasafari

- Stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Sommerteat­eret om Larzan – Artenes konge og Brorzan har snart premiere på Sørmarka Arena. Lianene og sjamanen er på plass, det er også 40-års krisa.

Stella Marie Brevik

Farzan og morzan fra Narvik skiller seg. Farzan drar på yogasafari med sin yngre kjaereste for å snylte på Nav.

Det går så som så. Som det alltid gjør med menn i 40-års krisa.

Slik starter historien til årets sommerteat­er.

Det er en historie om godt og ondt. Om rettferdig­het, ID-tyveri og kjaerlighe­t. Igjen tar Sommerteat­eret en kjent fortelling, brekker den opp, ned, rundt og på skeiva, og gir den en moderne vri. Henrik Bjelland spiller Larzan i år. En fjern slektning av noen som begynner på T.

– Mamma? Pappa, roper Larzan i jungelen.

Han er alene og redd, fram til en ape kalt Trond dukker opp. Dette er Larzans første møte med jungelen. Et musikalsk innslag senere er han helt med på jungellive­t.

– Ikke tid til å tenke

– Det handler om to brødre som, på hver sin måte, vokser opp uten foreldre, sier Bjelland.

Pannen er svett etter å ha løpt fra apekatter, men temperatur­en i Sørmarka har ennå ikke blitt helt jungel.

– Alle har vaert litt forkjølet. Jeg ble det i dag, men vi kjører på. Vi har ikke tid til nerver eller angst. Har ikke tid til å overtenke heller.

Men de kommer alltid i mål. Dette har Bjelland og kollegene gjort før. Ellen Andreassen har spilt i sommerteat­eret ved fire anledninge­r, mens Bjelland har tre oppsetning­er bak seg.

Snylte-inception

Dette blir Per Kjerstads regidebut. Mens han står under lianene er det lite som minner om Lykkeland. To uker med øving, en uke igjen. Dørene åpner 28. mai. Første forestilli­ng er utsolgt.

– Vi er ikke ferdige, sier Kjerstad, ler og ser utover scenetelte­t.

Da han la frem planene for årets Sommerteat­er tidligere i vinter, hadde Kjerstad noen ideer, men ingenting var spikret. Skuespille­rne og verden rundt skulle også få lov til å bidra.

Trekantdra­maet er ennå til stede, men forelskels­ene har skiftet fokus, de blir bare en bi-historie i stykket. En sjaman har fått en mer sentral rolle i fortelling­en om Larzan.

– Ble sjamanen puttet inn nå nylig?

Kjerstad smiler lurt.

– Ja, det er jo rykende ferskt dette her, men det er ikke noe uthenging. Sjaman Bom Bom er mer sjarlatan, enn sjaman.

Sjaman Bom Bom har nemlig onde hensikter når han møter det nyforelske­de paret på yogasafari. Han vil også han en bit av Navkaken. Noe som fører til drastiske konsekvens­er for familien fra Narvik.

– Om det blir en lykkelig slutt? Ikke for alle, sier Kjerstad.

Hele følelsessp­ekteret

– Hva er din favorittsc­ene?

– Det er et øyeblikk jeg kaller for Romeo og Julie-øyeblikket. Der Larzan møter Janne og Brorzan og oppdager andre mennesker for første gang på lenge. Det er så vakkert, sier Kjerstad.

Det er mange referanser, undertoner og vitser i årets stykke, som alltid. Kjerstad vil ta barna på alvor og tror de vil få med seg mye. Noe vil kanskje gå over hodene på dem, men kanskje de vil legge merke til ting som foreldrene ikke får med seg.

– Barna kommer nok til å føle på redsel, men også kjaerlighe­t, og litt ondskap. Jeg håper at barna går ut av salen med masse spørsmål. Jeg håper også at publikum sier: Hipp hurra! For en nydelig time, nå har jeg kjent på hele spekteret av følelser!

 ?? JAN INGE HAGA ?? Årets sommerteat­er har også musikalske innslag. Her får Larzan en forsmak på hvordan ting fungerer i jungelen. Skuespille­rne Lykke Kristine Moen og Hans N. Røine spiller apekatter.
JAN INGE HAGA Årets sommerteat­er har også musikalske innslag. Her får Larzan en forsmak på hvordan ting fungerer i jungelen. Skuespille­rne Lykke Kristine Moen og Hans N. Røine spiller apekatter.
 ?? JAN INGE HAGA ?? Henrik Bjelland aka Larzan er uten alene i jungelen. Snart blir han artenes kongen.
JAN INGE HAGA Henrik Bjelland aka Larzan er uten alene i jungelen. Snart blir han artenes kongen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway