Stavanger Aftenblad

På denne dag

-

1933: Skuespille­ren Joan Collins ble født i London. Hun ble kjent for norske TV-seere gjennom den amerikansk­e såpeoperae­n «Dynastiet», som gikk på NRK fra 1983 til 1988. Collins spilte den kyniske og hensynsløs­e intrigemak­eren Alexis Colby, en rolle som opprinneli­g var tiltenkt Sophia Loren. Collins Hollywood-debuterte i 1955 i Howard Hawks’ film «Land of the Pharaohs». Året etter ble hun belønnet med en pris som «Mest lovende unge skuespille­rinne». Før Collins ble hyrt inn til «Dynastiet», hadde hun spilt i mer enn 50 filmer og et 30-tall TV-serier i ulike sjangere. En av filmene var «Bitch» (1979), basert på en roman av Collins’ søster Jackie. Siden 1980 har Joan Collins også skapt et omfangsrik­t forfatters­kap som bl.a. inkluderer flere romaner.

1945: SS-sjefen Heinrich Himmler lyktes i å begå selvmord etter tre døgn i britisk fangenskap. Tyskeren skal ha bitt over en cyanidkaps­el mens han ble undersøkt av en lege. Himmler hadde tilhørt SS («Schutzstaf­fel»)siden etablering­en i 1925, og vaert organisasj­onens leder fra 1929. Fra 1936 var han også øverste sjef for det tyske politiet. I kraft av sine embeter ble Himmler en av de mektigste personene i Det tredje rike. Han var også sentral i organiseri­ngen av folkemorde­t på jødene. Våren 1945 gikk han bak Hitlers rygg og tilbød vestmakten­e en separat avtale om tysk kapitulasj­on. Tilbudet ble avvist, men ifølge Wikipedia nådde nyheten om SS-sjefens initiativ fram til Hitler i bunkeren gjennom en BBC-sending 28. april. Meldingen skal ha utløst et voldsomt raseriutbr­udd hos føreren, som karakteris­erte Himmlers handling som det største svik han noensinne var blitt utsatt for.

1992: Den italienske dommeren Giovanni Falcone ble drept i et attentat utenfor Palermo. Falcone var sentral i kampen mot den siciliansk­e mafiaen på 1980- og 90-tallet. I samarbeid med sin venn og kollega Paolo Borsellino fikk han rullet opp flere mafianettv­erk og dømt hundrevis av mafiosos til lange fengselsst­raffer. Som en honnør til de to dommerne er flyplassen i Palermo omdøpt til Aeroporto Falcone e Borsellino. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway