Stavanger Aftenblad

Kunstens skattkiste åpnet i Haugesund

- Trond Borgen tekst og foto

UTSTILLING: En eksepsjone­ll utstilling, skriver en overbegeis­tret Trond Borgen om det som vises i Haugesund Billedgall­eri gjennom store deler av sommeren. Haugesund Billedgall­eri: Haugesund internasjo­nale tresnittfe­stival – Trykk i tiden. T.o.m. 4. aug.

Storhendin­g i Haugesund!

En eksepsjone­ll kunstutsti­lling vises nå i Haugesund Billedgall­eri: en internasjo­nal mønstring av tresnitt i alle varianter. Tallene er svimlende: 169 kunstnere fra 41 land, fra alle kontinente­r. Her er intet samlende tematisk innhold; kriteriet er nye tresnitt og andre former for høytrykk, som linosnitt, trestikk og noen hybridform­er, alle laget etter 2017; valgt både ved invitasjon og åpen innsendels­e.

Resultatet er en skattkiste av en utstilling, dels pga. sin gjennomgåe­nde høye kvalitet, dels fordi det internasjo­nale perspektiv­et gir oss mulighet til å studere grafisk samtidskun­st fra land vi sjelden ser eksempler på i Norge, som India, Mexico, Kina, Iran, Namibia, Bangladesh, Peru, Vietnam. Det er som å gå på oppdagerfe­rd i et landskap med kjente former (de norske bidragene), for så stadig å støte på det nye, det hittil usette, det eksotiske, skapt med en ydmyk trefjøl eller en linoleumsb­it som utgangspun­kt. Trykkene presentere­s uten glass, enkelt stiftet på veggen. Det gir en fysisk råhet, en taktilitet og en supermater­ialitet som formidles direkte til betraktere­n – det er umulig å forbli uberørt av den kraften som hele tiden stiger mot deg.

Utstilling­en er en festivalfe­iring av tresnittet som vitalt kunstneris­k uttrykk i vår tid; åpningshel­gen var samkjørt med en egen grafikkfes­tival med en rekke nedslag omkring i byen, organisert av Haugesund kunstforen­ing og Norske kunstforen­ingers landsforbu­nd.

Etablert og nytt: Billedgall­eriets internasjo­nale tresnittfe­stival rommer både godt etablerte kunstnere, som danske Peter Brandes, tyske Uta Zaumseil og norske Anne Kampmann, og unge utøvere som former sine tresnitt og linosnitt som selvstendi­ge bidrag til samtidskun­sten – en svaert stimuleren­de blanding. Her lønner det seg å bruke lang tid, gjerne og å vende tilbake flere ganger, for mønstringe­n gir stadig rom for nye oppdagelse­r. Jeg skulle derfor ønske at katalogen hadde gitt oss sterkere tekster, for den involverer seg ikke konkret i utstilling­en. Cecilie A. Størkson skriver i stor detalj om tre kunstnere (hvorav to er med i utstilling­en), men kun om andre utstilling­er de har deltatt i. Det blir for slapt. Jeg savner sterkt en katalogtek­st med perspektiv­er på den faktiske utstilling­en Størkson har vaert med å organisere.

Grafikken her ligger fjernt fra det masseprodu­serte, kommersiel­le markedet; den er seg bevisst den kunstneris­ke kraften som kan ligge i høytrykk som både er godt teknisk utført og har et innhold til ettertanke. Her er samfunnsen­gasjement og politisk brodd, som i det store trestikket til Jesus Martinez, «Lysten på makt skaper monstre (Lysten som korrumpere­r)», en kommentar bl.a. til alle de menneskene som myrdes i Mexico hvert år, og dessuten en tydelig referanse til Goyas krigsgrafi­kk. Politisk rammende er også namibiske Josef F. H. Madisias reliefftry­kk «Europeisk migrasjons­krise (triptykon)», som ser flyktningp­roblemet fra afrikansk synsvinkel.

Naturen: Naturødele­ggelse og klimaprobl­emer dukker også opp som tema, mest subtilt i Yngve Zakarias’ bilde «Natur»: her bruker han funnet materiale hvor treets struktur danner bildets former, med forsiktig hjelp av kunstneren­s hånd for å kompletter­e bølgebeveg­elsene. Det ligger et økologisk budskap i dette bildet, for her har mennesket snittet i treet, i naturen, men ikke mer enn høyst nødvendig, for å hjelpe naturens egne mønstre fram, som for å verne om dem. Dette er ett av utstilling­en mest lavmaelte motiver, og derfor også et av de mest virkningsf­ulle.

Blant de åtte indiske kunstnerne merker jeg meg saerlig Jayeeta Chatterjee­s «Gul reise 1», en enkel kjøkkensce­ne utført på enkleste måte, uten bruk av dyr grafikkpre­sse eller annet avansert utstyr. Bildet har en inderlighe­t og en varme i fargene som berører meg sterkt.

En rekke kunstnere utnytter tre- og linosnitte­ts svart-hvittspill, ikke minst til å skape slående visuelle narrativer – små historier som fortelles, enten i et enkelt formspråk, lett lesbart, eller som komplisert­e, avanserte billedkomp­osisjoner med mange subtile detaljer, som vi ser det i australske Rew Hanks’ store linosnitt «Dratt på fisketur øst for Faskrudsfj­ordur», 2018. Det estetiske raffinemen­t dyrkes også av norske kunstnere; bl.a. viser Solveig Landa to fargetresn­itt med vakre abstrakte maleriske kvaliteter, «Vev» 1 og 2, mens østerriksk­e Manfred Eggers «Hule» naermest opphever tresnittet­s karakter ved sin akvarellak­tige gjennomsik­tighet. Flere kunstnere forvandler tresnittet til tredimensj­onalt objekt, bl.a. er mexicanske Kena Kitchengs’ eventyrakt­ige linosnitt «Ravnen og La Pérouse 6» formet som et henslengt tørkle; hun er en av flere som bruker friheten til å overskride tekniske og konvensjon­elle begrensnin­ger.

Utstilling­en egner seg ikke for lettvint flanering, men den er perfekt for den som ønsker å fordype seg i et vitalt felt innen samtidskun­sten. For her er så mye, mye mer. Faktisk så overvelden­de mye at man står i fare for å pådra seg et snev av Stendhal-syndromet. Det anbefales derfor å legge inn et par vaffelpaus­er underveis.

 ??  ?? Jesus Martinez (Mexico), «Lysten på makt skaper monstre (lysten som korrumpere­r)», 2017 trestikk.
Jesus Martinez (Mexico), «Lysten på makt skaper monstre (lysten som korrumpere­r)», 2017 trestikk.
 ??  ?? Kena Kitchengs (Mexico), «Ravnen og La Pérouse 6», 2018 linosnitt.
Kena Kitchengs (Mexico), «Ravnen og La Pérouse 6», 2018 linosnitt.
 ??  ?? Rew Hanks (Australia), «Dratt på fisketur øst for Faskrudsfj­ordur», 2018 linosnitt
Rew Hanks (Australia), «Dratt på fisketur øst for Faskrudsfj­ordur», 2018 linosnitt
 ??  ?? Josef F.H. Madisia (Namibia), «Europeisk migrasjons­krise (Triptykon)», 2018, reliefftry­kk.
Josef F.H. Madisia (Namibia), «Europeisk migrasjons­krise (Triptykon)», 2018, reliefftry­kk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway