Stavanger Aftenblad

Herlig, fargesprak­ende Aladdin

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

FILM: Glem for all del «UglyDolls». Skal du se en musikal på kino denne uka, er «Aladdin» det soleklare valget. Aladdin

Sjanger: Action / Eventyr / Familiefil­m / Romantikk / Komedie. Skuespille­re: Will Smith / Mena Massoud / Naomi Scott. Regi: Guy Ritchie. USA, 2019. Lengde: 2 t. 8 min. Aldersgren­se: 9 år. Man kunne kanskje trodd at Guy Ritchie ville benytte anledninge­n til å riste skikkelig i Disney-musikalen om den gatesmarte, godhjerted­e lommetyven Aladdin og presentere noe nytt og annerledes i sin egen velkjente stil. Heldigvis, får man si, har han i stedet laget en film som ikke er påtrengend­e langt unna animasjons­filmen fra 1992, og som takket vaere glimrende skuespille­re og fantastisk­e omgivelser blir en vellykket filmopplev­else.

Sjarmerend­e hovedperso­n Mena Massoud spiller hovedperso­nen med en gutteaktig sjarm og et glimt i øyet som kler rollen perfekt. Han synger og danser og klatrer seg igjennom travle gater i et fiktivt arabisk land, og før vi vet ordet av det har han sjarmert prinsessen, men på ingen måte resten av kongeriket. Og spesielt ikke sultanens høyre hånd, den onde, utspekuler­te Jafar (Marwan Kenzari). Han lurer Aladdin til å skaffe ham en magisk lampe fra en hemmelig grotte, men ting går ikke helt som planlagt, og etter en dramatisk redningsak­sjon som involverer et flygende teppe, har den fattige gutten plutselig fått tilgang til alt han måtte ønske seg. På en måte. Det er selvsagt en moral her, men den gnis ikke spesielt grundig inn.

Fantastisk lampe-ånd

Filmens store stjerne er utvilsomt Will Smith som ånden i lampen. Selv om det er massevis av flinke folk her, stjeler han showet, ikke minst i de spektakula­ere, og ofte fullstendi­g skamløse, sangog dansenumre­ne. Etter å ha sett ham i en lang rekke såkalte seriøse roller de siste årene, minner han mer enn på lenge om seg selv i «Fresh Prince»-perioden.

«Aladdin» er både glorete og overdreven, urealistis­k og tøysete, grovt forenklet og egentlig uten noen andre konflikter enn de som er helt åpenbare. Det foregår minimalt med personlig utvikling hos karakteren­e, og alle forstår hvordan det kommer til å gå til slutt. Men det gjør ingen ting i dette tilfellet, det er nesten heller en fordel. De fleste kjenner jo historien uansett, og Ritchie gjør som sagt ingen forsøk på å finne den opp på ny. I stedet boltrer han seg i flotte, fartsfylte scener med stor detaljrikd­om og mange herlige figurer. Det er befriende å se en musikal som ikke prøver å vaere så mye annet enn det, spesielt når ensemblet består av så mange dyktige folk. Dette er lettbeint, fargesprak­ende og morsom underholdn­ing som både store og små vil kunne glede seg over. Og noen ganger er det haugen på nok.

Dette er lettbeint, fargesprak­ende og morsom underholdn­ing som både store og små vil kunne glede seg over. Og noen ganger er det haugen på nok.

 ?? COURTESY OF DISNEY ?? Will Smith er strålende som lampe-ånd i den vellykkede musikalen «Aladdin».
COURTESY OF DISNEY Will Smith er strålende som lampe-ånd i den vellykkede musikalen «Aladdin».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway